null Pääkaupunkiseudun seurakunnat jatkavat säästölinjalla

Vaikka Suomen talous porskuttaa, seurakunnissa eletään niukalla linjalla.

Vaikka Suomen talous porskuttaa, seurakunnissa eletään niukalla linjalla.

Ajankohtaista

Pääkaupunkiseudun seurakunnat jatkavat säästölinjalla

Espoon, Helsingin ja Vantaan seurakunnat jatkavat säästölinjalla, vaikka Suomen talous on kasvussa. Pääkaupunkiseudun väestö kasvaa, mutta kirkon ei.

Espoon, Helsingin ja Vantaan seurakuntien yhteiset kirkkovaltuustot ovat kaikki hyväksyneet ensi vuoden talousarvionsa. Lopputulos on sama, vaikka syyt ja tilanneanalyysit hieman vaihtelevat: säästölinja jatkuu.

Espoon seurakuntien ensi vuoden toimintakulut ovat 44 miljoonaa euroa eli 2,7 miljoonaa pienemmät kuin tänä vuonna. Talousarvio on 3,4 miljoonaa alijäämäinen. Investointeihin Espoo on ensi vuonna varannut 7,6 miljoonaa euroa, jotka kuluttavat aiempien vuosien säästöjä 3,7 miljoonaa euroa. Hallintojohtaja Risto Hämäläisen mukaan investointiohjelmaa aiotaan Espoossa karsia ja laittaa tärkeysjärjestykseen, jotta seurakuntayhtymän rahoituspohja säilyy kestävänä.

Helsingissä on meneillään kolmevuotinen säästöohjelma, jota on jäljellä vielä yksi vuosi. Seurakuntien menokehystä on ensi vuodeksi vähennetty seitsemän prosentilla, mutta toisaalta niille on annettu 2,1 miljoonan euron kertaluonteinen lisämääräraha.

Helsingin seurakuntayhtymän toimintamenot ovat ensi vuonna 94,6 miljoonaa euroa. Kirkollisverotulot olivat Helsingissä tämän vuoden syyskuun loppuun mennessä pienentyneet 3,2 prosenttia. Leikkauksia tehdään hallintojohtaja Jussi Muhosen mukaan aiempia vuosia loivemmin, mutta tiukka linja kuitenkin jatkuu. Yhtymän johtaja Juha Rintamäki kertoi aiemmin Kirkko ja kaupungille, että esimerkiksi kiinteistöistä pitää yhä luopua, vaikka alkuperäinen säästötavoite on jo ylitetty. Investointeihin on ensi vuonna varattu 23,1 miljoonaa euroa.

Vantaalla on ollut tarkka linja jo vuosien ajan, jonka vuoksi taloustilanne on talousarvioesittelyn mukaan vakaa. Kirkkoon kuulumisprosentti pienenee noin yhden prosenttiyksikön vuodessa, mutta kaupungin väestönkasvu hieman kompensoi sitä. Niinpä jäsenmäärän uskotaan pysyvän lähivuodet nykytasolla. Vantaan tulevien vuosien toimintamenokehykset ovat miinusmerkkisiä. Ensi vuoden toimintakulut ovat 32,5 miljoonaa euroa. Vantaan taloutta rasittaa iso investointiohjelma, jossa suurin yksittäinen hanke on uusi Tikkurilan kirkko.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.