null Kuvat Jeesuksesta maskissa toivat Helsingin seurakuntien sivuille koronatoimien vastaisia kommentteja – jäljet johtavat netissä pyöriviin salaliittoteorioihin

Monissa salaliittoteorioissa vastustetaan koronan tuomia rajoituksia yksilönvapauteen.

Monissa salaliittoteorioissa vastustetaan koronan tuomia rajoituksia yksilönvapauteen.

Ajankohtaista

Kuvat Jeesuksesta maskissa toivat Helsingin seurakuntien sivuille koronatoimien vastaisia kommentteja – jäljet johtavat netissä pyöriviin salaliittoteorioihin

Osa koronatoimia vastustavista ihmisistä päätyy sivustoille, joista löytyy monenlaisia salaliittoteorioita, kuten QAnon. Väitteitä perustellaan myös kristinuskolla.

Helsingin seurakuntien sosiaalisen median kanavissa, kuten Facebookin Kirkko Helsingissä -sivuilla, on julkaistu tänä syksynä kaksi meemikuvaa, joissa esiintyy Jeesus kasvomaskissa. Alueviestijä Rebekka Naatus ja viestinnän asiantuntija Sirpa Patronen kertovat, että kuvien tarkoitus oli muistuttaa huumorin keinoin viranomaisten turvallisuussuosituksista ja siitä, että niitä noudatetaan myös seurakunnissa.

Viestit poikivat sivustoille runsaasti kommentteja, joissa vastustettiin maskeja ja epäiltiin koronaviruksen leviämistä ehkäiseviä toimia. Naatus ja Patronen sanovat, että joidenkin kirjoittajien kanssa pyrittiin keskustelemaan, mutta osa viesteistä poistettiin asiattomina.

Viesteissä ihmeteltiin, miksi seurakunnissa suositellaan maskien käyttöä, kehotetaan pitämään turvavälejä, pesemään käsiä ja rajoitetaan tilaisuuksien osallistujamääriä. Suositusten ajateltiin kertovan uskonpuutteena: ”Jeesus ei pelännyt koskettaa spitaalista.” Jotkut kirjoittajat sanoivat, että Jeesus ei moiseen kehottaisi: ”Jeesus ei ikinä laittaisi maskia kasvoilleen! Korkeasti värähtelevänä olentona hän välittää terveyttä ympärilleen, ei pelkoa ja ahdistusta.”

Viesteissä pidettiin maskeja haitallisina, hyödyttöminä, pelottavina tai yhteiskunnan kontrollin välineinä. Maskit liitettiin rasistisesti islamilaiseen pukeutumiseen.

Joukkoon mahtui myös selkeästi rokotusvastainen kannanotto: ”Milloin palaamme vanhaan normaaliin? Sittenkö, kun ROKOTUKSET on otettu? Sitäkö tässä kampanjoitte? Pääsenkö tulevaisuudessa enää kirkkoon, jos EN OTA ROKOTUSTA.”

Maski Jeesuksen kasvoilla toi Helsingin seurakuntien Facebook-sivuille koronarajoituksia vastustavia kommentteja.

Maski Jeesuksen kasvoilla toi Helsingin seurakuntien Facebook-sivuille koronarajoituksia vastustavia kommentteja.

Kommentit johtavat salaliittoteorioita viljeleville sivuille

Rebekka Naatuksen mukaan Helsingin seurakuntien sosiaalisen median sivuilla ei ole aiemmin juurikaan ollut tämäntapaista keskustelua.

– Esimerkiksi keväällä koronatoimiin suhtauduttiin vielä aika yksimielisesti niitä tukien. Onko tässä nyt käynyt niin, että kun aikaa kuluu, ihmiset ovat saaneet muodostettua omia kupliaan, joista perusteluja haetaan? Naatus miettii.

Patrosen mukaan kommentit vihjaavat siihen, ettei epidemiaa ole olemassa, vähättelevät sen vakavuutta tai kehottavat pitämään uskoa vastalääkkeenä taudille. Hänen mukaansa joukossa on trolleja, joiden jäljet johtavat ulkomaille. Iso osa viesteistä on kuitenkin ohjautunut seurakuntien sivustoille kahden kotimaisen Facebook-sivun kautta.

Toinen näistä sivuista on julkinen ryhmä, jossa koronavirus linkitetään Naton ja läntisten tiedustelupalveluiden psykologisiin operaatioihin, joita sivuston mukaan läntisessä mediassa näytetään totuutena. Sivustolla väitetään, että ISIS-järjestö on lännen luoam valeterroristijärjestö. Sivustoilta löytyy QAnon-salaliittoteoriaa tukevia sisältöjä ja antisemitististä sekä Venäjä-mielistä aineistoa.

Moni kommentoija on löytänyt tiensä Helsingin seurakuntien sivuille Jouko Pihon Facebook-sivuille jaetun kuvan kautta. Piho on eläkkeellä oleva luokanopettaja, joka pitää itseään profeettana. Hänen Facebook-sivuiltaan löytyy rokotevastaisia tekstejä, vapaamuurarien salaliitolla ja terveysfasismilla pelottelua sekä viittauksia maailmanlopun odotukseen Antikristuksineen.

