null Miksi Helsinkiin tarvitaan päätoiminen seurakuntayhtymän johtaja?

Helsingin seurakuntayhtymän johtaja on tällä hetkellä osa-aikainen. Nyt tilalla halutaan päätoiminen virka.

Helsingin seurakuntayhtymän johtaja on tällä hetkellä osa-aikainen. Nyt tilalla halutaan päätoiminen virka.

Ajankohtaista

Miksi Helsinkiin tarvitaan päätoiminen seurakuntayhtymän johtaja?

Helsingin seurantayhtymän johtajan virkaa on viime vuodet hoitanut oman toimen ohella Lauttasaaren kirkkoherra Juha Rintamäki. Nyt valmistellaan päätoimisen johtajan valintaa.

Helsingin seurakuntien yhteisiä palveluita ja yhteisen päätöksenteon valmistelua on pitkään johdettu oman toimen ohella. Ennen vuotta 2016 virkaa hoiti oman toimensa ohella joku yhteisten palveluiden johtajista, sen jälkeen virkaa on hoitanut kirkkoherra.

Torstaina 10. helmikuuta yhteinen kirkkoneuvosto päätyi siihen, että iso organisaatio tarvitsee päätoimisen johtajan. Yhtymän johtajan virkaa ja siihen liittyviä sääntömuutoksia päätettiin alkaa valmistella niin, että kirkkovaltuusto voi lopullisesti päättää, muutetaanko johtajamallia vai jatketaanko entisellä.

Koska nykyisen määräaikaisen ja osa-aikaisen yhtymänjohtajan Juha Rintamäen kausi päättyy vuodenvaihteessa, johtajakysymys on joka tapauksessa ratkaistava.

Helsingissä on 17 suomenkielistä ja kolme ruotsinkielistä seurakuntaa. Kirkkoon kuuluu hieman vajaa puolet helsinkiläistä. Työntekijöitä seurakunnissa ja yhtymän yhteisissä palveluissa on noin 1100. Kuluvan vuoden toimintamenot ovat 103,7 miljoonaa euroa.

Yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja Jukka Pakarinen, miten on mahdollista, että näin suuren yhteisön valmistelutyön on katsottu hoituvan osa-aikaisella johtajalla?

– Ensinnäkin yhtymän johtaja on yhteisten palveluiden johtaja. Hän ei siis johda seurakuntia, joita johtaa kirkkoherra seurakuntaneuvoston kanssa. Toki yhteisillä palveluilla on noin 400 työntekijää eli onhan siinä enemmän kuin yhdelläkään seurakunnalla.

– Aiemmin tätä ei ole nähty niin tarpeelliseksi. Viime aikoina on huomattu, että tehtävä on vaativa ja jos sitä yrittää hoitaa oman seurakunnan lisäksi, siihen eivät päivässä tunnit riitä. Yhtymän johtaja vaikuttaa yhteisten luottamuselinten kautta kaikkien seurakuntien päätöksentekoon, joten tehtävä on keskeinen.

Kertooko tehtävän vaativuudesta se, että määräaikaiseen tehtävään on ollut viime kerroilla vain yksi hakija?

– Varmaan se on yksi syy. Viimeksi vaikutti myös se, että oli tilanne, jossa moni kirkkoherra oli jäämässä eläkkeelle ja toisissa seurakunnissa kirkkoherra oli juuri vaihtunut. Kun virkaa voivat silloin hakea vain Helsingin seurakuntien kirkkoherrat ja yhteisten palveluiden johtajat, yhtymän johtajana jo toiminut Lauttasaaren kirkkoherra Juha Rintamäki oli ainoa hakija.

Miksi yhteinen kirkkoneuvosto nyt katsoi, että päätoimista virkaa on syytä lähteä valmistelemaan?

– Kirkkoneuvostossa nähtiin, että viran tarpeellisuus ja työmäärä ovat sellaiset, että näin isossa yhteisössä tarvitaan kokoaikainen johtaja.

Millaisella aikataululla asiassa edetään? Valitseeko vielä nykyinen valtuusto johtajan?

– Valmistelu vaatii muun muassa muutoksia erilaisiin hallinnon johtosääntöihin. Tavoitteena on saada esitys yhteiseen kirkkoneuvostoon huhti-toukokuussa ja sieltä kirkkovaltuuston päätettäväksi kesäkuussa. Hakuaika voisi näin ollen olla elokuussa. Tämä valtuusto voisi silloin valita uuden seurakuntayhtymän johtajan lokakuussa. Haku olisi avoin, valmistelun aikana päätetään kriteerit, joilla virkaa voi hakea ja valinta tehdään.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.