null Naapurikassikeräys tekee auttamisesta helppoa – herttoniemeläiset innostuivat lahjoittamaan

Jani Liskola vastaanotti tavaraa K-supermarket Hertan aulassa.

Jani Liskola vastaanotti tavaraa K-supermarket Hertan aulassa.

Ajankohtaista Ajankohtaista

Naapurikassikeräys tekee auttamisesta helppoa – herttoniemeläiset innostuivat lahjoittamaan

Herttoniemeläisessä ruokakaupassa voi ostaa ruokaa eteenpäin lahjoitettavaksi. Diakoniatyö toimittaa avun perille.

Tämän helpommaksi ei auttaminen tule: samalla kun käy kaupassa, voi ostaa yhden tai useamman ylimääräisen tuotteen ja antaa sen eteenpäin lahjoitettavaksi. Joku saa apua ja lahjoittaja hyvän mielen.

Herttoniemi on yksi alueista, joilla Naapurikassikeräystä on menestyksekkäästi kokeiltu. Viimeksi 9. lokakuuta K-Supermarket Hertan aulassa kerättiin suuri määrä ruokaa, jotka välitettiin eteenpäin diakoniatyön asiakkaille.

– Huomasimme, että loppuviikon päivät ja ilta-aika ovat hyviä ajankohtia tällaiselle keräykselle, sillä silloin kaupassa on eniten ihmisiä. Viime kerralla tuotteita sai lahjoittaa kello 16–19, Herttoniemen seurakunnan diakoni Taina Saarela kertoo.

Naapurikassikeräys on osa Mindfood-kehittämishanketta, jonka taustalla ovat Mielenterveysomaisten keskusliitto FinFami ja Kulttuurin ja hyvinvoinnin liitto Kukunori. Järjestöt tahtoivat auttaa ruoka-avun saajia ja huomasivat tekemässään kyselyssä, että ihmiset toivoivat erityisesti sitä, että voisivat laittaa ruokaa kotonaan.

Yhteistyökumppaneiksi valikoitui helsinkiläisiä seurakuntia ja ruokakauppoja. Tähän mennessä niin sanottuja naapurikasseja on välitetty eteenpäin yhteistyössä Oulunkylän, Malmin ja Herttoniemen seurakuntien sekä K-Supermarket Mustapekan, K-Supermarket Hertan ja Malmin Citymarketin kanssa.

Tämä on apua ihmiseltä ihmiselle.

Herttoniemen seurakunta ja K-Supermarket Hertta lähtivät mukaan viime vuonna. Apua on välitetty sekä lapsiperheille että yksinasuville, joista moni on pienituloinen eläkeläinen.

– Tämä on apua ihmiseltä ihmiselle, ja seurakunta on tässä ikään kuin apukätenä. Apu on anonyymiä, eikä tule sitä asetelmaa, että toinen on auttaja ja toinen avun saaja, Taina Saarela toteaa.

Käytännössä homma toimii niin, että kaupassa kävijä valitsee tuotteen tai tuotteita, maksaa ne ja tuo kaupan aulaan keräyspisteelle. Siitä diakoniatyöntekijät ja vapaaehtoiset vievät ne eteenpäin seurakunnan tiloihin, joista diakoniatyön asiakkaat voivat hakea ruokakassinsa. Heille, joille liikkuminen on vaikeaa, voidaan toimittaa apua kotiovelle.

– Lahjoitettavien tuotteiden on oltava sellaisia, jotka eivät vaadi kylmäsäilytystä. Kuivatuotteet, kuten riisit, pastat, huoneenlämmössä säilyvät keitot ja säilykkeet ovat hyviä, samoin hedelmät ja juurekset. Myös hygieniatuotteita voi lahjoittaa. Herkkujakin saa olla, keksiä, suklaata ja karkkeja, Saarela kertoo.

Naapurikassikeräykseen osallistuneet ovat Saarelan mukaan olleet ”monenlaisia ihania ihmisiä”, jotka ovat antaneet keräyksestä positiivista palautetta.

– Ihmiset ovat kertoneet, että haluavat auttaa, koska tietävät millaista se on, kun on tiukkaa. Jotkut ovat sanoneet, että auttavat, kun ovat nyt sellaisessa elämäntilanteessa, että voivat auttaa muita.

Naapuriapua kerätään 7.11.

Seuraava naapurikassikeräys on K-Supermarket Hertassa Herttoniemessä (Hiihtäjäntie 2) to 7.11. klo 16–19. Lähtisitkö vapaaehtoiseksi vastaanottamaan kasseja tai auttamaan niiden jakelussa diakonia? Ota yhteys diakoni Taina Saarelaan 050 433 7339.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.