null Levätkää ensin, kokeilkaa seksissäkin jotain ihan uutta – perheneuvojan vinkit parempaan parisuhdekesään

Hyvä elämä

Levätkää ensin, kokeilkaa seksissäkin jotain ihan uutta – perheneuvojan vinkit parempaan parisuhdekesään

Kesäloma voi tuntua kuumottavalta paitsi säiden puolesta, myös parisuhteen kuormittumisen vuoksi. Tässä perheneuvoja Mari Kinnusen parisuhdevinkkejä leppoisampaan lomaan.

1. Levätkää ensin.

– Yleensä riita tahtoo tulla heti loman alussa. Siltä voisi välttyä, jos ihan aluksi muistaisi levätä ja nukkua kunnolla. Ennen kuin lähdetään tekemään yhdessä yhtään mitään, kannattaa vetää hetken aikaa happea.

2. Miettikää, voisiko lomaan ladattuja odotuksia hieman vähentää.

– Kun kaksi kiireisen arjen uuvuttamaa ihmistä yrittää luovia lomatoiveiden ja -paineiden keskellä, lisääntynyt yhteinen aika saattaa olla parisuhteelle varsinainen testi.

– Joskus loma saattaa olla niin tarkkaan aikataulutettu, että lasketaan, mitkä minuutit päivästä voidaan olla rannalla tai muuten rennosti ja milloin pitää taas lähteä. Loman tarkoitus on kuitenkin ennemminkin olla kuin tehdä.

3. Tehkää jotain sellaista, mitä ei koskaan muulloin tule tehtyä.

– Lomalla kannattaa yllättää itsensä ja läheisensä. Kun tekee jotain ihan muuta kuin yleensä, se irrottaa aivot arjen sälästä.

4. Kokeilkaa seksissäkin jotain ihan uutta.

– Seksuaaliterapeuttina rohkaisisin hellyydessä, intiimiydessä tai seksissä – miten sen haluaakaan ilmaista – tekemään jotain ihan toisin ja kokeilemaan jotain uutta. Se virkistää.

– Jos yleensä on pehmoa ja pitkään, voisi nyt olla rajumpaa ja nopeasti. Tai jos on aina aiemmin ollut lelut mukana, ne voisi nyt panna laatikkoon. Tai jos ei ole koskaan ollut leluja, niitä voisi hankkia.

– Jokin ihan uusi paikkakin voi riittää, eli vaihtelun vuoksi voidaankin olla riippukeinussa tai jossain ulkona.

5. Tehkää jotain myös ihan itseksenne.

– On tärkeää järjestää välillä omaa aikaa ja tehdä asioita itsekseen. Silloin voi kohdata itsensä ja kuunnella, mitä minulle kuuluu. Yhtä tärkeää on antaa myös toisen viettää omaa aikaa. Vain itsensä kohtaamisesta voi yltää toisen kohtaamiseen.

6. Käykää sadepäivänä läpi Pari Tunnetta -nettiparisuhdekurssia.

– Tukea parisuhteen pulmiin kannattaa hakea ja sitä voi saada jo ennen kuin tilanteesta tulee tukala. Yhtenä apuna voi toimia maksuton Pari Tunnetta -kurssi, jota voi käydä yhdessä kumppanin kanssa netissä. Kurssin avulla voi päivittää oman parisuhteensa tilan. Se auttaa myös kehittämään keskinäistä tunneyhteyttä, antaa välineitä ristiriitojen käsittelemiseen ja lisää ymmärrystä omasta parisuhteesta.

– Lomalla kannattaa yllättää itsensä ja läheisensä, perheneuvoja Mari Kinnunen ehdottaa.

– Lomalla kannattaa yllättää itsensä ja läheisensä, perheneuvoja Mari Kinnunen ehdottaa.

Riita poikki nettikurssin avulla

Pari Tunnetta -nettiparisuhdekurssi ­koostuu yhdeksästä jaksosta. Kurssilla käydään läpi keinoja, joilla alkavan riidan voi keskeyttää sekä annetaan konkreettisia ohjeita aitoon anteeksipyyntöön ja anteeksi antamiseen. Maksuton kurssi löytyy osoitteesta ­paritunnetta.fi.

Kurssilla pohditaan myös parisuhteen seksuaalisuuden arkea ja juhlaa sekä sen muuttumista ja muokkautumista iän ja elämänkokemusten myötä.

– Usein perheneuvonnan puhelinkeskusteluissa on noussut esiin, että apua olisi pitänyt osata hakea paljon aiemmin. Tämä on sellaista ennaltaehkäisevää työtä, jota meiltä on toivottu, kertoo perheneuvoja Mari Kinnunen Helsingin seurakuntien perheneuvonnasta.

Nettiparisuhdekurssi voi toimia myös silloin, kun oman parisuhteen kipupisteistä puhuminen vieraan ihmisen kanssa ei tunnu luontevalta.

– Koska nettikurssi mahdollistaa yksityisen tilan säilyttämisen, se voi auttaa myös niitä, joille ryhmään tuleminen on kauhistus tai kynnys varsinaisen pariterapian aloittamiselle vielä liian korkea, Kinnunen sanoo.

Pari Tunnetta -nettiparisuhdekurssi on ­kehitetty Tampereen perheasiain neuvottelukeskuksessa. Se on osa Kirkon perheneuvonnan toimintaa, ja nyt mukana ovat myös Helsingin ja Vantaan seurakuntien perheneuvonnat.

Jos nettikurssin läpikäyminen uhkaa jossain kohtaa jumiutua ja motivaatio hiipua, perheneuvojat antavat mielellään sparrausapua. Helsinkiläiset voivat lähettää kysymyksiä suoraan sähköpostilla osoitteeseen paritunnetta.helsinki@evl.fi ja vantaalaiset osoitteeseen perheneuvonta.vantaanseurakunnat@evl.fi. Samoista osoitteista on tarvittaessa mahdollista varata aika perheneuvojan etävastaanotolle.

Kirkon perheasiain neuvottelukeskusten koulutettujen ammattilaisten kanssa voi keskustella parisuhteen ja perhe-elämän haasteista. Palvelu on maksutonta. Katso lähin perheasiain keskus täältä: ­evl.­fi/­apua-ja-tukea/ihmissuhteet.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.