null Ison Omenan Chapple kerää väkeä aamusta iltaan – Olarin seurakunta sai toiminnastaan Espoon hiippakunnan Yhdessä-palkinnon

Ajankohtaista

Ison Omenan Chapple kerää väkeä aamusta iltaan – Olarin seurakunta sai toiminnastaan Espoon hiippakunnan Yhdessä-palkinnon

Piispa Kaisamari Hintikka myönsi palkinnon tunnustuksena innovatiivisesta yhdessä tekemisestä. Kauppakeskustila tavoittaa runsaasti myös nuoria.

Piispa Kaisamari Hintikka jakoi tiistaina Espoon hiippakunnan Yhdessä-tunnustuspalkinnon Olarin seurakunnalle. Palkinto annettiin seurakunnan innovatiivisesta yhdessä tekemisen otteesta kauppakeskus Isossa Omenassa toimivassa Chapple-tilassa.

Kun Chapplea suunniteltiin, tavoitteena oli saada aikaan moderni seurakuntatila sinne, missä ihmiset asioivat ja viettävät vapaa-aikaansa. Suunnittelussa hyödynnettiin palvelumuotoilua ja kysyttiin ihmisten mielipiteitä tulevan tilan toiminnasta ja ilmeestä.

Chapplessa käy noin 150 ihmistä päivässä

Lokakuun alussa 2016 avattu Chapple on kirkkoja lukuun ottamatta Espoon seurakuntien käytetyin tila. Sen ovet ovat auki aamusta iltaan. Olarin kirkkoherran Salla-Maaria Viitapohjan mukaan arkipäivisin tilassa käy noin 150 ihmistä.

– Esimerkiksi nuorisotyön kontaktit ovat Chapplen ansiosta noin nelinkertaistuneet.  Erilaisten tapahtumien yhteydessä joudumme usein turvallisuussyistä jopa rajoittamaan tilaan tulevien määrää ja myös suosituimpien tapahtumien ennakkomainontaa, Viitapohja mainitsee.

Palaute on ollut pääosin positiivista.

Palkintoperusteluissa mainitaan nuorisotyön lisäksi muun muassa Chapplen sisustuksellinen ilme, eri käyttäjäryhmien yhtäaikaisessa käytössä oleva sali, matalan kynnyksen profiili sekä toiminnan ja viestinnän kohdentaminen seurakunnasta etäällä oleville ihmisille.

Chapplessa kokoontuu usein yhtä aikaa lapsiperheitä, nuoria, aikuisia ja ikäihmisiä. Tiloissa toimii arkipäivisin perhekahvila, kahtena päivänä viikossa vauvaryhmä ja kerran viikossa yksinhuoltajaperheiden olohuone. Iltapäivisin ja iltaisin tilan valtaavat monesta eri maasta ja kulttuurista tulevat nuoret. Viikoittaiseen Risteys-konseptiin kuuluu torstai-illan messu, joka valmistellaan paikan päälle tulleiden ihmisten kanssa.

Tunnustus lämmittää mieltä

Chapple on lisännyt yhteistyötä niin seurakuntien eri toimijoiden kuin esimerkiksi kirjaston, asukastalon, kaupungin ja järjestöjen kanssa. Kauppakeskuksessa olevien liikkeiden kanssa on tehty yhteistyötä esimerkiksi kaste- ja vihkipäivissä.

Viitapohja iloitsee siitä, että toiminta saa tunnustusta hiippakunnalta.

– Palkinto tuntuu innostavalta ja kannustavalta. Uudenlainen työ on ollut toisaalta palkitsevaa ja toisaalta haastavaa. On hienoa, että piispa haluaa näin kannustaa meitä jatkamaan erinomaisesti alkanutta työtä, Viitapohja iloitsee.

Mitä uutta Chapple on Olarin seurakunnan toimintaan tuonut?

–  Olemme opetelleet uutta toimintakulttuuria, jossa eri-ikäiset ja eri taustoista olevat ihmiset ovat yhdessä koolla ja ovet ovat auki aamusta iltaan. Palaute on ollut pääosin positiivista. Tila on madaltanut kynnystä tulla mukaan seurakunnan toimintaan. Toki kriittisiäkin ääniä on kuultu erityisesti perinteisemmän seurakuntatyön kannattajilta. Itse ajattelen, että monipuoliset seurakuntatilat palvelevat alueella asuvia parhaiten, Viitapohja sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.