null Naapurikummit auttavat uusia asukkaita kotiutumaan Vantaan Kivistössä

Kati Juvonen (vas.) oli aluksi Kati Metson naapurikummi. Vähitellen heistä tuli ihan oikeasti myös kavereita.

Kati Juvonen (vas.) oli aluksi Kati Metson naapurikummi. Vähitellen heistä tuli ihan oikeasti myös kavereita.

Hyvä elämä

Naapurikummit auttavat uusia asukkaita kotiutumaan Vantaan Kivistössä

Uudesta kivistöläisestä Kati Metsosta ja hänen naapurikummistaan Kati Juvosesta tuli kavereita.

Kun muuttaa toiselle paikkakunnalle tai asuinalueelle, ihmisiin tutustuminen ei välttämättä ole aikuisena ihan helppoa, ainakaan jos ei ole lapsia tai koiraa. Vantaan Kivistössä tähän on keksitty ratkaisu, naapurikummitoiminta. Alueelle muuttanut voi pyytää itselleen naapurikummia, joka voi olla ensimmäinen kontakti uudella alueella. Toimintaa koordinoi alueenkehitysverkosto MarjaVerkko.

– MarjaVerkon perimmäisenä tarkoituksena on yhteisöllisyyden kehittäminen ja se, että uudet ja vanhat asukkaat sopeutuisivat hyvin muuttuvalle alueelle, kertoo Emma Tuomi MarjaVerkosta.

– Meillä on ollut paljon muuta toimintaa kuten tapahtumien järjestämistä, mutta halusimme, että on myös jotakin kahdenvälistä. Naapurikummitoiminta sopi tähän hyvin.

Me vierailemme toistemme luona, käymme kahvilla, ollaan käyty myös stand up -illassa.

– Kati Juvonen

Samanlaisia kiinnostuksenkohteita

Naapurikummitoiminta toimii siten, että ihminen ilmoittautuu naapurikummiksi tai naapurikummia kaipaavaksi MarjaVerkon nettisivuilla. Sitten yritetään yhdistää samanhenkiset ihmiset.

– Naapurikummiparin ei tarvitse välttämättä olla samaa ikäluokkaa, mutta kysymme kiinnostuksenkohteita. Jos ilmoittaa vaikkapa tykkäävänsä ulkoilusta, voimme etsiä samanhenkisen naapurikummin, Emma Tuomi sanoo.

Toiminnassa on mukana tällä hetkellä muutamia kymmeniä ihmisiä. Ilmoittautumisia otetaan yhä vastaan.

– Se, mitä naapurikummiparit tekevät yhdessä, on hyvin vapaamuotoista. Se voi olla ihan vaan, jotkut tapaavat kahvilassa, jotkut järjestävät leipomistreffit tai käyvät jumpassa.

Helppo tapa tutustua

Länsi-Vantaalla sijaitseva Kivistö oli pitkään omakotitalovaltaista aluetta, monien näkökulmasta hieman syrjässä. Viime vuosina tämä on kuitenkin muuttunut, sillä alueelle tuli kehäradan myötä juna-asema ja paljon uusia asuntoja ja asukkaita. Kesällä 2015 alue sai paljon valtakunnallista huomiota, sillä siellä järjestettiin asuntomessut.

Kati Metso muutti Kivistöön Vantaan Kartanonkoskelta toukokuussa 2017. Metson 17-vuotiaalla tyttärellä oli Kivistössä asuva hyvä kaveri ja sieltä sattui löytymään mukava asunto. Mielikuva "kaukana olevasta takahikiästä" on saanut kyytiä.

– Nyt asumme ihan juna-aseman kupeessa. Kartanonkoskella olimme enemmän ikään kuin maalla kuin täällä, Kivistössä on menoa ja vilskettä. Olemme tykänneet tosi paljon olla täällä, Metso kertoo.

Kun Metso kuuli naapurikummitoiminnasta, hän ajatteli että mikä ettei, muutoin alueen ihmisiin tutustuminen voisi olla hankalaa .

Metso sai naapurikummikseen Kati Juvosen, jonka kanssa yhteydenpito alkoi viestittelyllä. Pian he myös tapasivat kasvotusten.

– Olemme erilaisissa elämäntilanteissa ja hän on minua nuorempi, mutta keskustelut ovat menneet yllättävän hyvin yksiin, Metso summaa.

Naapurikummi Kati Juvonen on asunut Kivistössä reilut viisi vuotta, mutta tuntenut alueen jo pidemmän aikaa.

– Mieheni ja hänen vanhempansa ovat asuneet Kivistössä. Kun kuulin naapurikummitoiminnasta, ajattelin, että mikä ettei, itsekään en tuntenut oikein oman ikäistäni porukkaa täältä kun muutin. Tämä on kätevä ja helppo tapa tutustua, Juvonen sanoo.

Tapaaminen silloin vielä tuntemattoman ihmisen kanssa ei tuntunut Juvosesta mitenkään oudolta. Naapurikummiparista on tullut ihan oikeita kavereita.

– Me vierailemme toistemme luona, käymme kahvilla, ollaan käyty myös stand up -illassa. Ihan samanlaisia juttuja kuin muutkin kaverit tekevät, Juvonen kertoo.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Hymiöt ja WhatsApp -viestit ovat hyviä tapoja kertoa ystävälle, että olet ajatuksissani

Hyvä elämä

Ystävyyden syvimmällä asteella voidaan puhua fantasioista, haaveista ja peloista. Ystävyys kestää myös negatiivisia tunteita, kertoo vuorovaikutussuhteita tutkinut Ira Virtanen.





Testaa, oletko kummitietäjä!

Hyvä elämä


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.