null ”Maailma ei tarvitse profeettoja, jotka eivät ole kenellekään vastuussa” – Pohjoismaiden helluntaiyhteisöt varoittavat rokotekriittisyydestä ja salaliittoteorioista

Pohjoismaiset helluntailiikkeen johtajat kehottavat seurakuntalaisiaan kyseenalaistamaan erilaisia ilmestyksiä, profetioita ja salaliittoteorioita.

Pohjoismaiset helluntailiikkeen johtajat kehottavat seurakuntalaisiaan kyseenalaistamaan erilaisia ilmestyksiä, profetioita ja salaliittoteorioita.

Ajankohtaista

”Maailma ei tarvitse profeettoja, jotka eivät ole kenellekään vastuussa” – Pohjoismaiden helluntaiyhteisöt varoittavat rokotekriittisyydestä ja salaliittoteorioista

Helsinkiläisen Saalem-seurakunnan johtaja Mika Yrjölä kertoo olevansa huolissaan siitä, että monet seurakuntalaiset uskovat pelkoa herättävien YouTube-saarnaajien puheisiin.

Pohjoismaiden helluntaiyhteisöt julkaisivat torstaina yhteisen kannanoton, jossa ne varoittavat seurakuntalaisia YouTube-profeetoista, jotka eivät ole toiminnastaan kenellekään vastuussa.

Helluntaijohtajat kehottavat käyttämään hengellistä harkintaa ja kyseenalaistamaan erilaisia ilmestyksiä, profetioita ja salaliittoteorioita, jotka aiheuttavat ihmisissä pelkoa ja eristäytymistä.

Heidän mukaansa koronapandemia aiheuttaa suurta ahdistusta niin yksilöille kuin yhteiskunnille ja ihmisiä kuolee sen vuoksi eri puolilla maailmaa. Lausunnossa rohkaistaan ihmisiä pysymään kärsivällisinä ja asennoitumaan terveesti koronatilanteeseen.

Terveeseen asenteeseen ei lausunnon mukaan kuulu viranomaisten toimien ja koronarokotusten vastustaminen. Kristittyjen pitää sen sijaan keskittyä kertomaan ilosanomaa ahdistuneille ihmisille ja välittämään heille lohdutusta. ”Jumala on kanssamme myös korona-ajan keskellä”, lausunnossa muistutetaan.

Helsinkiläisen Saalem-seurakunnan johtaja Mika Yrjölä kertoo, että hänelle lähetetään lähes päivittäin linkkejä verkkoaineistoihin, joissa varoitetaan vaaroista ja puetaan sanoma profetiaksi.

Helsinkiläisen Saalem-seurakunnan johtaja Mika Yrjölä kertoo, että hänelle lähetetään lähes päivittäin linkkejä verkkoaineistoihin, joissa varoitetaan vaaroista ja puetaan sanoma profetiaksi.

Helluntaijohtajat kertovat itse noudattavansa terveysviranomaisten suosituksia niin pitkään kuin se on välttämätöntä ja ottavansa vuorollaan COVID-19-rokotteen.

”Pyydämme Pohjoismaiden helluntaiseurakuntia ennen muuta rukoilemaan ja toimimaan lähimmäisenrakkauteen eikä pelkoon perustuen. Rukoukseen omistautumista ja terveysviranomaisten suositusten seuraamista ei pidä asettaa vastakkain. Poliittiset johtajat eivät taistele seurakuntia vaan virusta vastaan”, johtajat muistuttavat.

Joidenkin kristillisten toimijoiden, joiden katsotaan kuuluvan helluntaikarismaattiseen liikkeeseen, täytyisi helluntaijohtajien mukaan arvioida kriittisesti tapaa, jolla ne edistävät erilaisia profetioita ja salaliittoteorioita.

”Yksikään merkittävä profeetallinen ääni ei osannut ennakoida koronaviruksen tulemista. Siksi kehotamme sellaisia profeettoja, jotka nyt käyttävät voimavaroja pelotellakseen ihmisiä viruksen seurauksilla ja varoittelevat ottamasta rokotetta, olemaan varovaisempia”, lausunnossa todetaan.

”Meillä lähdetään helposti seuraamaan kansainvälisiä puhujia”

Yksi lausunnon allekirjoittajista on Suomen suurimman helluntaiseurakunnan, 3 500 jäsenen Saalem-seurakunnan, johtaja Mika Yrjölä. Helluntaiseurakuntien pohjoismainen yhteistyöelin on toiminut nyt runsaan vuoden ajan ja koronatoimien vastaiset salaliittoteoriat ovat aihe, joka huolestuttaa kaikkia. Siksi siihen haluttiin yhdessä puuttua.

