null Naatus: Lestadiolaisissa piireissä kritisoidaan koronarokotuksia ja -rajoituksia hämmästyttävän paljon

Puheenvuorot

Naatus: Lestadiolaisissa piireissä kritisoidaan koronarokotuksia ja -rajoituksia hämmästyttävän paljon

Suomen suurin herätysliike kamppailee pandemian synnyttämissä ristiriidoissa. Koronaänkyrät saattavat joutua ulos.

Vanhoillislestadiolaisuus korostaa opetuksessaan, että esivaltaa on kunnioitettava ja sen ohjeita noudatettava. Tämä on tarkoittanut muun muassa sitä, että presidentit, hallitus, piispat ja muut auktoriteetit ovat saaneet liikkeeltä siunauksensa myös silloin, kun ovat olleet liikkeen näkökulmasta katsottuna väärässä. Vaikka viestit eivät olisi aina miellyttäneet, tästä on pidetty kiinni.

Nyt ilmassa on muita sävyjä. Jo jonkin aikaa on tihkunut viitteitä, että osa liikkeen jäsenistöstä ei enää ole hiljaa, kun valtakunnan tai kirkon eliitin linjaukset eivät miellytä.

Tämä saattaa olla monelle uusi tieto, mutta vanhoillislestadiolaiset eivät ole erityisesti ottaneet kantaa monien uskonnollisten ryhmien suosikkiaiheisiin, kuten abortteihin tai vähemmistöjen oikeuksiin. Mieluummin on puhuttu lapsilisistä ja yritysveroista. Liikkeen kannanotot ovat näkyneet lähinnä maltillisesti muotoiltuina anonyymeina tiedotteina.

Identiteettipolitiikka on kuitenkin alkanut näkyä lestadiolaisten politiikkojen ja kirkkopoliitikkojen puheissa yhä useammin. Ja tämä sama tyylilaji näyttää siirtyneen nyt myös pandemiakeskusteluun.

Tämä tarkoittaisi rivijäsenelle sitä, että jos mielii seuroihin, on otettava rokote.


Lestadiolaisissa piireissä on näkynyt hämmästyttävän paljon ja avointa kritiikkiä koronarokotuksia ja -rajoituksia kohtaan. Tähän liittyy myös hengellisiä tulkintoja ja painotuksia, mikä aiheuttaa liikkeen johdossa taatusti päänvaivaa.

Aina kun rivijäsenet ovat alkaneet tehdä omia uskontulkintojaan, siitä ei ole hyvää seurannut.

Lestadiolaisuus on ollut koko historiansa ajan herätysliike, joka on aina silloin tällöin hajaantunut tai työntänyt osan porukasta ulos. Tällä hetkellä sellaiset merkit ovat ilmassa Suomen suurimmassa herätysliikkeessä, vanhoillislestadiolaisuudessa.

Yleensä liikkeestä on potkittu ulos heitä, jotka ovat olleet liian uudistusmielisiä. Tällä kertaa näyttää siltä, että ulos saattavatkin joutua koronaänkyrät. SRK (Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistys) on nimittäin alkanut jo näyttää kaapin paikkaa. Se ilmoitti taannoin, että tilaisuuksissa voitaisiin ottaa käyttöön koronapassi. Tämä tarkoittaisi rivijäsenelle sitä, että jos mielii seuroihin, on otettava rokote. Kieltäytyminen saatetaan nähdä merkkinä väärästä sieluntilasta eli huonosta asenteesta.

Lestadiolaisuudessa mikään ei ole suurempi synti kuin se, että väittää tietävänsä omat uskonasiansa liikkeen virallista opetusta paremmin. Niissä tilanteissa on perinteisesti ollut vain kaksi vaihtoehtoa: nöyrtyminen tai yhteisön jättäminen.

 

Kirjoittaja on viestijä, kestävyysjuoksija ja kirkon uskollinen palvelija.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.