null Seurakunnan emäntä Merja Söderberg mahduttaa kolmen euron diakonialounaisiin rutkasti vitamiineja

Emäntä Merja Söderberg käyttää diakonialounaiden valmistamisessa runsaasti kasviksia, kalaa ja kanaa. Jokaisella aterialla on tarjolla runsas salaattipöytä.

Emäntä Merja Söderberg käyttää diakonialounaiden valmistamisessa runsaasti kasviksia, kalaa ja kanaa. Jokaisella aterialla on tarjolla runsas salaattipöytä.

Ajankohtaista

Seurakunnan emäntä Merja Söderberg mahduttaa kolmen euron diakonialounaisiin rutkasti vitamiineja

Espoonlahden kirkossa tarjotaan aina runsas ja kekseliäs salaattipöytä. ”Tämä on monelle ainoa paikka, jossa tulee syötyä terveellistä ruokaa.”

Vastaat Espoonlahden kirkon diakonialounaista, emäntä Merja Söderberg. Millaista ruokaa niissä tarjotaan?

– Kodinomaista lounasruokaa. Käytän paljon kasviksia, kalaa, kanaa ja välillä myös punaista lihaa. Painopiste on runsaassa salaattipöydässä, jossa on vihersalaatin lisäksi ainakin yksi tuoreraaste ja usein myös marinoituja kasviksia. Tämä on monelle ainoa paikka, jossa tulee syötyä terveellistä ruokaa. Nälkäinen ihminen ostaa kaupasta helposti makkarapötkön ja ranskalaiset perunat, joista saa nopeasti syötävää.

Mitkä ovat suosikkiruokia?

– Naiset toivovat kanaruokia, miehet uunimakkaraa ja perunamuusia sekä jauhelihapihvejä. Salaattia kuluu paljon. Diakonialounas on pienen budjetin ruokailu, jonka valmistamisessa käytän edullisia raaka-aineita ja paljon mielikuvitusta. Välillä on tarjolla tuhtia ruokaa, välillä taas keittoa, leipää ja jälkiruokaa.

– Täällä käy hyvin monenikäisiä ihmisiä erilaisista elämäntilanteista. Suurin osa maksaa kolmen euron lounaan itse, ja osalla on diakoniatyöntekijöiltä saatu avustuslippu. Ruokailijoita käy kerralla yleensä 50–80.

Mitä diakonialounaiden valmistaminen merkitsee sinulle?

– Tämä on työtehtävistä kaikkein lähinnä sydäntäni. Välillä ovesta tulee sisään elämää kokeneita seurueita, ja huomaan, että heillä on kova nälkä. Täällä he ravitsevat itsensä, ja sitten jatkavat matkaansa eteenpäin. On tosi kiva huomata, miten ihmiset taas jaksavat ja heillä on hyvä mieli. Diakonialounailla minua auttaa hyvä vapaaehtoistiimi, jonka kanssa on ilo tehdä töitä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.