– Suomessa ja Norjassa meitä perinteisiä helluntailaisia on noin 45 000 kummassakin. Ruotsissa meitä on 90 000, Tanskassa parituhatta ja Islannissa satoja. Tämän lisäksi on muita karismaattisia seurakuntia, joissa on kymmeniä tuhansia jäseniä. Asia koskee siis isoa joukkoa ihmisiä, Yrjölä kertoo.

Yrjölän mukaan yhteisellä kannanotolla on enemmän painoarvoa kuin vaikkapa sillä, että hän yksin Saalemin johtajana varoittaisi asiasta. Lausunto koettiin tarpeelliseksi, koska erityisesti vanhemman väen keskuudessa on aiheetonta pelkoa koronarajoitusten ja -rokotusten vuoksi ja tähän vaikuttavat erilaiset netissä liikkuvat salaliittoteoriat.

Kyselyjä siitä, mitä asioista pitäisi ajatella, tulee seurakuntalaisilta viikoittain jokunen. 
– Mika Yrjölä

Onko rokotekriittisyyttä ja salaliittoteorioita erityisen paljon helluntailaisten piirissä?

– En tiedä, onko sen enempää kuin muuallakaan, mutta meillä lähdetään helposti seuraamaan kansainvälisiä puhujia. Kun kansainväliset yhteydet ovat nykyisin niin helppoja, niin valitettavasti mukaan mahtuu yhtä sun toista profeettaa, joihin kannattaisi suhtautua terveen kriittisesti, Mika Yrjölä sanoo.

Hänen mukaansa helluntaiseurakunnissa on totuttu luottamaan siihen, mitä oman kirkon saarnatuolista sanotaan. Nyt kun seurakuntien toimintaa on koronan vuoksi rajoitettu, ihmiset selailevat verkkoa ja moni tarttuu opetukseen, jota ei kannattaisi seurata.

– Minulle lähetetään lähes päivittäin linkkejä verkkoaineistoihin, joissa varoitetaan vaaroista ja puetaan sanoma profetiaksi. Aika paljon on Yhdysvalloista ja Afrikan mantereelta. Kun joku saarnamies puhuu videolla oikein vakuuttavasti ja näyttää valokuvia ja graafeja, niin moni uskoo niihin. Kyselyjä siitä, mitä asioista pitäisi ajatella, tulee seurakuntalaisilta viikoittain jokunen, Yrjölä kertoo.

Salaliittoteorioissa väitetään esimerkiksi, että ihmisiin istutetaan rokotteen mukana mikrosiru tai QR-koodi, jolla heitä voidaan valvoa.

Salaliittoteorioissa väitetään esimerkiksi, että ihmisiin istutetaan rokotteen mukana mikrosiru tai QR-koodi, jolla heitä voidaan valvoa.

On syytä varoa itse itsensä profeetaksi nimittäneitä saarnaajia

Miten liikkeessänne joku päätyy profeetaksi ja miten hänen sanomisiaan arvioidaan?

– Me uskomme ja arvostamme armolahjoja, kuten profetiaa, josta kerrotaan Raamatussa. Niitä on historiallisesti seurakunnissa ollut. Profetiaa pitää arvioida suhteessa Raamattuun, terveeseen opetukseen ja niihin hedelmiin, joita siitä seuraa. Jos profetian seurauksena on pelkoa, ei olla oikeilla jäljillä. Oikea profetia ohjaa, rohkaisee, varoittaa ja nuhtelee, mutta siinä on mukana Taivaallisen Isän hellä ääni, Yrjölä sanoo.

Uusi testamentti varoittaa yksinäisistä susista. Sellaisista, jotka nimittävät itse itsensä profeetaksi eivätkä ole alamaisia seurakunnalle. 
– Mika Yrjölä

Hänen mukaansa lausunnossa ei nimetä ketään yksittäisiä ihmisiä vääriksi profeetoiksi, vaan kehotetaan ihmisiä arvioimaan näkemäänsä ja kuulemaansa kriittisesti. Yksi asia, johon kannattaa kiinnittää huomiota on se, onko julistaja kytköksissä johonkin seurakuntaan ja siten vastuussa sille, vai onko hän liikkeellä omalla asiallaan.

– Uusi testamentti varoittaa yksinäisistä susista. Sellaisista, jotka nimittävät itse itsensä profeetaksi eivätkä ole alamaisia seurakunnalle.

Mikä on oikea asenne rokotteilla pelotteluun ja salaliittoteorioihin, kuten QAnoniin?

– Olen pettynyt siihen, että monet ovat joutuneet tällaisten tahojen puristukseen ja vaikutuspiiriin ja ovat siksi peloissaan. Kannattaa kuunnella Taivaallisen Isän ääntä ja miettiä, keiden muiden ääntä kuuntelee. Jos on huolia tai epätietoisuutta, voi olla yhteydessä pastoriin ja keskustella asioista. Viranomaisten ohjeita on syytä noudattaa. Itse otan rokotuksen heti, kun sen saan, Yrjölä sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.