null Liiketalouden opiskelijat ja vantaalaiset yritykset yhdistävät voimansa tukeakseen kehitysmaiden naisten yrittäjyyttä

Laurean lehtori Elina Wainio (kesk.) ja opiskelijat Karoliina Lindström (vas.) ja Ada Aro yhdistävät liiketoiminnan opiskelun, vapaaehtoistyön ja hyväntekeväisyyden. Kuva: Esko Jämsä

Laurean lehtori Elina Wainio (kesk.) ja opiskelijat Karoliina Lindström (vas.) ja Ada Aro yhdistävät liiketoiminnan opiskelun, vapaaehtoistyön ja hyväntekeväisyyden. Kuva: Esko Jämsä

Hyvä elämä

Liiketalouden opiskelijat ja vantaalaiset yritykset yhdistävät voimansa tukeakseen kehitysmaiden naisten yrittäjyyttä

Projektipäällikkö, opiskelija Ada Aro yllättyi siitä, kuinka paljon mahdollisuuksia yrittäjyyteen kehitysmaissa voi olla.

Liiketalouden opiskelijat Tiia Kortelainen ja Karoliina Lindström seisovat liikekeskus Tikkurin käytävällä Naisten Pankin paidat päällään ja keräyslippaat käsissään. Aluksi heitä jännitti, mutta keräys kiinnostaa ohikulkijoita, ja vajaan tunnin kuluttua lippaissa kilisee jo mukavasti. Mahdollinen seteleiden kahina ei kuulu.

Neljän tunnin lipaskeräys kuuluu heidän opintoihinsa. Tämä Naisten Pankin ja opiskelijoiden ihka ensimmäinen yhteistyöhanke alkoi jo ­syyskuussa huolellisella suunnittelulla.

– Tässä projektissa opetellaan liiketoimintaosaamista ja hankitaan yrityslahjoittajia. Naisten Pankin kannalta tärkein tavoite on tunnettuuden ­lisääminen, kertoo projektin vastaava ohjaaja, Laurean lehtori Elina ­Wainio.

Koulutusta ja mikrolainaa kehitysmaiden naisille

Projektipäällikkönä toimii kolmannen vuoden liiketalouden opiskelija Ada Aro, ja tiimiin kuuluu 12 ensimmäisen vuoden opiskelijaa. Aro on tehnyt vapaaehtoistyötä ennenkin, mutta ei tuntenut Naisten Pankkia aiemmin.

– Meidän tiimi näki hyvänä, että Naisten Pankki tuo työtä naisille ja sen kautta elantoa koko perheelle. On suorastaan hämmentävää, kuinka paljon koko perheen hyvinvointiin vaikuttaa se, miten perheen äiti voi. Ja sekin yllätti, kuinka paljon mahdollisuuksia kehitysmaissa on yrittäjyyteen, Aro kertoo.

On suorastaan hämmentävää, kuinka paljon koko perheen hyvinvointiin vaikuttaa se, miten perheen äiti voi. - Liiketalouden opiskelija Ada Aro

Naisten Pankin ohjausryhmän puheenjohtaja Reetta Meriläinen kertoi alkukoulutuksessa opiskelijoille erään Kambodžassa tapaamansa naisen lyömättömästä liikeideasta: sähköttömässä kylässä asuva nainen keräsi joka aamu mopedinsa kyytiin muiden kylän asukkaiden akut. Sitten hän ajoi lähimpään sähköistettyyn kylään, latasi akut ja toi ne illalla takaisin. Näin hän vaurastui ja sai hankittua talon perheelleen.

Mukavuusalueen ulkopuolelle

Tikkurilan projektissa opiskelijat ovat etsineet ”käsin poimien” 139 vantaalaista yritystä ja lähettäneet niille huolella muotoillun kirjeen, jossa kerrotaan Naisten Pankista ja pyydetään tukea sen työlle.

Ammattilainen kirjoittaisi rutiinilla yhden sähköpostin ja käyttäisi yhteydenotoissa valmista kontaktilistaa. Mutta opiskelijat ovat vasta oppimassa B2B-markkinointia.

– Me laadimme pienryhmissä sähköpostiluonnokset, jotka käytiin Naisten Pankin Anne Salovaaran kanssa läpi. Sähköpostia hiottiin kauan, Ada Aro kertoo.

Lehtori Elina Wainion mukaan markkinoinnin harjoittelu on osa tradenomiksi kasvamisen opinpolkua. Monia jännittää ventovieraiden lähestyminen, varsinkin, jos ei ole vielä kokemusta asiakaspalvelutyöstä. On uskallettava astua oman mukavuus­alueensa ulkopuolelle.

Osa yrityksistä on jo vastannutkin tukipyyntökirjeeseen. Moni on saattanut päättää jo aikaisemmin tämän vuoden hyväntekeväisyysbudjetin käytöstä. Joillekin sopiva tapa osallistua on lahjoittaa jonkin tuotteen myynnistä pieni osa.

Laxmi Shrestha sai Naisten Pankin avulla viljelykoulutusta ja pyörittää nyt luomulannoiteyritystä Nepalissa. Perheen lapset pääsevät kouluun ja ruokaan riittää paremmin rahaa. Kuva: Ville Asikainen

Laxmi Shrestha sai Naisten Pankin avulla viljelykoulutusta ja pyörittää nyt luomulannoiteyritystä Nepalissa. Perheen lapset pääsevät kouluun ja ruokaan riittää paremmin rahaa. Kuva: Ville Asikainen

Vapaaehtoistyö on osa opintoja

Yhteistyö Naisten Pankin kanssa sopi erityisen hyvin Laurealle siksi, että Tikkurilan ja Hyvinkään kampukset ovat erikoistuneet projektipohjaiseen opiskeluun. Lisäksi Laurea on ensimmäinen korkeakoulu, joka on ottanut vapaaehtoistyön osaksi opintoja.

Ada Aro on ehtinyt opiskeluaikanaan osallistua jo moneen projektiin. Mieleen on jäänyt hyvin viimevuotinen projekti yhdessä Vantaan kaupungin elinkeinopalveluiden johtajan ja viestinnän kanssa.

– Meitä oli kahdeksan opiskelijan ryhmä. Keräsimme menestystarinoita Vantaalta, yrittäjistä ja muista ihmisistä. Etsimme itse haastateltavia ja lähestyimme heitä. Teimme haastattelut ja kirjoitimme tarinat, joista on tulossa sähköinen julkaisu.

Parhaillaan yksi opiskelijaryhmä valmistelee muutamille Vantaan kasiluokille Ratakasia eli yrityssuunnistuspäivää.

Naisten Pankin projektista on tarkoitus muovata valmis malli, jota voidaan hyödyntää muissakin ammattikorkeakouluissa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.