null Mannapuoti toimii Espoossa kuin kauppa ilman kassaa

Arja Pietarila näyttää, miten Mannapuoti toimii. Asiakas kerää koriinsa tarjolla olevia elintarvikkeita ja muita tavaroita. Valikoima vaihtelee sen mukaan, millaista hävikkitavaraa saadaan.

Arja Pietarila näyttää, miten Mannapuoti toimii. Asiakas kerää koriinsa tarjolla olevia elintarvikkeita ja muita tavaroita. Valikoima vaihtelee sen mukaan, millaista hävikkitavaraa saadaan.

Ajankohtaista

Mannapuoti toimii Espoossa kuin kauppa ilman kassaa

Vähävaraisille suunnatussa Mannapuodissa on tarjolla maksutta pääasiassa hävikkielintarvikkeita, jotka on saatu kaupoista, tukuista ja tehtaista.

Kukkakaaleja, parsaa, salaattia, litran kerma- ja jogurttipurkkeja, paprikoita, muutama munakoiso, valmisruokia, leipää, perunoita, hedelmiä, saippuaa, kalapihvejä ja lihapullia. Muun muassa näitä löytyy Mannapuodin valikoimasta eräänä kesäkuun torstaina.

– Tällä kertaa tarjolla on melko niukasti tavaraa. Määrä ja valikoima riippuvat täysin siitä, mitä saamme lahjoituksena kaupoista, tukuista ja tehtailta, sanoo Manna-Avun toiminnanjohtaja Arja Pietarila.

Mannapuotiin pääsevät vain Puotikortin saaneet

Mannapuoti avautuu torstaisin kello 12 Tuomarilassa sijaitsevassa Manna-talossa. Asiakkaaksi pääsevät vain henkilöt, jotka ovat saaneet Puotikortin Espoon aikuissosiaalityöstä tai seurakunnan diakoniasta. He varaavat puhelimitse tai verkkosivun kautta etukäteen saapumisajan. Yhtenä puotipäivänä käy keskimäärin 50–60 asiakasta.

Kun puoti avautuu, Marianne Jonasson tekee ovella asiakkaan Puotikorttiin merkinnän käynnistä ja antaa hänelle ostoskorin.

Sen jälkeen asiakas astuu peremmälle ja hänelle kerrotaan, minkä verran hän voi kerätä koriinsa erilaisia tavaroita. Lopuksi asiakas pakkaa tavarat omaan kassiinsa ja jatkaa matkaa kahvilaan, jossa häntä odottaa maksuton kahvitarjoilu. Kahvittelun lomassa voi tutustua toisiin ja Manna-talon monipuoliseen ryhmätoimintaan.

Tosi monella asiakkaallamme on pitkäaikainen avuntarve.

Puotikortti on kotitalouskohtainen ja siihen sisältyy kymmenen käyntikertaa Mannapuodissa. Tarvittaessa kortin myöntänyt taho voi antaa henkilölle uuden kortin.

– Käytäntö on osoittanut, että Mannapuoti ei ole apuna pelkästään väliaikaiseen kriisitilanteeseen. Tosi monella asiakkaallamme on pitkäaikainen avuntarve, Pietarila sanoo.

Mannapuodin valikoima koostuu lahjoituksena saaduista hävikkitavaroista. Tarjolla on pääasiassa erilaisia elintarvikkeita.

Mannapuodin valikoima koostuu lahjoituksena saaduista hävikkitavaroista. Tarjolla on pääasiassa erilaisia elintarvikkeita.

Mannapuoti aloitti toimintansa pilottikokeiluna vuonna 2021, jolloin asiakaskuntana olivat Espoon tuomiokirkkoseurakunnan ja Espoon ruotsinkielisen seurakunnan alueen asukkaat. Vuotta myöhemmin toiminta laajeni nykyiselle tasolle. Nyt Mannapuoti palvelee kaikkia Espoon seurakuntien alueita lukuun ottamatta Espoonlahden seurakuntaa, jolla on oma viikoittainen ruokajakelunsa.

90-luvun lamavuosina perustetun Manna-Apu ry:n toimintaan kuuluu myös ruokajakelu, jossa annetaan tarvitsijoille kaupoista saatuja hävikkielintarvikkeita torstaita lukuun ottamatta muina arkipäivinä kello 12 alkaen. Ruokajakelusta saa käteensä valmiin kassin, kun taas Mannapuodissa asiakas itse valitsee tarvitsemansa elintarvikkeet. Sekä Mannapuoti että ruokajakelu toimivat ympäri vuoden.

Ukrainan ja venäjän kieltä puhuvia käy paljon

– Asiakaskunnastamme noin puolet on maahanmuuttajataustaisia. Tällä hetkellä eniten kuulen ukrainan ja venäjän kieltä. Toimintamme pyörii vahvasti vapaaehtoisten, työkokeilussa olevien ja palkkatukityössä olevien varassa. Täällä on hyvin kansainvälistä porukkaa, Arja Pietarila sanoo.

Manna-talossa tehdään vaikuttavaa sosiaalityötä. Esimerkkinä siitä on Jaana Korvola, joka tuli kaksi vuotta sitten aralla mielellä Mannapuodin asiakkaaksi. Kerran hän huomasi, että sinne etsitään vapaaehtoisia työntekijöitä. Hän haki rohkeutta kaksi viikkoa ja ilmoitti sitten olevansa kiinnostunut tehtävistä. Vapaaehtoistehtävät muuttivat muotoa viime syksynä, jolloin hän aloitti Manna-talossa työkokeilussa. Tällä hetkellä hän työskentelee siellä kymmenen kuukauden palkkatuella.

– Täällä olen saanut rohkeutta ja perspektiiviä elämääni kuunneltuani todella vaikeista tilanteista selvinneiden maahanmuuttajien tarinoita, Korvola sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.