null Luoma: Hyvä elämä ei ole pisteiden keräämistä

Puheenvuorot

Luoma: Hyvä elämä ei ole pisteiden keräämistä

The Good Place -sarjassa tarpeeksi pisteitä keränneet pääsevät Hyvään paikkaan. Todellisuudessa asiat eivät jakaudu selkeästi hyviin ja pahoihin. 

Olen valvonut unettomia öitä pohtien sitä, millainen on hyvä elämä ja ennen kaikkea, mitä on olla hyvä ihminen. Se on tuntunut mahdottomalta. Länsimainen ihminen syntyy yltäkylläisyyden keskelle osaksi monimutkaista rakennetta, johon synti on pesiytynyt niin syvälle, että sitä on vaikea edes tunnistaa, saati vastustaa. Pelkästään ostamalla edullisen T-paidan, tukee järjestäytynyttä rikollisuutta, riistää muita ihmisiä ja edistää ilmastokriisiä. 

Jokaisessa valinnassa, teossa tai pyrkimyksessä on mukana pieni osa syntiä. Synnin palkka on kuolema. Siihen päälle tulevat vielä ihmiselämän selkeämmät synnit kuten kateus, ylimielisyys tai itsekeskeisyys, joihin sortuu jatkuvasti. Kun niitä saa selätettyä, onkin jo ostamassa vääriä tomaatteja väärään aikaan vuodesta ja sitä kautta tuhoamassa välillisesti jonkun toisen ihmisen elämän edellytyksiä. 

Kaikki on sietämättömän suhteellista ja mitä enemmän ihmisellä on valtaa ja rahaa, sitä vaikeampaa hyvän tekeminen on.

Katsoin taannoin amerikkalaisen komediasarjan, joka onnistui käsittelemään ahdistavia aamuyön ajatuksiani lempeästi. The Good Place kertoo Eleanoresta, joka löytää itsensä kuolemansa jälkeen Hyvästä paikasta (The Good Place). Sinne pääsevät ne, jotka ovat elämänsä aikana keränneet tarpeeksi pisteitä tekemällä hyviä tekoja. Hänelle selviää kuitenkin nopeasti, että hän on joutunut sinne vahingossa ja hän alkaa selvittää miten voisi tulla hyväksi ihmiseksi ja ansaita paikkansa. Sarjassa käydään läpi filosofisia teorioita, painitaan eettisten kysymysten parissa ja lopulta kyseenalaistetaan koko pisteytysjärjestelmä, joka ei tunnista pahuuden rakenteita ja kerroksia. 

Hyvän tekeminen ei ole pisteiden keräämistä, koska emme elä sellaisessa todellisuudessa, jossa asiat jakaantuvat hyviin ja pahoihin. Kaikki on sietämättömän suhteellista ja mitä enemmän ihmisellä on valtaa ja rahaa, sitä vaikeampaa hyvän tekeminen on. Siksikin Jeesus kehotti näitä asioita välttämään. 

The Good Placessa ihmisistä tulee parempia yhdessä. Kun ympärillä on ihmisiä joista välittää, heille haluaa myös aidosti hyvää. Pahuus syntyy siitä kun kokee, ettei voi luottaa muiden ihmisten hyvyyteen ja alkaa luottaa muihin asioihin sen sijaan, kuten asemaan tai rahaan. Sarjan edetessä Eleanor ja muut sarjan keskeneräiset hahmot tulevat tutuiksi ja rakkaiksi. Heille haluaa pelkkää hyvää. Näin uskon, tai ainakin toivon myös Jumalan meitä katselevan. 

Kirjoittaja on populaarikulttuurin ilmiöihin hurahteleva teologi, feministi ja päiväuneksija.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.