null Onko polyamoria syntiä, kirkkoherra Kari Kanala?

”Ehkä meidät ihmiset on veistetty eri puista. Jos jotkut rakastavat toisiaan, niin mitä se on muilta pois?” kirkkoherra Kari Kanala sanoo.

”Ehkä meidät ihmiset on veistetty eri puista. Jos jotkut rakastavat toisiaan, niin mitä se on muilta pois?” kirkkoherra Kari Kanala sanoo.

Hengellisyys

Onko polyamoria syntiä, kirkkoherra Kari Kanala?

Paavalinkirkossa työskentelevällä kirkkoherralla on uutuuselokuvassa vaimo ja naisystävä. Paavalin seurakunnan oikea kirkkoherra Kari Kanala pohtii, onko valtavirtainen perhekäsitys liian vanhanaikainen.

1. Neljä pientä aikuista -elokuvassa näytetään Paavalinkirkossa työskentelevä kirkkoherra, jolla on vaimo ja naisystävä. He päättävät elää polyamorisesti. Paavalin seurakunnan kirkkoherra Kari Kanala, mitä ajattelet kollegastasi elokuvassa?

– En voisi jakaa omaa sydäntäni. Se mikä on mahdotonta minulle, voi silti olla mahdollista jollekin toiselle. Polyamoria ja avoimet suhteet puhuttavat nykyään paljon.

– Minusta parisuhteessa olennaisimmat asiat ovat yhteys, tuki ja tärkeys. Puoliso on tärkein aikuinen ihminen elämässäni. Voiko olla yhtä aikaa kahta tärkeintä ihmistä?

2. Onko polyamoria syntiä?

– Jos polyamoria on asianosaisille ok, kuka minä olen sitä tuomitsemaan? Rakkausasiat eivät liity kristinuskon oppiin, vaan etiikkaan. Jos jokin suhde on alisteinen, näen isoja ongelmia. Mutta jos suhteet ovat tasapuolisia, eivätkä vahingoita ketään, niin minun on vaikea kutsua polyamoriaa synniksi.

– En näe syntiä niinkään yksittäisenä tekona kuin asenteena lähimmäistä ja Jumalaa vastaan. Rasismi ja homofobia ovat syntiä, samoin kuin kaikki sellainen, missä alistetaan joku eriarvoiseen asemaan millä tahansa perusteella.

3. Miten polyamoria ja kristinusko sopivat yhteen?

– Miehillä on useampia vaimoja Vanhassa testamentissa. Se touhu oli kovin patriarkaalista. Voisiko tilanne olla myös toisin päin?

– Markuksen evankeliumissa Jeesus muodostaa uuden ajatuksen perheestä. Kun Jeesukselle sanotaan, että äitisi ja veljesi ovat tuolla, hän viittaa seuraajiinsa: ”Se, joka tekee Jumalan tahdon, on minun veljeni ja sisareni ja äitini.”

– Polyamoria saa miettimään, onko valtavirtainen perhekäsitys liian vanhanaikainen. Siis se ajatus, että perheeseen kuuluu äiti, isä, pari lasta, koira ja Volvo.

”Jeesus sanoo: tee toiselle mitä tahtoisit itsellesi tehtävän. Se on aika hyvä neuvo tässäkin.”

”Jeesus sanoo: tee toiselle mitä tahtoisit itsellesi tehtävän. Se on aika hyvä neuvo tässäkin.”

4. Elokuvassa kirkkoherraa varoitetaan, että hän saa kenkää, jos tuomiokapituli kuulee hänen rakkauselämästään. Mitä arvelet, erotettaisiinko kirkkoherra polyamorian vuoksi?

– Hyvä kysymys. Veikkaan, että polyamoria ei riittäisi viraltapanoon. Piispa varmaan pitäisi kirkkoherralle puhuttelun, hänelle annettaisiin mahdollisuus vastineeseen ja ehkä kuultaisiin muitakin osapuolia.

– Asian käsittely kulminoituisi siihen, nähtäisiinkö kirkkoherran toiminta esikuvallisena vai ei.

5. Mikä sinulle on pyhää?

– Rakkaus. Armolahjat ovat usko, toivo ja rakkaus, mutta suurin niistä on rakkaus, kuten Paavali opettaa.

– Ehkä meidät ihmiset on veistetty eri puista. Jos jotkut rakastavat toisiaan, niin mitä se on muilta pois?

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.