Helsinkiläisiä kommentoijia on maskivastaisten viestien kirjoittajissa ollut tiettävästi vain yksi. Viestien lähettäjät ovat muualta Suomesta, pääosin pieniltä paikkakunnilta.

Salaliittoteoriat vaikeuttavat koronapandemian kukistamista

Koronatoimien vastustus ja niiden kytkeminen uskontoon ovat osa laajempaa kansainvälistä ilmiöitä. Esimerkiksi Saksassa ne vaikeuttavat liittokansleri Angela Merkelin mukaan maan koronaviruksen vastaista taistelua. Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpia messiashahmonaan pitämällä QAnonilla on runsaasti kannattajia. QAnon kerää seuraajikseen myös oikeistokristittyjä.

Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan apulaisprofessori Katja Valaskivi johtaa Salaliittoteorioiden politiikka -tutkimushanketta. Tutkijatohtori Niko Pyrhönen on perehtynyt oikeistopopulismiin, vastamedioihin ja salaliittoteorioihin. Kumpaakaan heistä koronatoimien vastaiset viestit ja niiden taustat eivät hämmästytä.

Maskista on tullut tietynlainen symboli pohjimmiltaan poliittisessa valtakamppailussa. – Katja Valaskivi

– Kyse on maailmanlaajasta ilmiöstä. Tällainen ajattelu vetoaa osaan konservatiivikristityistä. Maskista on tullut tietynlainen symboli pohjimmiltaan poliittisessa valtakamppailussa. Totta kai maskipakko tai suositus rajoittaa yksilönvapautta, mutta kun väitetään, että rajoitusten takana ovat pahat vaikuttimet, astutaan salaliittoteorioiden maaperälle. Uskonnollinen ajattelu kytketään niissä poliittiseen toimintaan, Valaskivi sanoo.

Tässä kamppailussa käytetään Valaskiven mukaan hyväksi ihmisten vakaumusta ja epäluuloja ja aktivoidaan heidät puolustamaan näkemyksiään. Vastakkainasettelua lisätään tietoisesti keinoilla, jotka ovat kuin suoraan propagandan oppikirjasta.

– QAnon on tästä hyvä esimerkki. Olemme usein aika sinisilmäisiä keskustellessamme sosiaalisessa mediassa. Lisäksi olemme sinisilmäisiä myös meitä ohjaavien algoritmien suhteen, Valaskivi toteaa.

Hän lisää, että iso osa salaliittoteorioista ja koronatoimien vastaisista puhetavoista lähtee liikkeelle provokaatioista, manipulaatiosta ja trollaamisesta.

–  Kenen toimesta, sitä on vaikeampi sanoa.

Salaliittoteoriat perustuvat epäluottamukseen

Niko Pyrhösen mukaan salaliittoteorioita ja muita heikosti perusteltuja uskomuksia levitetään kierrättämällä ja muuntamalla valtavirtamediassa esillä olleita väittämiä.

– Tiedetään, että on ihmisiä, jotka eivät niistä väittämistä pidä. Kun asioista tehdään omia tulkintoja ja vastaväittämiä, niiden joukossa voidaan ujuttaa kokonainen salaliittoteoreettisen maailmankuvan paketti. Paketin ytimessä on viesti, että meille valehdellaan eikä mihinkään voi luottaa, Pyrhönen kertoo.

Monissa salaliittoteorioissa esiintyy väite syvästä valtiosta (deep state), joka junailee asioita kulissien takana. Kristillisessä puheessa tämä on helppo yhdistää sanomaan, jossa maailmanlopun kamppailussa ovat vastakkain hyvä ja paha.

Syvä hallinto on siis olemassa, jotta yhteiskunta pyörisi. Se ei ole salaliitto eikä sitä ole pystytetty esimerkiksi oikeistopopulisteja vastaan. – Niko Pyrhönen

Pyrhösen mukaan demokraattiset valtaelimet ja instituutiot ovat luonteeltaan sellaisia, että niiden toiminnoissa on pakko olla jatkuvuutta. Kaikki rakenteet ja lait eivät pyyhkiydy pois aina, kun valta vaihtuu.

– Syvä hallinto on siis olemassa, jotta yhteiskunta pyörisi. Se ei ole salaliitto eikä sitä ole pystytetty esimerkiksi oikeistopopulisteja vastaan. Jokainen vallanpitäjä jatkaa vaalien jälkeen aina edeltäjien työn pohjalta, korostaa Pyrhönen.

Pyrhösen mukaan QAnonin ja muiden salaliittoteorioiden suuri ongelma on, että tietyt ihmiset käyttävät niitä vallankäytön välineinä. Yleensä he eivät ole eturivin poliitikkoja, vaan paikallispoliitikkoja, sosiaalisen median julkkiksia ja erilaisten someryhmien perustajia. Heidän toimintansa hyödyntää myös taustalla pysyviä isompia nimiä, kun hämmennys ja vastakkainasettelu yhteiskunnassa kasvavat.

– Syy-seuraussuhde menee usein niin päin, että ensin on ihmisiä, joita inhottavat rajoitukset. He lähtevät sitten etsimään mitä tahansa syitä, joilla voisivat perustella näkemyksiään. Näin he ovat QAnonin kaltaisten salaliittoteorioiden saavutettavissa ja osa päätyy lähtemään niihin aktiivisesti mukaan, Pyrhönen sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.