null Oliko Cheekillä ja Elastisella todella profeetalliset tulot? Kysyimme asiantuntijalta

Muinaisina aikoina joillekin profeetoille annettiin palkkioksi aasi, keihäs tai hopearaha. Toiset kertoivat elävänsä ulosteiden keskellä ja syövänsä rannan ruokoja.

Muinaisina aikoina joillekin profeetoille annettiin palkkioksi aasi, keihäs tai hopearaha. Toiset kertoivat elävänsä ulosteiden keskellä ja syövänsä rannan ruokoja.

Ajankohtaista

Oliko Cheekillä ja Elastisella todella profeetalliset tulot? Kysyimme asiantuntijalta

Cheek ja Elastinen saivat viime vuonna profeetalliset tulot, otsikoi Iltalehti. Vanhan testamentin eksegetiikan professori Martti Nissisen mukaan profeetat eivät välttämättä eläneet leveästi.

Viikon verouutisten joukossa oli Iltalehden juttu, jonka mukaan Profeetat-kokoonpanolla esiintyneet rap-artistit Cheek ja Elastinen saivat viime vuonna ”profeetalliset tulot”. Tämä tarkoitti Cheekillä yli ja Elastisella alle 200 000 euron tuloja vuodelta 2016. Muun muassa loppuunmyytyjä areenakeikkoja sisältänyt viimekesäinen kiertue näkyy vasta ensi vuonna, kun tämän vuodet tulot selviävät.

Profeetoista tulee monelle varmaan ensimmäisenä mieleen Raamatun Vanhan testamentin usein ikävää tulevaisuutta ennustaneet saarnaajat tai sitten islamin profeetta Muhammed.

Vanhan testamentin profeetoilla oli Jumalalta saamansa tiukan sanoman vuoksi Raamatun mukaan usein vaikeuksia. Esimerkiksi Jeremia heitettiin kaivoon kuolemaan nälkään. Toisaalta profeetta Eliaan kerrotaan tehneen niin hyvää työtä, että hänet otettiin tulisilla vaunuilla taivaaseen.

Kirkko ja kaupunki lähetti Raamatun profeettoihin perehtyneelle Vanhan testamentin eksegetiikan professorille Martti Nissiselle kysymyksiä profeetoista ja profeetallisista tuloista.

Iltalehti kertoi uutisessaan Cheekin ja Elastisen saaneen viime vuonna profeetalliset tulot. Syynä oli tietenkin se, että he keikkailivat ”profeettoina” yhteiskiertueellaan. Mitä ajattelet tästä?

– Enpä ole ennen kuullut termiä "profeetallinen" käytettävän tällaisessa yhteydessä, enkä oikein ymmärrä missä mielessä nämä kaverit nimittävät itseään "profeetoiksi". Tavallisin arkimerkityshän viittaa tulevien ennustamiseen – lienevätkö räppärit sellaista harjoittaneet?

– Tieteellisessä kielenkäytössä profeetta tarkoittaa henkilöä, joka välittää jumalallisia sanoja, liittyivät ne tulevaisuuteen tai ei. Olen kirjoittanut muinaisesta profeettailmiöstä paksun kirjan, joka on juuri ilmestynyt Oxfordissa: Ancient Prophecy: Near Eastern, Biblical, and Greek Perspective.

Olivatko Vanhan testamentin profeetat rikkaita? Eikö pikemminkin köyhiä?

– Yleinen mielikuva Vanhan testamentin profeetoista on ehkä askeettinen, mutta eivät tekstit kertomiensa profeettojen varallisuudesta sano paljon mitään. Jeremian ja Hesekielin sanotaan kuuluvan pappisperheisiin, mikä saattaa viitata pikemminkin keskimääräistä parempaan toimeentuloon. Jesaja kommunikoi kuninkaiden kanssa. Aamos ilmoittaa olevansa karjankasvattaja ja metsäviikunoiden viljelijä – kaiketi siis varsin varakas kahden elinkeinon harjoittaja siitä huolimatta, että rikkaat saavat häneltä satikutia. Ei rikkaiden kriitikko välttämättä ole itse köyhä.

Yleinen mielikuva Vanhan testamentin profeetoista on ehkä askeettinen, mutta eivät tekstit kertomiensa profeettojen varallisuudesta sano paljon mitään.

Millaista elämää profeetat viettivät ja miten he tulivat toimeen?

– Tästä tiedämme paljon vähemmän kuin haluaisimme! Vanhan testamentin profeettakirjat ovat pitkän syntyprosessinsa myötä etääntyneet niin paljon profeettojen historiallisista hahmoista, että niiden perusteella ei uskalla tehdä varmoja päätelmiä.

– Vertailu Lähi-idän lähteisiin antaa ymmärtää, että henkilöt, jotka toimivat pysyvästi profeetan roolissa, kuuluivat temppeliyhteisöihin ja ainakin osa sai elantonsa temppeliltä – tuskin siis elivät kovin leveästi. Toisaalta kuka tahansa saattoi ilmoittautua jumalallisen tiedon äänitorveksi, eikä profetia välttämättä ollut pysyvä rooli saati leipäpuu.

– Miikan kirjassa arvostellaan profeettoja, "jotka lupaavat rauhaa, jos joku antaa heille syötävää, mutta julistavat pyhän sodan sille, joka ei anna mitään heidän suuhunsa" (Miika 3:5). Tämä antaa ymmärtää, että profeettojen palveluista olisi maksettu.

Löytyykö muiden uskontojen piiristä profeetallisia tuloja?

– Marin kuningaskunnasta 1700-luvulta eKr. on säilynyt asiakirjoja, joissa todellakin palkitaan profeettoja. Yhdessä niistä esimerkiksi luetellaan henkilöitä, joille kuninkaanpalatsi antaa hopeasormuksen. Heidän joukossaan on nimetön Adad-jumalan profeetta, joka saa hopeasormuksen palkkioksi kuninkaalle julistamastaan oraakkelista. Joillekin profeetoille annetaan vaatekappaleita, joku saa jopa aasin, keihään tai hopeasekelin. Toisaalta kuninkaalle kirjoitetaan profeetasta, joka valittaa ahdinkoaan ja ilmoittaa elävänsä "kusen ja paskan keskellä" ja syövänsä rannan ruokoja.

Viittaisiko profeetallinen tulotaso enemmänkin nykyisten Amerikan megakirkkojen saarnamiehiin?

– Saattaa hyvinkin olla näin. Räppikulttuuri lienee lähempänä amerikkalaista menestysteologiaa!

 

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Tämä kolahti: Veljeni vartija kertoo supertähti Cheekistä ihmisenä

Hyvä elämä

JP Siilin elokuva onnistuu pääsemään räppäri Cheekin julkisuuskuvan taakse. Veljeni vartija on samalla koskettava veljestarina.





Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.