null Mielipide: Vantaan seurakunnat perivät kohtuutonta vuokraa Lehtisaaressa

Puheenvuorot

Mielipide: Vantaan seurakunnat perivät kohtuutonta vuokraa Lehtisaaressa

Helsingin käräjäoikeus päätti 29.6.2023 yhden tuomarin voimalla, että Vantaan seurakuntayhtymän perimä maanvuokra Lehtisaaressa ei ole kohtuuton.  

Vantaan seurakuntayhtymä panostaa yhä enemmän kiinteistösijoittamiseen, kun sen varsinainen toiminta hiipuu jäsenmäärän vähetessä. Se on omien sanojensa mukaan Helsingissä puhtaasti kiinteistösijoittaja, joka haluaa omaisuudestaan parhaan mahdollisen tuoton. Oikeudenkäynnissä todisteltiin seurakuntayhtymän kireää ja huononevaa taloutta. Kuitenkin Kirkko ja kaupunki uutisoi 16.6., että yhtymän tuotot kasvoivat. Kassaan jäi yli 7 miljoonaa.

Yhtymän kaikki maanvuokratuotot olivat viime vuonna noin 5 miljoonaa euroa. Kiinteistöjohtajan mukaan Lehtisaaren kymmenen tontin osuus näistä oli puolet. 

Vantaan seurakuntayhtymä haluaa maaomaisuudestaan saman viiden prosentin tuoton sekä Helsingin keskeisiltä paikoilta että Vantaan entisistä peltomaisemista. Lehtisaaressa maa on arvostettu Helsingin kalleimmaksi, koska alue on meren ympäröimä, kuten koko keskinen ja eteläinen Helsinki. Tämä on johtanut siihen, että saaren vanhojen taloyhtiöiden maanvuokraosuus vastikkeessa on jopa 8–10 euroa neliömetriltä kuukaudessa, kun taas vantaalaisessa uudisrakennuksessa vastaava kulu on 1,5–2,5 euroa. Sairaanhoitajan ja insinöörin palkalla asuinpaikan valinta on selvä: Vantaa.  

Seurakuntayhtymä painottaa viiden prosentin osuutta rahamäärän sijaan. Tämän tiedon tuomarikin otti omakseen. 

Taloyhtiö vaati käräjäoikeudessa maanvuokran kohtuullistamista samalle tasolle kuin Helsingin seurakuntayhtymän tontilla sijaitsevalla naapuritalollakin on. Lehtisaaren lähialueiden kuten Munkkiniemen ja Ruskeasuon samaan aikaan uudistetut maanvuokrat Helsingin kaupungille ovat selvästi alemmat kantajana toimineeseen taloyhtiöön verrattuna. 

Uudisrakennusten alla oleva maa Helsingin kaupungin alueella hinnoitellaan ilman alennuksia, ja niissä tuotto-odotus on 3,5 prosenttia. Näin esimerkiksi merenrannalla Jätkäsaaressa ”markkinaehtoinen” maanvuokra on 3–5 euroa neliömetriltä. Juuri tätä tasoa lehtisaarelainen taloyhtiö haki käräjäoikeudesta. 

Vantaan seurakuntayhtymän mielestä Helsingin kaupungin tuhansilla tonteillaan noudattama käytäntö edustaa ”markkinakäytännössä poikkeavaa vuokranmääritystapaa”. Helsingissä Vantaan seurakuntayhtymä on puhtaasti maksimaalista tuottoa hakeva kiinteistösijoittaja, jolla ei edes osana kirkkoa ole Helsingissä ”sosiaalista tarkoitusta” . 

Mekkeri Anner

eläkeläinen, Lehtisaari

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.