null Musiikkitubettaja Heikki Rannan mielestä joululaulun pitää herättää nostalgisia tunteita – ”Perinteethän ovat joulun pointti”

”Joululauluun kuuluvat kellot, tiu’ut ja nostalgia”, Heikki Ranta paljastaa.

”Joululauluun kuuluvat kellot, tiu’ut ja nostalgia”, Heikki Ranta paljastaa.

Hyvä elämä

Musiikkitubettaja Heikki Rannan mielestä joululaulun pitää herättää nostalgisia tunteita – ”Perinteethän ovat joulun pointti”

Heikki Rannan ura musiikkitubettajana alkoi riimistä, joka muistutti J. Karjalaisen lauluja.

1. Musiikkitubettaja Heikki Ranta, 23, imitoit suurien suomalaisartistien kappaleita Youtubessa. Miten laulun resepti ratkaistaan?

– Imitoimani artistit ovat sellaisia, joita kunnioitan paljon. Lauluntekoprosessiini kuuluu pitkä tutkimusvaihe. Tuolloin kuuntelen läpi artistin tuotannon, katson hänestä tehdyt elokuvat ja perehdyn kirjallisuuteen. Kun löydän hänen tuotannostaan kimaltavia asioita, tartun niihin kuin harakka. En varasta enkä tee parodiaa. Kantavana voimana on kunnianosoitus.

2. Tekevätkö artistit aina saman laulun uudelleen?

– Heidän tuotannostaan löytyy tavaraa laidasta laitaan. Ajattelemme kuitenkin helposti, että joillakuilla artisteilla on vain niitä ikonisia kappaleita, sillä meillä on tapana muistaa asiat, jotka ovat jääneet pinnalle. Hyvässä laulussa henkilökohtaiseksi kirjoitettu asia on onnistuttu välittämään yleisölle.

Musiikkikappaleiden tutkimisessa Heikki Rannalle on tärkeää päästä artistin mielenmaiseman sisään.

Musiikkikappaleiden tutkimisessa Heikki Rannalle on tärkeää päästä artistin mielenmaiseman sisään.

3. Kertovatko kaikki laulut rakkaudesta?

– Jos katsoo historiaa taaksepäin, on kuolemastakin tehty paljon lauluja. Olenkin hiljattain pohtinut, että kumpihan oli ensin, rakkauslaulu vai hautajaisvirsi. Kumpikin niistä kertoo elämästä. Nykyään teemme lähinnä rakkauslauluja, ja kuolemaankin liittyvät laulut käsittelevät lähinnä rakkauden menettämistä. Lauluja tehdään toki myös rakkausteeman ulkopuolelta, mutta minun mielestäni lauluskenemme saisi olla nykyistä monisyisempi.

4. Millainen on tyypillinen joululaulu?

– Joululaulun pitää herättää nostalgisia tunteita. Joulutunnelman herättävät ennen kaikkea kellot ja tiu’ut. Joululauluihin liittyy myös oma selkeä sanastonsa, jossa käytetään sellaisia riimipareja kuin unta–lunta ja aika–taika. Joululaulussa voi tuudittautua perinteisiin, sillä perinteethän ovat joulun pointti.

5. Mikä sinulle on pyhää?

– Jos jokin on minulle pyhää, niin luontosuhde. Kodistani kävelee viisi minuuttia metroasemalle ja viisi minuuttia metsään. Luonnossa käydessäni irtaudun hulinasta ja olen luonnon kanssa. 


Heikki Ranta teki Jouluradion pyynnöstä joululaulun.

Toista video

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.