null Oikotien onneen voi löytää kosketuksesta –  filosofi Esa Saarinen ehdottaa painelemaan rakastetun varpaita 

Hyvä elämä

Oikotien onneen voi löytää kosketuksesta –  filosofi Esa Saarinen ehdottaa painelemaan rakastetun varpaita 

Tiukka päämäärään suuntautuminen ehkäisee onnellisuutta. Tähän tulokseen esseisti Silvia Hosseini ja filosofi Esa Saarinen tulivat Keskusteluja kryptassa -sarjan onnikeskustelussa.

Filosofi Esa Saarinen, esseisti Silvia Hosseini ja heitä haastatteleva kirjailija Elina Hirvonen löysivät monta vastausta siihen, mitä onni on ja kuinka sitä voi edistää. Tässä neljä pointtia:

 

1. Arkinen onni on tyytyväisyyttä. Elina Hirvonen teki nuorena kaavion horisontaalisesta ja vertikaalisesta onnesta. Vertikaalinen onni merkitsi voimakkaita, lyhytaikaisia onnenkokemuksia. Horisontaalinen onni tarkoitti elämän merkityksellisyyttä ja tasapainoisuutta.

 – Kutsun arkista perusonnellisuutta tyytyväisyydeksi. Sen voi saavuttaa, jos elämässä ei ole vaikkapa pelkoa tai sairautta. Jaan tyytyväisyyden hetket usein toisen ihmisen kanssa, Silvia Hosseini sanoi.

Intensiivinen onni on jotain muuta. Hosseinille siihen liittyi murtuma kohti surua.

– Jos puhutaan sielun halkaisevista, absoluuttisen onnen hetkistä, niin ne eivät ole jaettavissa. Ne ovat tosi yksityisiä kokemuksia. 

 

2. Menestyksen tavoittelu on onnen tiellä. 

– Onnen kokemukseen liittyy läsnäoleminen hetkessä ja sen tajuaminen, mikä ympärillä on kaunista ja hyvää. Jos ihminen tavoittelee menestystä, hän ei huomaa herkästi asioita, koska hänellä on liian kova kiire, Silvia Hosseini sanoi.

Esa Saarinen huomautti aivotutkimuksen osoittavan, että johonkin tehtävään suuntautunut ihminen käyttää vain pientä osaa aivoistaan. Silloin ei herkästi näe asioita, jotka eivät tee numeroa itsestään.

– Voi olla, että vieressä on koko ajan jotain, mitä ei huomaa, vaikka sen arvo olisi kuinka ääretön.

 

3. Rakkaus on onnen rakennusaine. Kolme keskustelijaa olivat yksimielisiä siitä, että rakkaudella on paljon tekemistä onnellisuuden kanssa.

Elina Hirvonen pyysi keskustelijoilta onnesta kertovia sitaatteja. Hosseini lainasi Stevie Wonderin rakkauslaulua As. Vapaasti suomennettuna siinä lauletaan: Tiesitkö, että tosirakkaus ei vaadi mitään?

Hosseini kertoi olevansa tällä hetkellä onnellinen.

– Se liittyy ennen kaikkea rakkauteen.

Esa Saarisen onnesta kertova lainaus oli hänen oma tekstiviestinsä. Saarinen kertoi lähettävänsä usein rakkausviestin sängystä yökyöpelivaimolle, joka tulee petiin vasta myöhemmin. Saarisen viesti alkoi: ”Yksi päivä, humaus, vaan elettynä enemmän. Helmiketjuja merkitysten, iloja antavuuksien, onnea myös, arkea ja juhlaa lauantaista.” Viesti päättyi: ”I love you, Esa.”

 

4. Toisen onnellisuutta voi edistää. Ihmisellä ei ole valtaa tehdä toista onnelliseksi, mutta jokainen pystyy vaikuttamaan muiden hyvinvointiin kohtaamalla heidät ystävällisesti ja kunnioittavasti.

– Voimme vahvistaa sitä, että toinen kokee onnea omasta olemisestaan. Kosketus on tehokas väline tuottaa hyvää. Jos puoliso painelee rakastettunsa varpaita, niin ei se kauheasti vaadi, Esa Saarinen sanoi.

Hänestä koskettamalla lähestytään hyvin intiimiä osaa ihmisessä.

– Kosketus on myös nähdyksi tulemista. Se kiinnittää ihmisen konkreettisesti maailmaan, ja siihen liittyvät biologis-kemialliset reaktiot tuottavat onnellisuutta, Silvia Hosseini totesi.

Elina Hirvonen puhui ihmisen kehosta yhtenä onnentuotannon välineenä. Hän mietti, että voisi olla kosketuskirjastoja, josta jokainen saisi ilmaiseksi hyvää kosketusta.

– Tuo on hieno idea, Saarinen innostui.

Katso 14.10.2021 käyty keskustelu alta! Kaikki Keskusteluja kryptassa -sarjan osat näkyvät täällä. Muita aiheita ovat olleet esimerkiksi luokka, oikeudenmukaisuus, häpeä ja suru.

Toista video

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.