null Syrjäytyneet nuoret opettelevat kokkaamaan yhdessä – ruokailu on totuttu ratkaisemaan valmiseineksillä

Helsingin Diakonissalaitoksen uudessa kampanjassa nuoret aikuiset oppivat itse valmistamaan herkullista ja terveellistä ruokaa. Samalla opitaan sosiaalisia taitoja.

Helsingin Diakonissalaitoksen uudessa kampanjassa nuoret aikuiset oppivat itse valmistamaan herkullista ja terveellistä ruokaa. Samalla opitaan sosiaalisia taitoja.

Ajankohtaista

Syrjäytyneet nuoret opettelevat kokkaamaan yhdessä – ruokailu on totuttu ratkaisemaan valmiseineksillä

Helsingin Diakonissalaitoksen ja Woltin hankkeessa nuoret harjoittelevat arjen hallintaa.

Suomessa on arviolta 66 000 syrjäytynyttä nuorta. Lähes joka viides 18–24-vuotias elää toimeentulotuen varassa. Moni tuen tarpeessa oleva nuori kärsii yksinäisyydestä ja mielenterveysongelmista.

Helsingin Diakonissalaitoksen Vamos-ohjelmassa tiedetään, että syrjäytymisen taustat ovat yksilöllisiä.

– Myös varakkaasta taustasta tulevat voivat syrjäytyä, sanoo Helsingin Diakonissalaitoksen palvelualuejohtaja Sari Nyberg.

– Yksi keskeinen tekijä on kiusatuksi tuleminen. Monilla se on alkanut jo päiväkodissa ja koulumaailmassa. Kiusaamisesta voi aiheutua sosiaalisten tilanteiden pelkoa, hän sanoo.

Pitkä kiusaamishistoria voi Nybergin mukaan johtaa siihen, että nuori aikuinen ei saakaan otetta opiskeluista tai työnhausta.

Onnistuneilla sosiaalisilla kokemuksilla on tärkeä rooli syrjäytymisen voittamisessa.

– Sari Nyberg

Hyvä kontakti toiseen ihmiseen parantaa

Syrjäytymisen voittamiseksi Helsingin Diakonissalaitoksen Vamos-palvelu on käynnistänyt Ateria syrjäytyneelle nuorelle -kampanjan yhdessä ruoan tilaus- ja kuljetuspalvelu Woltin kanssa. Se on keräyskampanja, josta saaduilla varoilla Vamos järjestää yhteisiä ruokailuhetkiä syrjäyneille nuorille.

– Nuorilla on yleensä rahaa vähän. Monet eivät osaa tai eivät ole tottuneet laittamaan itse ruokaa. Ruokailu on totuttu ratkaisemaan niin, että ostetaan valmiseineksiä. Vamoksessa ajatus on, että voidaan yhdessä oppia laittamaan ruokaa edullisista ja terveellisistä raaka-aineista, Sari Nyberg sanoo.

Kokkaamisen syvin tarkoitus ei silti ole saada vatsaa täyteen. Vamoksen toimipisteiden yhteisissä ruokasessioissa voitetaan sosiaalisten tilanteiden pelot.

– Kontakti toisen samassa tilanteessa olevan kanssa itsessään on parantava. Onnistuneilla sosiaalisilla kokemuksilla on tärkeä rooli syrjäytymisen voittamisessa. Kukaan ihminen ei halua olla pelkästään avun kohde, Nyberg sanoo.

Eriarvoisuus näkyy ruoassa

Ravintolaruoan tilaus- ja kuljetuspalvelua tarjoava teknologiayritys Wolt on huolissaan syrjäytyneiden määrästä.

– Ateria syrjäytyneelle nuorelle -kampanja on helppo tapa osallistua hyväntekeväisyyteen. Asiakkaidemme käyttämän mobiilisovelluksen kautta voidaan kätevästi tehdä lahjoitus, jolla syrjäytyneitä voidaan auttaa, sanoo Woltin markkinointipäällikkö Mia Lavanti.

Wolt on aiemminkin osallistunut vastaavantyyppisesti hyvän tekemiseen.

– Ihmisten eriarvoisuus näkyy helposti juuri siinä, millaista ruokaa on varaa syödä, hän sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.