Voiko parisuhde selvitä uskottomuudesta? "Sanon, että toiset selviytyvät, toiset eivät"
On todennäköistä, että pitkässä parisuhteessa ollessaan ihastuu myös johonkuhun toiseen. Uskottomuus on kuitenkin aina valinta, sanoo perheneuvoja Saija Falck.
Tämä on meidän suhteen loppu. Se on ensimmäinen ajatus, joka melko varmasti tulee mieleen, kun saa tietää, että kumppani on ollut uskoton. Jos asiasta kertoo ystäville, saa todennäköisesti vain yhdenlaisia neuvoja: jätä se. Todellisuudessa moni pari päättää kuitenkin jatkaa yhdessä uskottomuuden jälkeen.
Espoon perheasiain neuvottelukeskuksessa työskentelevä perheneuvoja Saija Falck tapaa viikoittain pareja, joista toinen tai molemmat ovat olleet uskottomia.
– Kun ihmiset tulevat tänne, tilanne on epävarma. Ei vielä tiedetä, mihin tämä johtaa. He kysyvät, voiko tästä selviytyä. Silloin sanon, että toiset selviytyvät, toiset eivät.
Erityisen kovilla ovat ihmiset, joita on petetty aiemminkin, ei välttämättä vain parisuhteessa, vaan elämässä muutenkin. Perheneuvontaan tulevilla pareilla tulevaisuus on kuitenkin aidosti auki.
– Niinhän me ajatellaan, että jos toinen pettää, se on siinä, mutta todellisuudessa se on tosi harvoin siinä. Ei se ole niin mustavalkoista, Falck toteaa.
Kun totuus on paljastunut, ei kannata enää salailla
Uskottomuus tuottaa tuskaa kaikille osapuolille. Petetty on järkyttynyt. Luottamus toiseen on rikkoutunut. Itsetunto ja oma naiseus tai miehuus on saanut kovan kolauksen. Miksi en riittänyt?
Pettäjälläkin on vaikeaa. Hän on usein häpeissään, kantaa syyllisyyttä ja ihmettelee, miksi teki niin kuin teki.
Kun taustalla on uskottomuutta, perheneuvoja aloittaa työnsä kartoittamalla parin tilannetta ja yhteistä historiaa. Sitten aletaan puhua tunteista. Se voi onnistua paremmin perheneuvonnassa kuin kotona.
– Täällä puolisot pystyvät jotenkin kuulemaan myös toisiaan. Kotona se menee helposti riidaksi, koska tunteet ovat niin pinnassa. Ei pysty kuulemaan eikä vastaanottamaan, Saija Falck kertoo.
Kun vastaanottaa toisen pettymystä ja syyttelyä, voi tulla kysymys, että eikö tämä jo riitä, mutta ei se riitä. On annettava aikaa ja jaksettava pysyä toisen rinnalla.
Myös aika tekee koko ajan tehtäväänsä. Kauheinkaan asia ei välttämättä tunnu enää niin pahalta viikkojen, kuukausien tai vuosien jälkeen. Toisaalta viha ja katkeruus voivat olla pinnassa pitkään.
– Kun vastaanottaa toisen pettymystä ja syyttelyä, voi tulla kysymys, että eikö tämä jo riitä, mutta ei se riitä. On annettava aikaa ja jaksettava pysyä toisen rinnalla.
Moni kertoo, että ei olisi ikinä voinut uskoa, että meille käy näin. Ajan kanssa tämäkin näkökulma voi muuttua. Siitä, että ei mene hyvin tai että toinen on uskoton, on voinut olla merkkejä, mutta niiltä on halunnut ummistaa silmänsä tai löytää asioille muita selityksiä.
Kun uskottomuus käy ilmi, petetty osapuoli tahtoo usein tietää kaiken. Toista pettänyt taas haluaa säästää yksityiskohdilta, olla loukkaamatta enempää.
