null Romanien kansallispäivän juhlakonsertti järjestetetään Tikkurilan kirkossa – ”Romanit eivät ujostele laulaa”, sanoo Valfrid Åkerlund

Valfrid Åkerlundin musiikillinen matka alkoi 1970-luvulla ja jatkuu edelleen soittaen, säveltäen ja sovittaen.

Valfrid Åkerlundin musiikillinen matka alkoi 1970-luvulla ja jatkuu edelleen soittaen, säveltäen ja sovittaen.

Ajankohtaista Hyvä elämä

Romanien kansallispäivän juhlakonsertti järjestetetään Tikkurilan kirkossa – ”Romanit eivät ujostele laulaa”, sanoo Valfrid Åkerlund

Kansainvälistä romanien kansallispäivää on vietetty vuodesta 1990 lähtien. Suomessa päivä hyväksyttiin almanakkaan kahdeksan vuotta sitten.

Muusikko Valfrid Åkerlund, miksi romanit ovat niin hyviä laulajia?

– Olen joskus pohtinut, ovatko romanit musikaalisempia kuin muut, vai onko se myytti. Kansan käsityksenä elää vahvasti se, että olemme musiikissa lahjakkaampia kuin valtaväestö. Tämän vaikutelman voi saada aikaan myös mentaliteettimme.

– Romanit eivät ujostele laulaa, ja meille laulaminen on luonnollinen tapa ilmaista itseä. Usein lapsesta lähtien aletaan laulaa vibraton kanssa. Valtaväestön lapset laulavat useimmiten suoralla äänellä. Mutta oli kyseessä vaikka kuinka pieni romaninassikka, niin vibran kanssa laulu yleensä lähtee.

Mistä musiikkiurasi alkoi?

– 1970-luvun loppupuolella aloimme kiertää ympäri maata Freidiba Boodos -yhtyeen kanssa musiikkievankelistoina. Olimme tunnettuja varsinkin helluntailaisten piireissä. Yhtyeeseen kuuluivat minun lisäkseni Rainer Friman, Kyösti Roth, Erno Enhroth ja Veijo Blomerus.

– Kun yhtyeemme rupesi hajoilemaan ja pojat lähtivät eri suuntiin viihdemusiikin puolelle, minä jatkoin gospelmusiikin parissa liittymällä Romanos-kvartettiin. Tein myös vaimoni kanssa duettokeikkoja. Nykyisin säestän Vantaan Minttukuoroa, sävellän ja sovitan.

Mitä kansainvälinen romanien kansallispäivä sinulle merkitsee?

– Vihdoinkin olemme saaneet näkyvyyttä sille, että me romanit olemme olemassa. Meidät on usein lakaistu maton alle. Tekemämme viihde on kelvannut, mutta romaneille ei ole löytynyt paikkaa tasa-arvoisena muiden kulttuurien rinnalle. Kansallispäivän myötä romanien ihmisarvon toteutumisessa on tapahtunut jonkinlaista edistymistä. Se on arvokas asia.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.