null Puutarhaliiton Timo Taulavuori: Suomalaiset hautausmaat ovat puutarhojensa puolesta hienoimpia maailmassa – puutarhapäivässä mukana kaksi hautausmaata

Avoimet puutarhat -teemapäivä houkuttelee tutustumaan Hietaniemen ja Malmin hautausmaiden upeisiin ja hyvin hoidettuihin puutarhoihin.

Avoimet puutarhat -teemapäivä houkuttelee tutustumaan Hietaniemen ja Malmin hautausmaiden upeisiin ja hyvin hoidettuihin puutarhoihin.

Ajankohtaista

Puutarhaliiton Timo Taulavuori: Suomalaiset hautausmaat ovat puutarhojensa puolesta hienoimpia maailmassa – puutarhapäivässä mukana kaksi hautausmaata

”Avoimet puutarhat” avaavat jälleen porttinsa ympäri Suomea sunnuntaina 9.7.  Runsaan 850 kohteen joukossa ainoat hautausmaat ovat Helsingin Hietaniemi ja Malmi.

Valtakunnallisen Avoimet puutarhat -teemapäivän aikana portit aukeavat tänä vuonna yli 850 kohteessa niin yksityisissä pihoissa, julkisissa kohteissa kuin siirtolapuutarhoissakin. Viime vuonna vierailuja kertyi 95 000 kappaletta, ja sama lukumäärä saavutettaneen tänäkin vuonna. Teemapäivän aikana kaikki puutarhavierailut ovat maksuttomia. Lisäksi moneen kohteista pääsee vain kerran vuodessa tapahtuman yhteydessä.

Avoimien puutarhojen vierailijoista sadat ovat suunnanneet askeleensa joko Suomen kenties tunnetuimmalle eli Hietaniemen hautausmaalle tai hautausten määrässä laskettuna maamme suurimmalle eli Malmin hautausmaalle. Näihin tutustumaan toivottaa tervetulleeksi myös Avoimet puutarhat -tapahtumavastaava, Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori.

Hänen kokemuksensa mukaan hautausmaa, toisin sanoen kirkkomaa eli kirkon puutarha on varsinkin Suomessa monen paikkakunnan hienoin puisto. Taulavuori näkisikin osallistujalistalla jatkossa mieluusti vielä useampiakin hautausmaita. 

Malmin hautausmaa on osallistunut jo useana vuonna Avoimet puutarhat -teemapäivään.

Malmin hautausmaa on osallistunut jo useana vuonna Avoimet puutarhat -teemapäivään.

Malmin ja Hietaniemen hautausmaat ovat Taulavuorelle entuudestaan tuttuja. Tänäkin vuonna tarjolla olevaa ja kello 16 alkavaa Malmin hautausmaan opastettua puutarhakierrosta hän kiittelee erityisesti. 

– Malmin hautausmaalla on 250 eri kasvilajia, tuttujen lajien joukossa todella eksoottisiakin kasveja, joten se on varsinainen puutarhaharrastajan unelmapaikka. Ja opastetusta kierroksesta saa paljon enemmän irti kuin omin päin kiertäessä, jolloin ympäristöä ei havainnoi aivan samalla tavalla. Vaikka itsekin olen alan ammattilainen, en osaa katsoa ihan niillä silmin kuin silloin, kun joku kertoo historian ja kaiken siitä, miksi joitakin tiettyjä kasveja puutarhassa on. Se on todella vaikuttavaa, Taulavuori toteaa.

Hänelle on vuosien varrella kertynyt varsin laaja tuntemus hautausmaiden puutarhoista eri puolilla maailmaa.

– Olen kiertänyt katsomassa hautausmaita harrastuksenakin sekä Suomessa että ulkomailla, koska niistä saa hyvän käsityksen myös maan kulttuurista. Siellä kierrellessään huomaa melko nopeasti, millaisia ihmisiä kyseisellä alueella on asunut. Näin hautausmaa kertoo välillisesti myös paikan historiasta ja elämästä.

Malmin hautausmaan puutarha on – kuten suomalaiset hautausmaapuutarhat yleensäkin – hyvin hoidettu ja kaunis. 

Malmin hautausmaan puutarha on – kuten suomalaiset hautausmaapuutarhat yleensäkin – hyvin hoidettu ja kaunis. 

Suomalaiset hautausmaat ovat Timo Taulavuoren mielestä sekä hoidon että puutarhojensa puolesta hienoimpia maailmassa.

– Meillä hautausmailla on paljon kesäkukkia, muutenkin hieno kasvillisuus ja haudoista pidetään huolta. Voimme olla ylpeitä hautausmaistamme!  

Toisin oli esimerkiksi Englannissa, jossa Taulavuori hiljattain vieraili.

– Omaiset voivat siellä käydä ehkä kitkemässä rikkaruohoja haudoilta, mutta muutoin näky on melko surkea.  

Kaunis muistomerkki Hietaniemen hautausmaalta, joka Malmin hautausmaan tavoin osallistuu Avoimet puutarhat -teemapäivään.

Kaunis muistomerkki Hietaniemen hautausmaalta, joka Malmin hautausmaan tavoin osallistuu Avoimet puutarhat -teemapäivään.

Ei siis ole mikään itsestäänselvyys, että Suomessa hautausmaat ovat sellaiset kuin ovat.

– Ne ovat meillä poikkeuksellisen kauniita ja hyvin hoidettuja siksi, että joku niitä suunnittelee ja joku niistä pitää huolta.

Tänä vuonna Avoimet puutarhat tarjoaa kukkaloiston ja kasvipaljouden lisäksi kauneutta myös kuuloaistille. Tämänvuotinen teema on Säveliä puutarhassa, ja sitä toteutetaan eri tavoin noin sadassa kohteessa.

– Tähän on lähdetty kivasti ja huumorillakin mukaan, vaikka ensin mietimmekin, onko teema liian hankala. Aika moni osallistuja on laittanut omaan profiiliinsa viestin, jos kohteessa on erikseen jotakin musiikkitarjontaa. Ohjelmassa on esimerkiksi torvisoittoa tai karaokea, jossain puutarhassa taas sen isäntä ja emäntä laulavat.

Hietaniemen hautausmaalla sävelteemaa toteutetaan kello 17 alkavan luontokirkon puitteissa.

– Meillä on ajatus, että luonnon äänetkin –  vaikkapa linnunlaulu –  voivat olla näitä säveliä puutarhassa, Taulavuori toteaa.

Kävelyreitti rasteineen

Hietaniemen hautausmaalla järjestetään Avoimet puutarhat -tapahtuman merkeissä 12 rastin kävelyreitti, joka alkaa Vanhalta kappelilta (Mechelininkatu 2 e) ja päättyy Uudelle kappelille (Hietaniemenkatu 20). Liikkua voi omalla aikataululla. Jokaisella rastilla on tietoa alueen historiasta ja kasvillisuudesta. Reitistä julkaistaan kartta hautausmaan nettisivuilla ja somessa. Paperisen kartan voi ottaa hautausmaan porteilla olevista postilaatikoista.

Opastettu kierros ja luontokirkko

Malmin hautausmaalla järjestetään Avoimet puutarhat -tapahtuman merkeissä opastettu puutarhakierros, joka lähtee Ison kappelin edestä (osoite Malmin kalmistotie) klo 16. Luontokirkko kappelin edessä klo 17.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.