null Pääkirjoitus: Julkinen keskustelu on militarisoitunut

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Julkinen keskustelu on militarisoitunut

Sotaa on luontevaa seurata ja analysoida sotatieteen ja strategian näkökulmasta. Siitä vinkkelistä ei silti näy koko kuva. Miksi rauhantutkijoiden ääni ei kuulu?

Keittiöni seinää koristaa pieni Italiasta ­ostamani kaakeli. Siinä lukee latinankielinen lause Pax et ­bonum, suomeksi ”Rauhaa ja hyvää”. Tämä vanha kristittyjen toivotus tulee suoraan jouluevankeliumista, jossa enkelijoukko julistaa Jumalan kun­niaa taivaan korkeuksissa ja maan päälle rauhaa ja hyvää tahtoa.

Tuoreimmassa Raamatun suomennoksessa tuo kohta kuuluu: ”Kunnia korkeuksien Jumalalle ja rauha maan päällä ihmisille, joita hän rakastaa.” Jouluevankeliumissa on kyse Jumalan rakkaudesta ja hyväntahtoisuudesta ihmiskuntaa kohtaan.

Kristittyjen kutsumuksena on toimia Jumalan rakkauden apukäsinä maan päällä, rakentaa rauhaa ja edistää hyvää. ”Rauhaa ja hyvää” ei ole vain yleiskaunista sananhelinää, vaan se on maailmaa paremmaksi muuttava yltiöpäinen asenne.

Rauhan ja hyvän hauraus tuntuu tämän päivän sodan keskellä kipeästi. Silti, ja juuri siksi, on hyvä muistaa, että rauha ei ole vain sodan poissaoloa.

Rauha on sitä, että konfliktit pyritään mieluummin ratkaisemaan kuin voittamaan vahvemman oikeudella.

Rauha on oikeudenmukaisuutta, yhdenvertaisuutta ja syrjimättömyyttä. Rauha on yhteisen hyvän etsimistä, toisen asemaan asettumista, vuoropuhelua ja keskinäistä kunnioitusta. Rauha on sitä, että konfliktit pyritään mieluummin ratkaisemaan kuin voittamaan vahvemman oikeudella. Rauha on myös mielenrauhaa, tyyneyttä ja luottamusta.

Venäjän Ukrainaa vastaan käynnistämää julmaa hyökkäyssotaa analysoidaan ja seurataan nyt korostetun sotilaallisesta näkökulmasta. Itse kaipaan sotaa käsittelevään julkiseen keskusteluun myös muita kuin militaarisia ulottuvuuksia. Rauha on sittenkin kiinnostavampaa kuin sota, joka päättyy jotenkin joskus, mieluiten mahdollisimman pian ja niin, että Venäjä kerää romunsa ja lähtee Ukrainasta.

Verrattomien sotatieteilijöiden lisäksi Suomessa on myös ansioituneita rauhantutkijoita. Miksi heidän äänensä ei kuulu nyt? Missä ovat heidän analyysinsa rauhasta, sen edellytyksistä ja sen etenemisestä?

Kirjoittaja on Kirkko ja kaupungin päätoimittaja. 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.