null ”Lähden hakemaan kirkolle entistä vahvempaa roolia Helsingissä”, seurakuntayhtymän johtajaksi valittu Juha Rintamäki sanoo

Lauttasaaren kirkkoherra Juha Rintamäki aloittaa Helsingin seurakuntayhtymän johtajana päätoimisesti vuodenvaihteessa. Tähän asti hän on hoitanut virkaa osa-aikaisesti.

Lauttasaaren kirkkoherra Juha Rintamäki aloittaa Helsingin seurakuntayhtymän johtajana päätoimisesti vuodenvaihteessa. Tähän asti hän on hoitanut virkaa osa-aikaisesti.

Ajankohtaista

”Lähden hakemaan kirkolle entistä vahvempaa roolia Helsingissä”, seurakuntayhtymän johtajaksi valittu Juha Rintamäki sanoo

Helsingin yhteinen kirkkovaltuusto valitsi Juha Rintamäen selvällä ääntenenemmistöllä seurakuntayhtymän päätoimiseksi johtajaksi.

Helsingin seurakuntayhtymää on marraskuusta 2017 johtanut Juha Rintamäki. Tosin vain puolet työajastaan, sillä hän on samanaikaisesti toiminut Lauttasaaren seurakunnan kirkkoherrana.

Kun yhteinen kirkkovaltuusto torstaina 6. lokakuuta valitsi Rintamäen seurakuntayhtymän päätoimiseksi johtajaksi, on aika kysyä kaksi kysymystä. Eli perinteinen urheilukysymys, miltä nyt tuntuu ja kysymys, mikä seurakuntayhtymän johtamisessa nyt muuttuu.

– Ensimmäiseen vastaan, että kiitos luottamuksesta. Tämä pitkä prosessi teki minulle tosi hyvää. Alkaen siitä, kun luottamushenkilöjohdossa mietittiin, että yhtymä tarvitsee päätoimisen johtajan ja päätyen hakuun, jossa oli paljon hyviä hakijoita. Sain huomata, että tämä asia ei ole minun käsissäni. Prosessi muistutti myös, miksi olemme olemassa: seurakuntalaisia ja helsinkiläisiä varten, Rintamäki sanoo.

Toista kysymystä hän miettii pitkään ja vastaa sitten.

– Kun nyt saan keskittyä toimimaan kokoaikaisena yhtymänjohtajana, niin toivottavasti tämä näkyy entistä parempana johtamisena. Siten, että on paremmin aikaa käydä läpi toiminnan haasteita. Ja samalla varmistaa yhdessä, että asioita viedään eteenpäin niin, että kaikkien, joiden pitää valmistelussa olla mukana, tulevat mukaan otetuiksi. Kun resursseja johtamiseen on haluttu lisätä, sen pitää näkyä johtamisessa.

Helsinkiläiset ovat osoittaneet, että haluavat auttaa toisiaan

Yhteinen kirkkoneuvosto esitti yksimielisesti Juha Rintamäen valintaa yhtymänjohtajaksi, mutta kirkkovaltuustossa valinta ei ollut läpihuutojuttu. Kirkkovaltuuston äänestyksessä Rintamäki sai 51 ääntä, kun ääniä annettiin kaikkiaan 80. Kaksi muuta kärkiehdokasta saivat yhteensä 29 ääntä. Miten aiot jatkossa yhtymänjohtajana ottaa huomioon tietyn kriittisyyden ja asioista kenties eri mieltä olevat?

– Minusta on tärkeää, että prosessi oli avoin ja keskusteltiin siitä, minkälaista johtamista halutaan. On ilman muuta selvää, että luottamushenkilöillä on erilaisia painotuksia ja näkemyksiä. Minun pitää herkällä korvalla kuunnella, mitä toisia ehdokkaita kannattaneet haluavat ja toivovat, Rintamäki sanoo.

Kirkon tehtävä on tehdä rohkeasti ne ratkaisut, jotka takaavat sen, että kirkolla on jatkossa muutakin tehtävää kuin jatkuva säästöjen miettiminen.

Helsingin seurakuntien suurin haaste on Juha Rintamäen mukaan siinä, että osataan toimia niin, että ihmiset huomaavat, että kirkkoa tarvitaan tekemään Helsingistä entistä parempi paikka asua ja toimia. Samalla tämä on suuri mahdollisuus: näyttää, että kirkolla on merkitystä ja että sillä on hallussaan tarina, joka tuo toivoa ja auttaa selviämään erilaisissa elämäntilanteissa.

– Vaikka toimintaympäristössä on paljon haasteita, lähden hakemaan kirkolle entistä vahvempaa ja parempaa roolia Helsingissä, Rintamäki kertoo.

Hänen mukaansa ihmiset itse näyttävät esimerkkiä toivosta.

– Helsinkiläiset ovat tässä viime vuosina useita kertoja osoittaneet sen, että ihmiset haluavat olla auttamassa ja tukemassa toisiaan. He ovat valmiita lähtemään mukaan myös kirkon kumppaneiksi. Hyviä esimerkkejä tästä ovat koronan alkaessa Helsinki-apu ja viimeksi ukrainalaisten auttaminen.

