Nenonen: Työpäivä tarvitsee tuumaustunnin ilman keskeytyksiä
On huolestuttavaa, jos kukaan ei ehdi työelämässä kunnolla ajatella, mihin tässä ollaan matkalla ja miksi.
”Tänään oli hieno päivä, kerkesi vähän ajatella ja tehdä asioita valmiiksi”, totesi vaimoni työpäivän päätteeksi. Harvinainen lause!
Oletusasetus tuntuu näinä aikoina olevan töiden perässä juokseminen, pirstaleiset hommat ja niihin reagointi. Työ on yleensä sitä enemmän tällaista, mitä ylempänä organisaatiossa ollaan. Työ vie tekijäänsä.
Pahimmillaan voi luulla, että näin pitääkin olla, koska minä olen tärkeä, ja tämä säntäily jotenkin tehostaa ja todistaa tärkeyttäni.
Tamminiemessä museo-opas kertoi presidentti Kekkosen työpäivästä.
Ex-kansanedustaja Jouni Backman totesi taannoin Seuran haastattelussa kansanedustajan työssä pahimmaksi asiaksi sen, ettei siinä ehdi ajatella ”asioita, prosesseja ja toimintatapoja, ei edes sitä, miten itse toimii”. En ole työskennellyt Arkadianmäellä, mutta olen kokenut aivan samaa työelämässä johtajana.
Havahduin näihin huomioihin, kun Tamminiemessä museo-opas kertoi presidentti Kekkosen työpäivästä. Aamulla lenkille Seurasaareen, sen jälkeen puoleen päivään asti lukuisien eri sanomalehtien lukemista ja niiden rinnalla kirjallisia töitä. Siis lukemista ja kirjoittamista puoleen päivään. Iltapäivällä ja illalla kokouksia ja niiden välissä juoksevia töitä. Liekö aina onnistunut näin ehyesti, mutta sen tiedän, etteivät Urkin aamupäivässä teamssit kilkuttaneet.
Reaktiivinen säntäily ja pöhinä sopii toisille, toisille ei. Jatkuva keskittymisen katkeilu ei sovi kenellekään. Kokonaisten ajatusten ajatteleminen taas sopii kaikille ja vieläpä jalostaa ihmistä. Lopulta ehjä ajattelu myös tehostaa toimintaa, jos nyt sellaista haetaan.
Minusta on huolestuttavaa, jos kukaan ei ehdi työelämässä kunnolla ajatella, mihin tässä ollaan matkalla ja miksi. Siksi teen ehdotuksen työnantajille ja työyhteisöille: järjestäkää jokaiselle työpäivään yhteinen tai erillinen tuumaustunti, joka on rauhoitettu keskeytyksiltä ja kilkutuksilta.
Jos koko työyhteisö saa tunnin keskittyä rauhassa, tiedä millaista ajattelun helmivirtaa sieltä alkaa pulputa. Ja vielä jää seitsemän tuntia aikaa säntäillä.
Kirjoittaja on valokuvaava aikuisopiskelija, yrittäjä ja helsinkiläinen pappi.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Nenonen: Instagram toimii populismin logiikalla, ja se on huono asia
PuheenvuorotAsia pitää sanoa värikkäästi ja kontrastin tulee olla jyrkkä, jotta huomio napataan. Jopa vastustajat ylläpitävät populistin paistattelua huomion keskipisteessä.