– Silloin kysyn petetyltä, että auttaako se sinua vai aiheuttaako harmia. Onko se rikkovaa vai rakentavaa, että saat kuulla kaiken? Usein riittää, että saa tietää pääpiirteet. Rehellisyys on kuitenkin arvokasta, ettei joka viikko paljastu jotakin uutta, Saija Falck muistuttaa.
Pettämisen rajoista kannattaisi sopia
Missä menevät uskottomuuden rajat? Moni pariskunta ei välttämättä ole koskaan käynyt tätä keskustelua, ennen kuin tulee se päivä, jolloin toinen tekee jotakin, jonka toinen laskee pettämiseksi. Aina pettäminen ei tarkoita fyysistä kontaktia. Joku kokee pettämisenä vaikka sen, että puoliso on katsonut netistä kuvia tai videoita jostakin toisesta ja tyydyttänyt itseään. Sekin voi loukata, että toinen on kertonut läheiselle ystävälle tai työkaverille asioita, joista ei ole halunnut puhua puolisolle kotona.
– Parisuhteessa on tärkeää, että molemmilla on samat säännöt ja sopimukset. Onko se pettämistä, kun tanssit lähekkäin ja intiimisti toisen kanssa? Tai suutelet toista? Tai onko syvä ystävyys toisen sukupuolen kanssa ok? Saija Falck havainnollistaa.
Uskottomuutta käsitellään Falckin mukaan kaikenlaisten ja kaikenikäisten parien kanssa. Vanha mielikuva siitä, että miehet pettäisivät useammin kuin naiset, ei päde enää ainakaan nuorempiin sukupolviin.
Tunteitaan ei voi valita, mutta voi valita, miten toimii. Sanoa itselleen, että olen sitoutunut toiseen.
Altistavia tekijöitä pettämiselle voivat olla erilaiset kriisit ja taitekohdat elämässä tai se, että jompikumpi on pitkään tyytymätön suhteeseen.
Elokuvista tai vaikka Nelosella nähtävästä Temptation Island -tosi-tv-sarjasta saattaa saada vaikutelman, että ihmiset olisivat hyvin alttiita pettämään tai että varsinkin nuoremmat suhtautuisivat siihen jotenkin kevyesti. Saija Falckin mukaan se ei pidä paikkaansa. Ihanne uskollisuudesta ja pitkästä parisuhteessa elää vahvana kaikenikäisillä.
Vaikka ihmiset pyrkivät uskollisuuteen, he myös ihastuvat, vaikka olisivatkin parisuhteessa. Ihastumisen huumassa ei välttämättä ajattele tai halua ajatella sitä, mitä se voi aiheuttaa ja paljonko satuttaa toista, jos toimii tunteidensa vallassa ja pettää.
– Pettäminen on aina valinta. Voi ihastua, mutta on valinta, ryhtyykö toimeen. Tunteitaan ei voi valita, mutta voi valita, miten toimii. Voi sanoa itselleen, että olen sitoutunut toiseen, Falck neuvoo.
– Jos omassa suhteessa on ongelmia, ne pitäisi pyrkiä selvittämään oman kumppanin kanssa, eikä etsiä vastauksia toisesta suhteesta.
Anteeksipyyntö on pitkän prosessin alku
Olivatpa pariskunnat välit kuinka tulehtuneet tahansa, perheneuvojan tehtävänä on pysytellä neutraalina ja kuunnella kumpaakin osapuolta yhdessä ja erikseen. Hän ei aja pareja kohti sovintoa ja sitä, että he jatkaisivat yhdessä, mutta vähintään puheyhteys on pyrittävä säilyttämään, jotta pariterapia voi jatkua.
Pettänyttä henkilöä Falck ohjeistaa myös panemaan syrjään toisen suhteen, jos sellainen vielä on. Muuten pariterapiasta tulee vaikeaa. Suhteen päättäminen voi synnyttää surua, joka on surtava pois.
