null Prostituoiduksi leimattu Maria Magdaleena oli Jeesuksen läheinen opetuslapsi – hänen reliikkinsä luona 400 asukkaan pikkukaupungissa Ranskassa käy vuosittain miljoona vierailijaa

Domenico Tintoretton Magdalan Mariaa esittävä maalaus (noin 1598–1602).

Domenico Tintoretton Magdalan Mariaa esittävä maalaus (noin 1598–1602).

Hengellisyys

Prostituoiduksi leimattu Maria Magdaleena oli Jeesuksen läheinen opetuslapsi – hänen reliikkinsä luona 400 asukkaan pikkukaupungissa Ranskassa käy vuosittain miljoona vierailijaa

Heinäkuun 22. päivä on meillä Leenan ja Matleenan nimipäivä. Katolisessa maailmassa vietetään Maria Magdaleenan päivää. Maria oli Jeesuksen ystävä ja opetuslapsi, itse asiassa ”apostolien apostoli”. 

Ranskan kumpuilevan Burgundin sydämessä, pienessä Vézelayn kaupungissa Maria Magdaleenan päivä on ollut iso juhla jo vuosikymmenten ajan. Kaupunkiin kertyy sadoittain ihmisiä viettämään pyhiinvaelluspäivää. Pääosa heistä tulee lähialueilta, mutta paikalle tullaan myös kauempaa, sillä monille päivä on perinne meille tuttujen hengellisten kesäjuhlien tapaan.  

Itse asiassa 22.7. on enemmän kuin muistopäivä, sillä vuonna 2016 paavi Franciscus korotti pyhän Maria Magdaleenan liturgisen vieton muistopäivästä juhlaksi, samaan asemaan apostolien ja evankelistojen kanssa. Olihan myös Magdalan Maria Jeesuksen opetuslapsi.

Vézelay on kukkulan rinteelle kasvanut Maria Magdaleenan kaupunki. Sen huipulla on upea, pieneen taajamaan suhteettoman suuri kirkko, 1100-luvulla rakennuttu Pyhän Maria Magdaleenan basilika, Basilique Sainte-Marie-Madeleine. Sekä basilika että kukkula, colline éternelle, ikuisuuden kukkula kuten sitä kutsutaan, on liitetty UNESCOn maailmanperintöluetteloon. Siksi tässä noin 400 asukkaan kaupungissa käy normaaliaikoina vuosittain lähes miljoona vierailijaa.

Kaupunki on ollut iso pyhiinvaelluskohde jo keskiajalla. Yhä edelleen se on sekä vaelluksen kohde että lähtöpiste ja välietappi matkalla Compostelaan Espanjaan tai Assisiin Italiaan. Kirkon päivittäistä jumalanpalveluselämää ja majoituspalvelua ylläpitää Fraternités monastiques de Jérusalem -niminen veljes- ja sisarkunta. 

Legendan mukaan Maria Magdaleena kävi Ranskassa

Legendan mukaan Maria Magdaleena tuli Jeesuksen kuoleman jälkeen veneellä Ranskan Provenceen ja evankelioi siellä. Hänen maallisia jäännöksiään säilytettiin pyhäinjäännöksenä paikallisessa kirkossa. Sieltä Vézelayn munkit ne aikoinaan hakivat turvaan saraseenien hyökkäyksiltä.

Kun Maria Magdaleenan ihmeitä tekevä reliikki toi joukoittain pyhiinvaeltajia Vézelayhin, kaupunkiin rakennettiin hänelle omistettu suuri kirkko ja syntyi mahtava apottiluostari. Pienen Vézelayn suureen historiaan kuuluu mm. Pyhä Bernhard Clairvaux’lainen, joka saarnasi siellä lähtöä toiselle ristiretkelle Jerusalemiin 1146. Rikhard Leijonamieli lähti sieltä kolmannelle ristiretkelle 1190.

Vézelayn kaupunki Keski-Ranskassa. Kuva: Wikimedia Commons.

Vézelayn kaupunki Keski-Ranskassa. Kuva: Wikimedia Commons.

Vézelay sai muutaman vuosisadan nauttia kävijöiden tuomasta suosiosta. Menestys hiipui, kun uusia kilpailevia kohteita ilmaantui. Vähitellen luostarin toiminta taantui ja rakennukset rapistuivat, kunnes Ranskan vallankumouksen melskeissä valtaosa luostarirakennuksista tuhoutui. Kirkon pelasti 1800-luvulla tehty jälleenrakennus ja restaurointi. Reliikistä on jäljellä pieni pala, jota säilytetään pyhäinjäännöksenä kirkon kryptassa.

