null Luoma: Jedimestari Yoda varoitti pelosta, joka ohjaa pimeälle puolelle – Jeesus tolkutti, että jokainen on lähimmäinen

Puheenvuorot

Luoma: Jedimestari Yoda varoitti pelosta, joka ohjaa pimeälle puolelle – Jeesus tolkutti, että jokainen on lähimmäinen

Jos jokin ruokkii sotaa, niin se, että alamme pelätä toisiamme.

”Pelkoa ja aggressiota varo. Irti päästämään opettele kaikesta, jonka menettäväsi pelkäät”, lausui jedimestari Yoda puhuessaan Voiman pimeästä puolesta.

Pelko johtaa suuttumukseen, suuttumus vihaan ja viha kärsimykseen. Jediritari ei koskaan käytä Voimaa, vaan antaa sen ohjata itseään, mutta Voiman pimeällä puolella se alistetaan käyttöön pelolla ja aggressioilla.

Lapsena en tajunnut tästä mitään. Eikö ole ihan luonnollista pelätä, kun tapahtuu pelottavia asioita? Eikö ole luonnollista olla vihainen? Minulla oli toisenlaisia ongelmia: en osannut käsitellä kehooni patoutunutta vihaa ja oirehdin sisäänpäin.

Aikuisena ajattelin, että George Lucas oli vain keksinyt hyvän kuuloisen virkkeen, jonka avulla myydä muovitavaraa.

Emme näe ihmistä kokonaisena.

Nyt kun elämä on viimeiset pari vuotta ollut pelkoa pelon perään, olen miettinyt Yodan sanoja useasti. Yhdistin ne ensin Anakin Skywalkeriin, hänen pelkoihinsa ja matkaansa lupaavasta nuoresta jediritarista maailmoja tuhoavaksi hirmuhallitsijaksi.

Anakin pelkäsi läheistensä kuolemaa niin paljon, että oli valmis mihin tahansa estääkseen sen. Lopulta hän ei enää erottanut oikeaa väärästä.

Mutta ehkä kyse oli kuitenkin jediritarien peloista. Jedit eivät koskaan hyväksyneet Anakinia täysivaltaiseksi jediritarikunnan jäseneksi, koska poika oli liian erilainen. Anakin sai olla mukana aina vain ehdollisesti, ei koskaan täysin omana itsenään.

Kun voiman pimeä puoli sitten keisari Palpatinen muodossa tarjosi Anakinille kättään, tämä tarttui siihen. Palpatine näki Anakinin potentiaalin, ruokki pojan pelkoja ja kannusti vihaan. Galaktisen tasavallan pelkoja manipuloimalla Palpatine nousi myös keisariksi ja tasavalta muuttui Galaktiseksi imperiumiksi.

Jeesus yritti viimeiseen asti tolkuttaa meille, että jokainen ihminen on lähimmäinen. Helppo sanoa, vaikeampi muistaa silloin, kun pelottaa.

Mutta jos jokin ruokkii sotaa, niin se, että alamme pelätä toisiamme ja annamme vihan ohjata itseämme. Emme näe ihmistä kokonaisena, ainoastaan sen, mitä hän edustaa. Silloin olemme matkalla pimeälle puolelle.

 

Kirjoittaja on populaarikulttuurin ilmiöihin hurahteleva teologi, feministi ja päiväuneksija.
 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.