null Moni saa ison avun jo kertaluonteisessa perheneuvonnassa – tapaamisissa pohditaan esimerkiksi eroa tai sitä, miksi puoliso tuntuu etäiseltä

Perheneuvoja Mari Kinnunen palvelee kertaluonteisen perheneuvonnan asiakkaita lähinnä etäyhteyksin.

Perheneuvoja Mari Kinnunen palvelee kertaluonteisen perheneuvonnan asiakkaita lähinnä etäyhteyksin.

Ajankohtaista

Moni saa ison avun jo kertaluonteisessa perheneuvonnassa – tapaamisissa pohditaan esimerkiksi eroa tai sitä, miksi puoliso tuntuu etäiseltä

Helsingissä on kokeiltu uudenlaista tapaa auttaa ihmisiä ihmissuhdepulmissa. Kokemukset ovat olleet hyviä.

Helsinkiläiset voivat saada apua ihmissuhdeasioihin nyt myös varaamalla kertaluonteisen ajan seurakuntien perheneuvontaan.

Ideana on, että asiakas varaa itselleen tunnin ajan verkossa ja tapaa perheneuvojaa tosiaan vain kerran, joko yksin tai yhdessä kumppaninsa kanssa. Jos jokin asia vaatii perusteellisempaa käsittelyä, perheneuvoja voi ohjata asiakkaan eteenpäin tapaamisen jälkeen.

Tähän mennessä saadut kokemukset kertaluonteisesta perheneuvonnasta ovat hyviä.

– Mietin itsekin aluksi, että mitenköhän yksi kerta riittää, mutta kyllä se riittää. Ihmiset valikoivat jo ennen tapaamista, mistä haluavat puhua ja mitä he haluavat tapaamisella tavoittaa, Helsingin seurakuntien perheneuvonnan tiiminvetäjä, perheneuvoja Mari Kinnunen kertoo.

Sama kokemus on perheneuvoja Tuija Mustalahdella. Yksi kerta on monelle riittävä.

– Asioita tapahtuu ennen ja jälkeen. Jo silloin kun ihmiset varaavat ajan, he alkavat miettiä asioita, Mustalahti sanoo.

Kertaluonteisen perheneuvonnan tarjoaminen alkoi Helsingin seurakunnissa syksyllä 2019. Aluksi sitä tarjosivat perheneuvojat Tuija Mustalahti ja Juha Petterson kauppakeskus Triplassa sijaitsevassa Töölön seurakunnan Fokus-tilassa, jossa kohdattiin asiakkaita kasvotusten. Sitten tuli koronapandemia, ja perheneuvonnassa siirryttiin etätapaamisiin.

Sotkuinen vyyhti alkaa avautua

Perheneuvojat kohtaavat nyt asiakkaitaan sekä etänä että kasvotusten. Kertaluonteisen perheneuvonnan asiakkaita tavataan useimmiten videoyhteyden välityksellä.

Kertaluonteista perheneuvontaa antaa kahdeksan Helsingin seurakuntien perheneuvojaa, siten että jokainen pyrkii tapaamaan tällä mallilla ainakin yhden asiakkaan viikossa.

– Laitoin juuri aikoja varattavaksi jouluun asti ja ne menivät nopeasti, Mari Kinnunen kertoo.

Usein asiakkailla on riitoja tai sellainen tilanne, että puoliso tuntuu ajautuneen jotenkin kauemmas. - Tuija Mustalahti

Kinnusen mukaan kertaluonteinen perheneuvonta sopii esimerkiksi tilanteeseen, jossa ihminen kaipaa jäsennystä elämäntilanteeseensa tai ajatuksiinsa tai jonkin yksittäisen asian käsittelyyn.

– Kun ihmiset tulevat näihin neuvotteluihin, heillä on usein ikään kuin villalankavyyhti, jossa langat ovat sekaisin tai ajatukset yhtä mössöä. Kun keskustellaan, eri väriset langat alkavat keriytyä.

– Usein asiakkailla on riitoja tai sellainen tilanne, että puoliso tuntuu ajautuneen jotenkin kauemmas. Yksin tulevilla asiakkailla on usein eropohdinta käynnissä, Tuija Mustalahti kuvailee.

Kertaluonteinen neuvottelu ei sovi traumatilanteeseen, joka on akuutti tai joka liittyy aiemmin tapahtuneisiin asioihin.

Mari Kinnunen mietti aluksi, voiko kertaluonteinen perheneuvonta todella toimia. Kokemukset ovat kuitenkin olleet hyviä, ja sekä asiakkaat että perheneuvojat ovat olleet tyytyväisiä malliin.

Mari Kinnunen mietti aluksi, voiko kertaluonteinen perheneuvonta todella toimia. Kokemukset ovat kuitenkin olleet hyviä, ja sekä asiakkaat että perheneuvojat ovat olleet tyytyväisiä malliin.

Asiakkaat kohdataan anonyymeina

Keskusteluavun taustalla on Single Session Therapy -menetelmä, jonka ytimessä on se, että sekä terapeutti että asiakas tiedostavat sen, että käytössä on vain yksi tapaaminen. Mitään kotiläksyjäkään ei ole tiedossa.

– Terapeutin kokemuksella ja ammattitaidolla on tässä ehkä vieläkin suurempi merkitys kuin normaalisti. Hänen on aistittava ja tiedettävä, miten jäsentää keskustelua ja miten viedä sitä eteenpäin. Terapeutin on myös pystyttävä osoittamaan asiakkaan voimavaroja, Mari Kinnunen kuvailee.

Asiakkaat tulevat kertaluonteiseen perheneuvontaan anonyymeina, eli heistä ei tallenneta mitään pohjatietoa, kuten ikää tai perhetilannetta. Mari Kinnunen arvioi, että enemmistö kertaluonteisen tapaamisen valinneista on noin 30–45-vuotiaita ja heillä on lapsi tai lapsia.

Toistaiseksi kertaluonteiset neuvottelut toteutetaan yhä lähinnä verkon välityksellä. Käytäntö sopii joillekin asiakkaille erityisen hyvin, sillä keskusteluavun saaminen voi onnistua vaikka kesken työpäivän työpaikalta tai kotoa käsin, ilman että tarvitsee lähteä erikseen mihinkään. Toisaalta se vie myös yhden ulottuvuuden pois perheneuvojan työstä.

– Kyllä me tarkkailemme myös ihmisten elekieltä, varsinkin pariskuntien. Jos pari istuu samalla sohvalla, silloinhan se on helppoa. Netin välityksellä tapaaminen on erilainen tapa toimia, eikä digiterapia tietenkään ole sama asia kuin kasvotusten annettu, mutta parempi sekin on kuin ei mitään, Mari Kinnunen sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.