null Naatus: Riitely on vapauden merkki, mutta juuri nyt me olemme kuin samasta puusta veistettyjä

Puheenvuorot

Naatus: Riitely on vapauden merkki, mutta juuri nyt me olemme kuin samasta puusta veistettyjä

Maailma on jaettu yhtäkkiä hyvään ja pahaan. Parhaassa tapauksessa yhteinen uskomme tähän tarinaan pysäyttää Putinin.

Kohtasin lenkkipolulla tasavallan presidentin. Koiramme nuuhkivat hetken toisiaan ja jatkoimme sitten matkaa kumpikin omaan suuntaamme. Tällaisissa kuvissa tiivistyy se, mitä maailman diktaattorit eivät koskaan ole ymmärtäneet. Vapaus ja pelottomuus maksavat niin paljon, ettei niitä voi ostaa millään luksusjahdilla. Ne voi vain ansaita.

Suomi on maailman onnellisin maa muun muassa siksi, että panemme hyvätkin johtajat vaihtoon vähän väliä ja päästämme ääneen nekin, jotka puhuvat puuta heinää.

Stalinin opeilla taisteleva Vladimir Putin joutuu pakenemaan yhä kauemmaksi niin ihmisiä kuin tosiasioitakin. Samaan aikaan demokraattisen naapurimaan presidentti voi ulkoilla koiransa kanssa kansalaisten keskellä ja vastata toimittajien kysymyksiin suorissa tiedotustilaisuuksissa.

Suomi on maailman onnellisin maa muun muassa siksi, että panemme hyvätkin johtajat vaihtoon vähän väliä ja päästämme ääneen nekin, jotka puhuvat puuta heinää. Jokaisen on pakko sietää sitä, että sekä politiikassa että medioissa vilisee näkemyksiä ja ihmisiä, joiden kanssa ei huvittaisi olla tekemisissä.

Juuri nyt ”me länsi” olemme yhtä suurta perhettä, joka on yhtä mieltä melkein kaikesta: haluamme Ukrainaan aseita, tihkumme solidaarisuutta ja keräämme rahaa. Meistä riitelevistä ja yksilöllisyyttä korostavista tuli yhtäkkiä kuin samasta puusta veistettyjä.

Kohta, kun kriisi hellittää, olemme taas toistemme kimpussa sanallisesti.

Tuntuu kuin eläisimme yhdessä historiallista draamaa, jossa hyvä ja paha eroavat toisistaan selvästi ja kuvat todistavat oikea- ja väärämielisten ihmisten teot reaaliajassa. Tämä kuva ei ole totuus, mutta se on tarina, johon juuri nyt kannattaa uskoa, jotta yhden sotarikollisen tie saadaan tukittua.

Kohta, kun kriisi hellittää, olemme taas toistemme kimpussa sanallisesti. Se on toivon ja jatkuvuuden merkki. Keskustelun yhdenmukaisuus viestii vaarasta. Juuri nyt se kertoo siitä, ettei riitelyyn ole aikaa tai varaa: on tehtävä se, mikä on tehtävä. Ajatus kolmannesta maailmansodasta panee rivit suoriksi.

Kirjoittaja on viestijä, kestävyysjuoksija ja kirkon uskollinen palvelija.

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.