null Luoma: Kirkolla on queerbaiting-ongelma

Puheenvuorot

Luoma: Kirkolla on queerbaiting-ongelma

Queerbaitingin avulla yritetään miellyttää kaikkia. Sama ilmiö on nähtävissä niin elokuvissa kuin kirkossakin.

Queerbaiting tarkoittaa sitä, että elokuvissa tai tv-sarjoissa annetaan ymmärtää kahden samaa sukupuolta olevan hahmon ystävyyssuhteen olevan enemmän kuin ystävyyttä, mutta ei näytetä sitä julkisesti, koska pelätään homoseksuaalisen suhteen karkottavan katsojia.

Uusissa Harry Potter -elokuvissa queerbaiting on ollut räikeää. J.K Rowling kertoi jo vuosia sitten, että Albus Dumbledore on homo ja elokuvissa vihjataan jatkuvasti siihen suuntaan, että Dumbledoren ja pääpahis Grindelwaldin välinen syvä ystävyys oli muutakin kuin vallankumoushaaveita ja kirjeenvaihtoa. Toistaiseksi he eivät ole kuitenkaan elokuvissa suudelleet, tuskin niin tekevätkään.

Queerbaitingin avulla yritetään miellyttää kaikkia. Viihdetuotannossa tunnistetaan koko ajan paremmin fanien vaatimukset kuvata seksuaalisuutta ja sukupuolisuutta moninaisemmin, mutta samalla halutaan pitää kassavirta tasaisena, jotta hekin, jotka haluavat nähdä viihteensä binääristen ja heteronormatiivisten lasien läpi, menisivät edelleen elokuviin.

Tämä konsepti ei toimi lainkaan ja sisäiset ristiriidat murentavat kirkon perustaa.

Yllättävää tässä on se, että konsepti toimii. Törmäsin taannoin twiittiin, jossa kehuttiin uutta Harry Potter Secrets of Dumbledore -elokuvaa avarakatseiseksi. En ole nähnyt kyseistä teosta, mutta ilmeisesti Dumbledoren ja Grindelwaldin suhde ei jää enää arvailun varaan. Jossain sivulauseessa mainitaan, että sutinaa on ollut. Samaan aikaan Rowling niittää mainetta lähinnä transfobian puolestapuhujana, jonka avaraa katsetta on puolustanut viimeksi Vladimir Putin. Elämme kummallisia aikoja.

Viihdemaailma ei ole ainoa paikka, jossa queerbaiting on ongelma. Myös kirkossa on pitkään haluttu osoittaa tukea seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille julkaisemalla meemejä ja sponsoroimalla Pride-tapahtumaa. Samaan aikaan pidetään kiinni opista, jonka mukaan avioliitto on vain ja ainoastaan cis-miehen ja cis-naisen välinen liitto ja järjestetään toimintaa, jonne sateenkaarikansa ei ole tervetullutta. Tämä konsepti ei toimi lainkaan ja sisäiset ristiriidat murentavat kirkon perustaa.

Vaan enpä tiedä mikä on epärehellisen konseptin tulevaisuus viihteessäkään. Rowlingilla oli vahva queer-fanipohja, joka on nyt alkanut hyljeksiä laajenevaa tuoteperhettä ja viihteeltä on alettu odottaa enemmän. Muut viihdesarjat ovat tehneet ja rohkeampia ratkaisuja. Kesällä supersankaridraama Umbrella Academy pyörähtää kolmannelle tuotantokaudelleen ja näyttää yhden päähenkilön transprosessin. Häntä näyttelee transsukupuolisena kaapista jokunen aika sitten tullut Elliot Page.

Kirjoittaja on populaarikulttuurin ilmiöihin hurahteleva teologi, feministi ja päiväuneksija.
 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.