null Olarin seurakunta avaa ovensa sateenkaaripareille

Tilojen avaamista samaa sukupuolta olevien parien vihkimisiin on käsitelty kaikissa Espoon seurakunnissa. Olarin seurakunta teki oman päätöksensa 7. helmikuuta. Kuvalähteet: Robin Vuorinen ja Clipart.

Tilojen avaamista samaa sukupuolta olevien parien vihkimisiin on käsitelty kaikissa Espoon seurakunnissa. Olarin seurakunta teki oman päätöksensa 7. helmikuuta. Kuvalähteet: Robin Vuorinen ja Clipart.

Ajankohtaista

Olarin seurakunta avaa ovensa sateenkaaripareille

Neljä espoolaista seurakuntaa on aiemmin avannut tilansa samaa sukupuolta olevien parien vihkimisille.

Olarin seurakunnan kirkkoa ja kappeleita voidaan käyttää samaa sukupuolta olevien parien avioliiton vihkimiseen tai jo solmitun avioliiton kirkolliseen siunaamiseen. Näin päätti Olarin seurakunnan seurakuntaneuvosto kokouksessaan tiistaina 7. helmikuuta.

Aloite asiaan tuli seurakunnan jäseneltä. Olarin seurakuntaneuvosto päätti äänin 12–4 kannattaa aloitetta. Äänestyksessä annettiin yksi tyhjä ääni. Päätöksestä jätettiin myös eriävä mielipide.

– Olin hyvilläni siitä, miten rakentavasti, kunnioittavasti ja asiallisesti seurakuntaneuvosto keskusteli tästä tunnetusti moniulotteisesta ja vaikeasta aiheesta, sanoo Olarin kirkkoherra Antti Malinen.

Hänen mukaansa vihkimisissä kohdataan paljon nuorempien sukupolvien edustajia.

– Heistä suurin osa ei enää hahmota avioliittoa sukupuoleen sidoksissa olevana asiana. Päätös on luonnollisesti erityisen merkityksellinen niiden samaa sukupuolta olevien ihmisten kohdalla, jotka haluavat tulla vihityksi sakraalitiloissa tai jotka toivovat, että heidän jo solmimansa avioliitto siunataan kirkossa tai kappelissa.

Kirkkoherra ja seurakuntaneuvosto päättävät tilojen käytöstä

Seurakunnan tilojen käytöstä päättävät kirkkoherra ja seurakuntaneuvosto yhdessä. Asiasta on säädetty Kirkkojärjestyksessä (KJ 14:2 § 1 mom.).

Antti Malinen korostaa, että Olarin seurakunta päätös ei ota kantaa kirkon avioliittokäsitykseen eli asioihin, jotka kuuluvat piispan, tuomiokapitulin, piispainkokouksen tai kirkolliskokouksen toimivaltaan.

Päätös on erityisen merkityksellinen niiden samaa sukupuolta olevien ihmisten kohdalla, jotka haluavat tulla vihityksi sakraalitiloissa.

Seurakuntaneuvoston kokouksen asialistalla todetaan asiasta seuraavasti: ”Ehdotetun päätösponnen tarkoituksena on ainoastaan seurakunnan näkökulmasta ottaa kantaa Olarin seurakunnan sakraalitilojen soveltuvuuteen samaa sukupuolta olevien avioliiton vihkimiseen tai jo solmitun avioliiton kirkolliseen siunaamisen.”

Neljä kirkkoa on avoinna vihkimisille Espoossa

Espoon tuomiokirkkoseurakunta päätti ensimmäisenä avata tilansa sateenkaariparien vihkimisille toukokuussa 2022. Pian tämän jälkeen saman päätöksen teki Tapiolan seurakunta.

Espoon ruotsinkielinen seurakunta päätti sallia vihkimiset kesäkuussa 2022 ja Leppävaaran seurakunta elokuussa 2022. Espoonlahdessa päädyttiin viime kesäkuussa vastakkaiseen ratkaisuun, kun seurakuntalaisaloite sateenkaarihäistä kaatui äänestyksessä.

Tilojen avaamista samaa sukupuolta olevien parien vihkimisiin on nyt käsitelty kaikissa Espoon seurakuntayhtymään kuuluvissa seurakunnissa, mutta sallivista päätöksistä on tehty valituksia. Espoon tuomiokirkkoseurakunnan päätöksestä valitettiin hallinto-oikeuteen, ja seurakunnassa odotetaan oikeuden päätöstä. Olarin seurakuntaneuvoston tuore päätös ei ole vielä lainvoimainen.

Samaa sukupuolta olevien parien käytössä ovat tällä hetkellä Espoon ruotsinkielisen seurakunnan, Tapiolan seurakunnan ja Leppävaaran seurakunnan tilat. He voivat  varata vihkitilaisuuden tai avioliiton siunaamisen seuraaviin paikkoihin: Leppävaaran kirkko, Karakappeli, Uuttu ja Tapiolan kirkko.

Espoon ruotsinkielinen seurakunta puolestaan toimii Espoon tuomiokirkossa ja Olars kyrkan tiloissa, joka on ruotsinkielisen seurakunnan oma toimitila Olarin kirkon yhteydessä. Tilat varataan Espoon seurakuntien palvelukeskuksesta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.