Jos parilla on lapsia, hekin ovat todennäköisesti huomanneet, että jotakin on tapahtunut. Lapsilta ei välttämättä tarvitse salata vaikeuksia täysin, mutta pitää varoa, että he eivät joutuisi valitsemaan puoliaan tai joutuisi vanhempien kiistojen välikappaleiksi.
– Lapsi tarvitsee tietoa. Hänelle voi vaikka sanoa, että meillä on vaikeaa, mutta haluamme selvittää asiat ja menemme ammattiauttajalle. Se luo lapselle turvallisuutta. Kaikkea kannattaa miettiä turvallisuuden näkökulmasta, Falck kertoo.
Kuten muissakin asioissa, myös uskottomuuden jälkeen se, jonka tunteita on loukattu, odottaa kunnollista anteeksipyyntöä. Asia ei ole sillä vielä selvä, mutta siitä alkaa prosessi, joka voi johtaa kohti parempaa. Anteeksipyyntö ja anteeksianto ovat tärkeitä myös pettäjän näkökulmasta.
Uskottomuuden jälkeen parisuhde ei ole enää koskaan entisestä. Luottamuksen rakentaminen uudestaan vie kauan, ja siihen voi jäädä särö.
– Entiseen ei ole paluuta, mutta ehkä johonkin uuteen, Falck sanoo.
Jotkut eroavat, mutta Falck on nähnyt sitäkin, että pettämisestä kasvaa vähitelleen hyvä tai jopa entistä parempi parisuhde. Pariskunta löytää toisensa uudestaan ja puhuu asioista, joista olisi pitänyt puhua jo aikoja sitten.
– Siitä voi tulla ihan hyvä. Surullista tietysti on, että hyvä on löytynyt niin vaikean ja tuskallisen kautta.
Uskollisuus on yhä tärkeämpää, mutta syrjähypyt eivät ole harvinaisia
– Suomalaisten parisuhteita ja seksuaalisuutta kartoittavissa Väestöliiton FINSEX-tutkimuksissa on käynyt ilmi, että uskollisuutta arvostetaan ja siihen pyritään jopa entistä enemmän. Vuoden 2015 FINSEX-tutkimuksessa uskottomuuteen suhtauduttiin tiukemmin kuin koskaan. Vain noin 5–15 prosenttia vastasi, että olisi valmis antamaan aviopuolison syrjähypyn anteeksi.
– Sekä avoliitossa, avioliitossa että seurustelusuhteessa, jossa ei asuta yhdessä, elävät miehet ja naiset raportoivat vuonna 2015 vähemmän uskottomuutta kuin aiemmissa tutkimuksissa. Esimerkiksi avioliitossa elävistä miehistä 6,5 prosenttia oli ollut uskoton kuluneen vuoden aikana, naisista 3,7 prosenttia.
– Kun tutkimukseen osallistuvilta kysyttiin, onko nykyisen tai entisen parisuhteen aikana ollut koskaan uskoton, luvut nousivat. Myöntävästi vastasi 39 prosenttia miehistä ja 30 prosenttia naisista.
– Miehillä uskottomuus nykyisen parisuhteen aikana on yleisintä noin 40-vuotiaana. Naisilla se on yleisintä alle 30-vuotiaana.
– 70 prosenttia muita seksisuhteita nykyisen parisuhteensa aikana solmineista miehistä ja naisista kertoi, että oma puoliso ei tiedä muista suhteista.
– Noin joka toinen niistä, jotka ovat saaneet tietää kumppanin uskottomuudesta, ovat suhtautuneet tilanteeseen mustasukkaisesti. Vain alle kymmenesosa on halunnut päättää suhteen.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Perheneuvoja Elisabeth Falck: ”Kypsän iän rakkaus vaatii luottamusta”
Ajankohtaista Hyvä elämäKun kaksi keski-ikäistä löytää toisensa, kannattaa omasta menneisyydestä ja muista suhteeseen vaikuttavista asioista puhua jo varhaisessa vaiheessa.