null Naatus: Elokapina edustaa kansaa siinä missä Mannerheimintiellä hortoileva humalainen keski-ikäinenkin

Puheenvuorot

Naatus: Elokapina edustaa kansaa siinä missä Mannerheimintiellä hortoileva humalainen keski-ikäinenkin

Mannerheimintien saunavuoroille ei löydy samanlaista tukea kuin Elokapinan tavoitteille.

Viikonloppuna Helsingin keskustan autoväylille kokoontui väkeä vaatimaan sekalaisia asioita. Yhteistä tavoitetta ei ollut, mutta turhautumista ja pettymystä ilmaistiin eri tavoin.

Suuri yleisö median myötävaikutuksella keskittyi joko naureskelemaan tai päivittelemään mielenilmausta. Merkille pantavaa oli kuitenkin tyylilajin ero, jos sitä vertaa aiemmin Mannerheimintien tukkineeseen mielenilmaukseen, Elokapinaan.

Nyt tien päällä oli kuulemma kansa. Elokapinan kohdalla toiminta nähtiin marginaalisena hippeilynä. Tulkinta on omituinen, koska tosiasiassa Elokapina puhuu suuremmalla suulla kuin tämän viikonlopun mielenosoittajat. Suuri osa nuorista on nimittäin sitä mieltä, että hallitukset ovat pettäneet heidät ilmastonmuutoksen torjunnassa. Myös valtaosa aikuisista jakaa tämän huolen. Valomiekoille ja Mannerheimintien saunavuoroille ei löydy vastaavaa tukea.

Vaikka viikonlopun #ConvoyFinland2022 -mielenilmaus näytti erikoiselta ja hallitsemattomalta, se ei ilmaantunut Helsingin keskustaan itsestään.

Ilmeisesti on niin, että jos kuviin ilmestyy kännääviä keski-ikäisiä, suomalainen heltyy näkemään edessään kansan syvät rivit, ellei itseään. Media meni tähän samaan lankaan.

Paikalla oli angstisten poikkeusihmisten sijaan perheenäitejä ja mitään vastustamattomia saunojia, sympaattisia tai vähän reppanoita kansalaisia. Mielenosoittajat eivät saaneet osakseen samanlaista vihaa kuin elokapinalaiset.

Tämä johtuu tietysti siitä, että ns. parempi väki tietää Elokapinan puhuvan totta (”vaikka keinot ovat väärät”, kuten on tarpeen aina lisätä). Sen sijaan nyt kaduilla pyöriviin oli helppo pitää hajurakoa: sen verran sotkuiselta ja epämääräiseltä näytti.

Vaikka viikonlopun #ConvoyFinland2022 -mielenilmaus näytti erikoiselta ja hallitsemattomalta, se ei ilmaantunut Helsingin keskustaan itsestään. Kyseessä oli poliittisesti motivoitu tapahtuma, jonka oli tarkoitus saada paljon näkyvyyttä. Intoa löytyi myös poliisin vastustamiseen ja toimittajien häiritsemiseen.

Tulevia mielenosoituksia silmällä pitäen on hyvä muistaa, että ilmastotekoja vaativa nuori on yhtä lailla kansaa kuin keski-ikäinen Mannerheimintiellä hortoileva humalainenkin. Tavoitteet ja toiveet vain ovat erilaiset. Samaa kansaa tässä ollaan.

 

Kirjoittaja on viestijä, kestävyysjuoksija ja kirkon uskollinen palvelija.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.