null Maailman ruokaohjelma varoittaa: Somalia nälänhädän partaalla

Nälkäkriisin vuoksi yli miljoona somalia on joutunut pakolaiseksi. Kuva pakolaisleiriltä Baidoasta viime toukokuulta.

Nälkäkriisin vuoksi yli miljoona somalia on joutunut pakolaiseksi. Kuva pakolaisleiriltä Baidoasta viime toukokuulta.

Ajankohtaista

Maailman ruokaohjelma varoittaa: Somalia nälänhädän partaalla

Somalia on elänyt Ukrainan ja Venäjän tuontiviljan varassa, minkä lisäksi maata koettelee kuivuus.

Nälänhätä uhkaa Somaliassa Baidoan ja Burhakaban alueita, varoittaa Maailman ruokaohjelma (WFP). Somalian ruokaturvaa ovat kuivuuden lisäksi vaikeuttaneet kuluneina kahtena vuonna koronaviruspandemia ja Ukrainan sodan aiheuttamat ongelmat tuontiviljan saamisessa. Somalian käyttämästä vehnästä jopa 90 prosenttia tuodaan Ukrainan ja Venäjän alueelta. Raju inflaatio on nostanut ruoanhintaa Somalian eri alueilla 30–160 prosenttia.

Aluetta koettelee myös pitkittynyt kuivuus. Afrikan sarven normaalit sateet ovat jääneet väliin jo neljästi kevään 2020 jälkeen, mikä on vaikuttanut dramaattisesti erityisesti paimentolaisväestön toimeentuloon ja sitä kautta aiheuttanut nälkää. Lisäksi maata ravistelevat sisäiset levottomuudet.

Viimeisimpien arvioiden mukaan nälänhätä uhkaa lähes puolta maan 16-miljoonaisesta väestöstä. Maailman ruokaohjelman mukaan 1,5 miljoonaa alle 5-vuotiasta lasta kärsii akuutista aliravitsemuksesta, ja yli miljoona ihmistä on joutunut jättämään kotinsa nälkäkriisin vuoksi.

Kirkon Ulkomaanapu jakaa Somaliassa Baidoan alueella käteisavustusta heikoimmassa asemassa oleville perheille.

– Nälänhätä on kaikkein vaikein vaihe ruokaturvan heikkenemisessä. Se tarkoittaa kirjaimellisesti sitä, että ihmiset ovat kuoleman hädässä. Heillä ei ole riittävästi ravintoa ylläpitämään elintoimintoja, sanoo Kirkon Ulkomaanavun Somalian maajohtaja Ikali Karvinen Kirkon Ulkomaanavun julkaisemassa tiedotteessa.

Karvisen mukaan nälkä näkyy ensimmäisenä lasten, huonokuntoisten ja ikäihmisten terveyden heikkenemisenä.

Kirkon Ulkomaanapu jakaa Somaliassa Baidoan alueella käteisavustusta heikoimmassa asemassa oleville perheille.

– Suomalaisilla on tässä tilanteessa monia tapoja auttaa. Yksi niistä on kasvattaa tietoisuutta siitä, että vaikka nousevat hinnat hankaloittavat meidänkin elämäämme nyt, on hyvä muistaa ja muistuttaa muitakin siitä, että maailmassa on meneillään tällaisiakin kriisejä kuin nälänhätä Somaliassa, Karvinen sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.