null Linda-Maria: Yksikään feministiksi itseään kutsuva ei ole täydellinen, ja se riittää

Puheenvuorot

Linda-Maria: Yksikään feministiksi itseään kutsuva ei ole täydellinen, ja se riittää

Kun feministiksi itseään kutsuva pyrkii täydellisyyteen kelvatakseen muille, luvassa on monia sudenkuoppia.

Helsingin Sanomat julkaisi 27.9. mielipidekirjoituksen siitä, kuinka jokaisen feministin tulisi olla vegaani. Olen ehdottoman samaa mieltä siitä, että myös lajien välinen eriarvoisuus tulee huomioida valtasuhteista keskusteltaessa ja oikeudenmukaista yhteiskuntaa tavoitellessa. Olen itsekin kirjoittanut aiheesta esimerkiksi kirjassani Totuus ja tunnustus.

Hesarin mielipidekirjoitus herätti sosiaalisessa mediassa mielipiteitä puolesta ja vastaan. Joissakin kommenteissa pohdittiin, saisiko itseään edes kutsua feministiksi, mikäli ei ole vegaani. Tässä kohdassa mennään mielestäni metsään eikä ihan vain vegeruokaa poimimaan.

Feministisissä keskusteluryhmissä käytiin keskustelua siitä, täytyykö feministin olla myös antikapitalisti.

Itse en alun perin kutsunut itseäni feministiksi. Sen tittelin antoivat ihmiset, jotka olivat kuunnelleet musiikkiani ja tulkinneet sen sanoman feministiseksi. Pian omaksuin nimikkeen itsekin. Olin elänyt yhteisössä, jossa naisten oikeudet tuntuivat jääneen sata vuotta muusta Suomesta jälkeen. Ajattelin, että mikäli feministi tarkoittaa ihmistä, joka ei hyväksy näkemääni ja kokemaani vaan haluaa muuttaa sen, olen ehdottomasti feministi.

Tutustuessani muihin feministeihin netissä ja sen ulkopuolella, opin pian, ettei nykypäivän intersektionaaliseksi kutsutun feminismin ajatella rajoittuvan vain naisten oikeuksiin. Saman sateenvarjon alle sisältyy myös esimerkiksi sateenkaari-ihmisten oikeudet, antirasismi, vammais- ja läskiaktivismi. Feministisissä keskusteluryhmissä käytiin keskustelua siitä, täytyykö feministin olla myös antikapitalisti. Nyt keskustelu on siirtynyt vegaaniuteen.

Yksi ei ole vegaani ja toinen asioi bensa-asemalla, jonne romaneja ei päästetä sisään.

Kun itse yritin olla täydellinen feministi kelvatakseni muille, putosin moniin sudenkuoppiin. Maailma, joka oli tehnyt minusta feministin, oli liian ruma sopiakseen yhteen hienoilta kuulostavien termien kanssa. En osannut olla sellainen feministi kuin tänä päivänä pitäisi olla, koska koen olevani feministi toiselta maailman ajalta. Tallinnanaukion suffragetti.

Mielestäni kenenkään ei tarvitsisi yrittää olla täydellinen. Ei myöskään täydellinen feministi. Mielestäni sen pitäisi riittää, että yrittää parhaansa niillä resursseilla, jotka itsellä on.

Jos ”feministi” nähdään arvonimenä täydellisestä suorituksesta, kukaan meistä ei voi kutsua itseään feministiksi. Yksi ei ole vegaani ja toinen asioi bensa-asemalla, jonne romaneja ei päästetä sisään. Kolmas ei uskalla puuttua näkemäänsä syrjintään ja neljäs tekee vääränlaisen biisin, mielipidekirjoituksen tai Kirkko ja kaupunki-lehden kolumnin.

Kirjoittaja on muusikko, kirjailija ja häpeämättömästi hengellinen marsuäiti.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Linda-Maria: Satanismista tuli trendikästä – johtuuko se kristityistä?

Puheenvuorot

Onni kertoi saaneensa satanismista tukea, rakkautta ja kokemuksen siitä, että riittää omana itsenään. Näitä asioita kristittyjen tulisi tarjota lähimmäisilleen.