Kirkon tehtävä ei ole sopeuttaa itseään marginaaliin

Helsingin seurakuntien Rohkeasti yhdessä ohjelma suuntaa tulevaisuuteen, mutta näkyy ensi vaiheessa seurakuntayhtymän työntekijöille leikkauksina ja seurakunnissa ja seurakuntalaisille luopumisina myös kirkkotiloista. Mitä sanot niille, joiden mielestä tämä ei ole kovin rohkaisevaa?

– Kirkon tehtävä ei ole tehdä jatkuvasti säästöjä ja sopeuttaa ja viedä sitä kautta itseään marginaaliin. Kirkon tehtävä on tehdä rohkeasti ne ratkaisut, jotka takaavat sen, että kirkolla on jatkossa muutakin tehtävää kuin jatkuva säästöjen miettiminen. Kipeitä ratkaisuja tehdään nyt siksi, että voimme jatkossa keskittyä ihmisten auttamiseen ja sanan ja sakramenttien äärelle kokoontuvan yhteisön toimintaan.

Juha Rintamäki huomauttaa, että kun seurakunnilla on ollut hallussaan yhteensä 230 rakennusta kaupungissa, niin kaikista ei voida pitää kiinni.

– Ymmärrän hyvin, että ihmisistä tuntuu ikävältä luopua jostain tilasta, johon liittyy tärkeitä vaiheita omassa elämässä. Samoin ymmärrän, että on vaikea luopua jostain toiminnasta, jota on tehty vuosikymmenet ja jolla on saatu hyvää aikaan. Nyt näitä päätöksiä on pakko tehdä, jos haluamme, että pystymme itse ohjaamaan sitä, mihin suuntaan olemme kulkemassa, Rintamäki sanoo.

Lauttasaaren kirkon peruskorjaus oli Juha Rintamäelle tärkeä hanke kirkkoherrana. Kypärä tuli tutuksi lukuislla rakennustyömaakäynneillä.

Lauttasaaren kirkon peruskorjaus oli Juha Rintamäelle tärkeä hanke kirkkoherrana. Kypärä tuli tutuksi lukuislla rakennustyömaakäynneillä.

Lauttasaareen tarvitaan uusi kirkkoherra

Juha Rintamäestä itsestään tuntuu haikealta luopua Lauttasaaren kirkkoherran tehtävästä.

– Se on tämän ratkaisun ikävin puoli. Olen ollut Lauttasaaressa kirkkoherrana kahdentoista vuoden ajan. Sydämeni sykkii sille, että saan kohdata ihmisiä ja Lauttasaaren seurakunta on paikka, jossa näin tapahtuu.

Rintamäen mukaan Lauttasaaren seurakunnassa ei ole ollut puhetta yhdistymisestä johonkin muuhun seurakuntaan, vaan edessä ovat kirkkoherranvaalit.

– Se tietysti seurakuntaneuvostossa olevien luottamushenkilöiden päätettävä asia. Niin olen ymmärtänyt, että kirkkoherraa lähdetään hakemaan. Ensi vaiheessa tulee sijainen ja mietitään seurakunnan linjauksia. Valinta käynnistynee kesällä.

Rintamäki aloittaa päätoimisena yhtymänjohtajana vuodenvaihteessa.

Hanna Mithiku: ”Äänestys näytti, että valtuustossa on myös muutoshalua”

Yhteinen kirkkoneuvosto päätyi yksimielisesti esittämään valtuustolle Juha Rintamäkeä yhtymänjohtajaksi. Kirkkovaltuustossa tilanne oli toinen. Vaikka Rintamäki sai lähes kaksi kolmasosaa annetuista äänistä eli 51, yli kolmannes kannatti kahta muuta ehdokasta.

Anu Laitila sai 23 ääntä ja Otto Lehtipuu kuusi ääntä. Laitila on Keravan kaupungin vapaa-ajan ja hyvinvoinnin toimialajohtaja. Lehtipuu toimi kevääseen asti Ympäristöteollisuus ja -palvelut YTP ry:n toimitusjohtajana ja on myös Paavalin seurakunnan luottamushenkilö.

Yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtajan Hanna Mithikun mukaan on hyvä, että valtuustossa käytiin perusteellinen keskustelu yhtymänjohtajan valinnasta. Valtuustolla on asiasta päätösvalta ja valinta tehtiin ääntenenemmistöllä äänestyksen jälkeen.

– Keskustelu oli ilahduttavaa, sillä itse koen, että aikaisemmissa vaiheissa muita hakijoita huomioonottavaa keskustelua ei riittävästi käyty. Olin mukana sekä valmisteluryhmässä, jossa kannatin Laitilaa, että yhteisen kirkkoneuvoston kokouksessa, jossa minulla on läsnäolo- ja puheoikeus, Mithiku sanoo.

Hän olisi halunnut, että eri ehdokkaiden erilaisia ansiota olisi pohdittu tarkemmin. Nyt painottui erityisen vahvasti kirkollisen työn kokemus, vaikka kriteerejä oli paljon muitakin, kuten johtamisosaaminen ja monipuolinen johtajakokemus.

– Äänestys näytti, että valtuustossa on myös muutoshalua. Itse yhdistän sen siihen, millainen seurakuntayhtymän rooli on suhteessa seurakuntiin eli että se on palveluorganisaatio eikä päämaja, josta johdetaan seurakuntia. Johtamisen pitää olla pitkäjänteistä ja määrätietoista ja samalla kuuntelevaa, Mithiku sanoo

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.