Osa Palma Vecchion maalauksesta Neitsyen taivaaseenottaminen. Kuva: Wikimedia Commons.
Neitsyt Marian vaatekappaleiden äärellä on pyydetty apua ja koettu ihmeitä – niitä löytyy ympäri maailmaa
Legendan mukaan Neitsyt Maria lahjoitti vyönsä apostoli Tuomaalle. Siitä, mitä vyölle sitten tapahtui, on monta tarinaa.
Ei se kai mikään mahdottomuus olisi – kaipa naisella voi olla useampi vyö, huntu, viitta ja tunika. Ja sitten kun nainen kuolee ja kuoltuaan siirtyy taivaaseen, vaatekappaleet voi jättää ystävilleen perinnöksi.
Jotenkin niin se ilmeisesti on Neitsyt Marian kohdalla käynyt, sillä hänen garderobiaan löytyy useammastakin kirkosta Euroopassa, Lähi-idässä ja jopa Intiassa. Pikkuruisia kankaanpaloja on reliikkeinä myynnissä myös netin kauppapaikoilla.
Italian Toscanassa sijaitseva Praton kaupunki oli keskiajalla villakaupan keskus ja myöhemmin tunnettu tekstiiliteollisuudestaan. On siis oivallista, että kaupungin tunnetuin esine on kudottu vaatekappale, Neitsyt Marian vyö. Sitä säilytetään kaupungin katedraalissa, josta se tuodaan yleisön nähtäville viidesti vuodessa. Erityisesti sitä juhlitaan syyskuussa Marian syntymäpäivänä.
Se, miten vyö on päätynyt juuri Pratoon, on monipolvinen tarina. Legendan mukaan Neitsyt Maria lahjoitti vyön apostoli Tuomaalle taivaaseen ottamisensa hetkellä. Tuomas puolestaan antoi vyön eräälle papille, jonka jälkeläisten hallussa se pysyi yli tuhannen vuoden ajan.
Sitten kävi niin, että eräs pratolainen kauppias oli pyhiinvaelluksella Jerusalemissa ja rakastui nuoreen naiseen, jonka suvun perintökalleus Marian vyö oli. Nuoripari sai vyön häälahjaksi, ja heidän mukanaan se kulkeutui Pratoon. Kauppiaan aikanaan kuoltua vyö lahjoitettiin paikalliseen kirkkoon, ja seuraavien vuosisatojen kuluessa vaatimaton kirkko laajennettiin komeaksi katedraaliksi.
Kopio Neitsyt Marian vyöstä on esillä Praton katedraalin museossa. Kuva: Kaisa Halonen.
Toinen tarina taas kertoo, että Neitsyt Maria oli kutsunut kaikki apostolit kuolinvuoteelleen. Tuomas oli lähetystyössä Intiassa, ja tuli siksi myöhässä. Kuoltuaan Maria ilmestyi Tuomaalle ja pudotti tälle vyönsä. Erinäisten vaiheiden jälkeen vyö olisi sitten päätynyt ortodoksimunkkien asuttamalle Athos-vuorelle Vatopedin luostariin.
Myös syyrialaisortodokseilla on oma versionsa tarinasta. Sen mukaan apostoli Tuomas vei vyön mukanaan Intiaan. Hänen kuolemansa jälkeen vyö olisi kulkeutunut Turkin kautta Syyrian Homsiin. Vyön osia on myös Intiassa.
Näissä kertomuksissa esiintyvä apostoli Tuomas muistetaan yleensä yhdestä asiasta: siitä, että hän epäili Jeesuksen ylösnousemusta. Ehkäpä hän ei oikein uskonut Marian taivaaseen ottamistakaan ennen kuin sai siitä kouriintuntuvan todisteen.
Vielä mutkikkaammaksi vyön tarina muuttuu, kun otetaan huomioon ne versiot, joiden mukaan Maria olisikin lahjoittanut vyönsä kahdelle palvelijattarelleen ja sittemmin vyö olisi varkauden jälkeen päätynyt Konstantinopoliin. Ja entistä sotkuisempi kertomuksesta tulee, kun kyseessä saattaakin olla viitta. Tai kaksi. Tai vyö ja viitta.
Palma Vecchion maalaus Neitsyen taivaaseenottaminen on vuodelta 1513. Siinä opetuslapset seuraavat, kuinka enkelit kuljettavat Marian taivaaseen ja Maria pudottaa vyönsä Tuomaalle. Kuva: Wikimedia Commons.
Ranskassa Chartresin katedraalissa puolestaan on silkkinen kangaskaitale, jota pidetään Neitsyt Marian huntuna. Kerrotaan, että juuri tuo kyseinen kangas verhosi Marian kasvoja, kun enkeli Gabriel ilmoitti hänelle Jeesuksen syntymästä. Joidenkin kertomusten mukaan sama huntu olisi ollut Marialla Jeesuksen synnytyksessä, toisten mukaan Maria olisi käyttänyt mahdollisesti juuri tuota vaatekappaletta imettäessään Jeesus-lasta ja sille olisi tipahtanut myös pisaroita Marian maitoa.
Marian huntujakin on ilmeisesti useampia – tosin jotkut niistä eivät ehkä ole huntuja ollenkaan vaan mahdollisesti päällysviittoja tai kenties alusvaatteita.
Olipa kyseessä vyö, viitta tai huntu, näihin vaatekappaleisiin on vuosisatojen varrella liitetty monia ihmeitä ja hartaita rukouksia. Erityisesti vyön, joka aikoinaan on ollut kiedottuna Jumalanäidin vatsan ympärille, on uskottu auttavan niin lapsettomuuteen kuin raskauden ja synnytyksen vaivoihin. Kerrotaan, että Ranskan kuningatar Anna Itävaltalainen, aurinkokuninkaana tunnetun Ludvig XIV:n äiti, olisi haetuttanut Neitsyt Marian vyön avuksi synnyttäessään poikaansa. Ennen Ludvigia hän oli synnyttänyt kolme kuollutta lasta ja yhden, joka oli kuollut pian syntymänsä jälkeen.
Neitsyt Marian kunnioittamisesta ja reliikeistä kerrotaan muun muassa Marina Warnerin kirjassa Alone of All Her Sex (Oxford University Press 2016).
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee

Pilatuksen palatsin portaat, Pietarin kahleet ja Tuomaan sormi – pyhiinvaeltajan Roomassa legendat ja historia elävät rinnakkain
HengellisyysRoomassa on noin yhdeksänsataa kirkkoa, monien kristinuskon merkkihenkilöiden hautoja ja toinen toistaan ihmeellisempiä pyhäinjäännöksiä.

