null Luoma: Somessa saadut tykkäykset määrittävät ihmisen statuksen scifi-sarjassa – armo on mekaanisen laskemisen vastakohta

Puheenvuorot

Luoma: Somessa saadut tykkäykset määrittävät ihmisen statuksen scifi-sarjassa – armo on mekaanisen laskemisen vastakohta

Black Mirror -sarja tutkii huipputekniikan kyllästämää versiota lähitulevaisuudesta.

Brittiläinen scifi-sarja Black Mirror Netflixissä kuvaa toisistaan erillisissä jaksoissa nykyihmisen suhdetta moderniin teknologiaan. Tekoäly, sosiaalinen media ja robotiikka suunnitellaan helpottamaan ihmisten arkea, mutta se koukuttaa, kahlitsee ja paljastaa ihmisyyden karuimmat puolet. Jaksossa Nosedive eletään yhteiskunnassa, jossa tykkäykset sosiaalisessa mediassa määrittävät ihmisen statuksen: muiden tykkäyksiin perustuva keskiarvo määrittää sen missä voi asua tai työskennellä.

Jaksossa seurataan nuorta ja kunnianhimoista Laceyta, joka lähtee korottamaan sosiaalista keskiarvoaan saadakseen unelmiensa asunnon. Matka on pitkä, vaikea ja täynnä vastoinkäymisiä, joita hän ei selätä. Syistä, jotka ovat täysin inhimillisiä ja ymmärrettäviä, Lacey menettää kaikki sosiaaliset pisteensä ja hänestä tulee yhteiskunnan hylkiö. Armoton maailma kääntää hänelle selkänsä eikä tarinan loppu ole erityisen onnellinen, Black Mirrorissa harvoin on.

Dystopiat ovat ahdistavia, koska niiden todellisuudessa ei ole armoa.

Teknologia mahdollistaa tämän, koska se ei tunne mitään ja on rajatonta: sosiaalisen median algoritmia ei kiinnosta mitä ihmiselle tapahtuu sen jälkeen, kun tarpeeksi monta käyttäjää on antanut huonon arvion, eikä se erota onko tykkäys aito vai ei. Laskemiseen perustuva maailma kerää yksioikoista dataa: ihminen on juuri niin hyvä kuin miten monta tykkäystä on saanut, ja menettää työpaikkansa, jos tarpeeksi moni ihminen on sitä mieltä, että juuri sen hän ansaitsee. Black Mirrorin todellisuus on maailma, jossa ei ole armoa. Ihminen katsoo eteensä ja vastaan tuijottaa tietokoneen tai älypuhelimen musta ruutu, Black Mirror.

Dystopiat ovat ahdistavia, koska niiden todellisuudessa ei ole armoa. Toivoa voi olla, mutta armoa tunnetaan harvoin. Armo on laskemiseen perustuvan maailman vastakohta: se on katsoja, joka toivoo Laceylle pelkkää hyvää ja elää hänen matkassaan mukana. Armo on sitä, että kaikista laskennallisista todennäköisyyksistä ja omista virheistä huolimatta kuitenkin jossain on joku, joka haluaa sinulle pelkkää hyvää, empaattinen katsoja kotisohvalla tai Jumala.

 

Kirjoittaja on populaarikulttuurin ilmiöihin hurahteleva teologi, feministi ja päiväuneksija.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.