null Naatus: Miehen paikka on vauvanhoidossa

Puheenvuorot

Naatus: Miehen paikka on vauvanhoidossa

Miesten osuus kotihoidontukea saavista on pieni. Ei ihme, että erotilanteissa monet miehet kokevat itsensä altavastaajiksi.

Suomalaisten ajankäyttötutkimus kertoo, että miehet viettävät lastensa kanssa aikaa jotakuinkin yhtä paljon kuin naisetkin. Kehityksen kanssa yhtä aikaa on yleistynyt vuoroasuminen eli eronjälkeinen asumismuoto, jossa lapsi asuu suunnilleen saman verran molempien vanhempiensa luona. Nämä kehityssuunnat liittyvät varmasti toisiinsa. Isät eivät ole enää kakkosvanhempia, kun puhutaan kasvavista lapsista. Vielä kun lapsella voisi olla kaksi virallista osoitetta, niin tilanne paranisi entisestään.

Näin ei ole pienten kohdalla, vaan vauvojen huoltajuuteen liittyy yhä epätasa-arvoa.

Pienten lasten hoidossa naisten rooli on miestä suurempi. Perhevapaauudistus tuli tarpeeseen. Se kannustaa isiä vauvanhoitoon, mikä ajan myötä toivottavasti muuttaa vauvakulttuuria monimuotoisemmaksi.

Nyt pikkuvauvojen hoito on pääsääntöisesti naisten hommaa, samoin taaperoiden. Miesten osuus kotihoidontukea saavista on 7,5 prosentin luokkaa. Ei siis ihme, että erotilanteissa monet miehet kokevat itsensä altavastaajiksi. Suuri osa eroista tapahtuu, kun lapset ovat pieniä. On selvää, että mikäli miesten vastuu lapsen ensivuosista olisi yhtä suurta kuin naisten, tämä näkyisi myös pikkulasten huoltajuuden tasaisemmassa jakautumisessa eron jälkeen.

Yhtä paljon kuin puhutaan teknisten alojen miesvaltaisuudesta, tulisi puhua vauvojen ja pikkulasten hoidon naisvaltaisuudesta.

Paitsi kodeissa, niin myös muualla vauvoihin liittyvissä tilanteissa, vastuullinen aikuinen on usein nainen. Yhtä paljon kuin puhutaan teknisten alojen miesvaltaisuudesta, tulisi puhua vauvojen ja pikkulasten hoidon naisvaltaisuudesta. Ja kyse ei ole vain konkreettisesta hoidosta, vaan hoidon tapojen määrittelystä.

Tiedämme, että insinöörialojen miesvaltaisuus on historian kuluessa vaikuttanut siihen, että naiset on huomioitu heikommin vaikkapa julkisten tilojen suunnittelussa.

Lastenhoidon historia ei ole toisinpäin yhtä räikeän sukupuolittunutta, sillä lääkärit olivat pitkään pääsääntöisesti miehiä. Asian tiedostaminen on kuitenkin tärkeää.

Naisten tulee aktiivisesti huomata vauvojen hoitoon liittyvät etuoikeutensa, tarvittaessa väistää ja antaa tilaa miehille. En haluaisi nähdä enää yhtään all female -paneelia, kun puhutaan vauvoista ja vanhemmuudesta.

Kirjoittaja on viestijä, kestävyysjuoksija ja kirkon uskollinen palvelija.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Naatus: Laps’ hankeen hukkuu

Puheenvuorot

Helsingin kaupungin päätös sulkea leikkipuistoja on merkki siitä, että lapsen tarpeiden sivuuttaminen on hämmästyttävän helppoa.







Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.