null Lilja, minttu ja kurkku – Östersundomin hautausmaalla on alue, jossa kasvaa useita Raamatussa mainittuja kasveja

Östersundomin hautausmaan laidassa voi käydä tutustumassa raamatullisiin kasveihin. Keskellä kasvaa omenapuu.

Östersundomin hautausmaan laidassa voi käydä tutustumassa raamatullisiin kasveihin. Keskellä kasvaa omenapuu.

Hyvä elämä

Lilja, minttu ja kurkku – Östersundomin hautausmaalla on alue, jossa kasvaa useita Raamatussa mainittuja kasveja

Monet Raamatussa mainituista kasveista ovat tuttuja myös suomalaisille. 

Moni muistaa kertomuksen Eedenin puutarhasta ja hyvän ja pahan tiedon puusta, mutta mitä siellä puutarhassa oikein kasvoikaan? Sitä emme tiedä, mutta vihiä siitä saa menemällä Helsingin itäisimpään kolkkaan. ­Östersundomin kirkkoa ympäröivällä hautausmaalla on nimittäin istutuspalsta, jossa kasvaa sellaisia Raamatussa mainittuja kasveja, jotka pärjäävät myös näillä leveysasteilla.

Istutuspalsta on ollut Östersundomissa ainakin kahdeksan vuotta. Se sai alkunsa, kun silloinen ylipuutarhuri Pekka ­Leskinen sai tietää, että yliagronomi ja yrttitutkija Bertalan Galambosi oli listannut Raamatussa mainittuja kasveja ja pohtinut, mitkä niistä pärjäisivät myös Suomessa.

Valinnanvaraa oli, sillä Raamatussa mainitaan valtava määrä erilaisia kasvilajeja. Joistakin puhutaan tosin vain yleisnimillä, joten tarkka lajinmääritys on haastavaa. Joka tapauksessa kasveilla on Raamatussa merkittävä rooli: ruoka, juoma ja viljeleminen ovat esillä monessa kohtaa.


”Muistattehan, miten Egyptissä saimme ilmaiseksi kalaa ja miten meillä oli kurkkua, vesimelonia, purjoa, sipulia ja valkosipulia! Mutta nyt me joudumme kärsimään nälkää. Täällä ei edes näe muuta kuin tuota iänikuista mannaa!” valittavat israelilaiset Neljännessä Mooseksen kirjassa.

Osa Raamatussa mainituista kasveista kuten viljat, sipulit ja esimerkiksi kurkku, ovat sellaisia, jotka kuuluvat jokapäiväiseen ruokavalioomme. Myös Östersundomin hautausmaalla kasvaa kurkkua ja sen kaveriksi usein päätyvää ­tilliä.

Näiden lisäksi istutusalueella on kasveja, joita kasvatetaan enemmänkin ulkonäkönsä vuoksi kuten värililja, väriminttu, arabiansulkahirssi, myrkyllinen sinipiikki­putki ja pallon muotoiseksi leikattu, hauskan näköinen puksipuu.

Kuten Eedenissä ikään keskellä Östersundomin hautaus­maan istutusaluetta kasvaa tietenkin hedelmäpuu. Se on tässä tapauk­sessa omenapuu, joka pärjää täällä pohjolassa raamatullista viikunapuuta ja granaattiomenapuuta paremmin. Östersundomin hautausmaalla viihtyy myös viiniköynnös. Se mainitaan erityisen monessa raamatunkohdassa, ja se oli Ensimmäisen Mooseksen kirjan mukaan kasvi, jota Nooa ryhtyi viljelemään heti vedenpaisumuksesta selviydyttyään.

Lopuksi hyvä uutinen kaikille laiskoille puutarhureille: jos haluaa vaalia Raamatussa mainittuja kasveja kotipihallaan, ei välttämättä tarvitse tehdä mitään erityistä. Siellä nimittäin mainitaan myös esimerkiksi nokkonen, ohdakkeet ja rikkaruohot. 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.