Kokoaan isompi juhla

Nykyinen Vézelayn vuosijuhlaperinne sai alkunsa vuonna 1946. Sovinnon ja rauhan rakentamiseksi järjestettiin pyhiinvaellus, Croisade de la Paix, johon kutsuttiin ihmisiä myös raskaasta sodasta toipuvista naapurimaista. Ja heitähän tuli – kaikkiaan 30 000. Britanniasta, Belgiasta, Luxemburgista, Sveitsistä, Italiasta ja eri puolilta Ranskaa. Muistona tästä ristintiestä kirkossa on 14 isoa puuristiä, joita vaeltajat kantoivat.

Saksalaisia ei oltu kutsuttu, mutta paikkakunnalla oli saksalaisia sotavankeja pystyttämässä suurta väkijoukkoa varten tarvittavia ruokailu- ja telttakatoksia. He pyysivät päästä mukaan ja saivat luvan. He rakensivat ryhmälleen oma ristin. Tämä pommituksissa tuhoutuneen talon hirsistä rakennettu painava risti on myös esillä kirkossa. 

Maria Magdaleena liittyi Jeesuksen seuraajiin ja pysyi tämän rinnalla silloinkin, kun miespuoliset opetuslapset hänet hylkäsivät.

Vézelayssa Maria Magdaleenan juhlan ohjelmaan kuuluu vaellus alakaupungista ylös kirkolle pyhäinjäännöslipasta kantaen, messu kirkossa ja sen jälkeen yhteinen piknik kirkon takana puistossa. Iltapäivän aikana kokoontuu erilaisia pienryhmiä. Päivä päättyy vesperiin kirkossa, joskus on myös konsertteja.

Vaikka juhla järjestetäänkin hiippakunnallisena, on sen merkitys tätä suurempi. Messun toimittaa alueen oma Sens-Auxerren arkkipiispa, mutta saarnan pitää yleensä arvovierailija. Kesällä 2020 juhla oli koronan takia riisuttu, vain juhlamessu, jossa saarnasi paavin nuntius eli lähettiläs Ranskassa. Viime kesänä saarnaajana oli korkeassa asemassa Vatikaanin hallinnossa oleva ranskalainen pappi, muun muassa maahanmuuttoon ja ihmiskauppaan liittyviin maailmanlaajuisiin kysymyksiin vastaavan curian osaston pääsihteerinä toimiva professori Bruno-Marie Duffé.

Maria ei ollut ”se syntinen nainen”

Käsitys siitä, että Maria Magdaleena oli syntinen nainen, prostituoitu, elää sitkeänä. Väite esitettiin 500-luvulla, kun Magdalan Maria samaistettiin Jeesuksen jalat fariseuksen talossa voidelleen syntisen naisen kanssa. Tämä tulkinta on Raamattuun pohjaamattomana kiistetty katolisessa kirkossa, tosin virallisesti vasta 1969, mutta sen jälkeen yhä vahvemmin. Jo 1200-luvulla elänyt teologi ja filosofi Tuomas Akvinolainen nimesi Maria Magdaleenan apostolien apostoliksi – mutta naisen mainetta on ilmeisen vaikea palauttaa. 

Se Raamatussa kerrotaan, että Jeesus ajoi hänestä ulos seitsemän pahaa henkeä, siis ilmeisesti paransi hänet. Maria Magdaleena liittyi Jeesuksen seuraajiin ja pysyi tämän rinnalla silloinkin, kun miespuoliset opetuslapset hänet hylkäsivät. Maria oli läsnä ristiinaulitsemisessa ja Jeesuksen viime hetkillä sekä seurasi, miten tämä laskettin hautaan. 

Hän oli yksi naisista, jotka lähtivät haudalle voidellakseen Jeesuksen ruumiin. Ylösnoussut Kristus näyttäytyi ensimmäisen kerran juuri Magdalan Marialle ja lähetti hänet viemään riemullista viestiä muille opetuslapsille. Tästä Marian nimitys ”apostolien apostoli”. 

Maria Magdaleena mainitaan Raamatussa useaan otteeseen ja kaikissa evankeliumeissa. Hän oli siis tärkeä ja läheinen henkilö Jeesuksen elämässä, ystävä ja opetuslapsi. Tästä puhui myös Monsigneur Duffé viime kesänä Vézelayn juhlamessun saarnassaan: Maria Magdaleena koskettaa meitä kaikkia, niin miehiä kuin naisia, inhimillisyydessään ja uskossaan. Hänessä yhdistyvät sydän, järki ja vakaumus.  

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.