null Mielipide: Piispa sorkkii sananvapautta

Puheenvuorot

Mielipide: Piispa sorkkii sananvapautta

Piispa Teemu Laajasalo näyttää ryhtyneen kampittamaan Kirkko ja kaupungin journalistista linjaa ja sananvapautta. (Markkinointi ja mainonta 25.5. ja Kotimaa 7.6.) Tämä ei sinänsä ole yllättävää. Vallanpitäjät ovat maailman sivu pyrkineet rajoittamaan lehdistönvapautta varsinkin, jos he itse ovat jotenkin sen läpivalaisussa.

Piispakunnassa on ennenkin esiintynyt pyrkimystä ohjailla Kirkko ja kaupungin toimituksellista linjaa (Selvyyden vuoksi kuitenkin: Helsingin edellinen piispa Irja Askola ei siihen koskaan puuttunut).

Vallanpitäjän ei pidä mennä sorkkimaan lehdistönvapautta. Siitä ei hyvä heilu

Laajasalo ei näytä ymmärtävän a) minkälainen arvo journalistisin periaattein tehdyllä lehdellä on kirkolle eikä b) miten vakavilla asioilla hän leikittelee.

Asetelma on osapuilleen samanlainen kuin jos pääministeri puuttuisi Ylen journalistiseen linjaan. Vallanpitäjän ei pidä mennä sorkkimaan lehdistönvapautta. Siitä ei hyvä heilu. Yhteisön ja itse vallanpitäjänkin uskottavuus horjuu. Eivätkö ne kestä avoimuutta, rehellisyyttä ja läpinäkyvyyttä?

 

Vertaus Yleen sopii Kirkko ja kaupunkiin toisellakin tavalla. Ne ovat julkisesti rahoitettua tiedonvälitystä, jolle on lähtökohtaisesti määritelty tehtäväksi tuottaa korkeatasoista journalismia. K&k:n osalta tehtävä koskee erityisesti elämänkatsomusten, kirkon ja kristillisen uskon aihepiirejä. On kirkolle erinomaiseksi hyödyksi, että osaava toimitus voi käsitellä näitä vapaan journalismin keinoin. Se antaa uskottavuutta paitsi lehdelle itselleen, aimo annoksen myös sen taustalla rahoittajana toimivalle yhteisölle, kirkolle Espoossa, Helsingissä ja Vantaalla.

Kun aikanaan itse toimin Kirkko ja kaupungin päätoimittajana, Helsingin kirkolliset päättäjät seisoivat tomerasti toimituksellisen linjan takana niin, etteivät piispalliset tai muutkaan puhurit isommin hetkauttaneet. Kirkko ja kaupungin ja ihan oman uskottavuutensakin kannalta toivoisi samankaltaista tomeruutta nyt lehteä julkaisevien Espoon, Helsingin ja Vantaan seurakuntien päättäjiltä.

 

Kirjoittaja on Kirkko ja kaupungin emerituspäätoimittaja

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Suonpää: Piispa, tuu Twitteriin! Täällä huutaa Samuli

Puheenvuorot Kolumnisti

Ihminen kiinnostaa sosiaalisessa mediassa enemmän kuin instituutio. Kuka edustaisi näkemyksillään kirkkoa?


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.