null Pääkirjoitus: Kirkon ei pidä taipua painostukseen

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Kirkon ei pidä taipua painostukseen

Ilmastoaktivistien Elokapina saa kirkolta enimmäkseen tukea ja ymmärrystä. Se ei ole kaikkien mieleen – eikä sen tarvitsekaan olla.

Tampereella oli tarkoitus järjestää viime viikolla kadonneiden eliölajien ja menetettyjen luontoympäristöjen surusaatto. Sen piti johtaa ilmastomessuun, jossa suru, huoli ja ahdistus olisivat saaneet rinnalleen kristillisen toivon.

Ympäristöön liittyvän huolen käsitteleminen surusaaton ja liturgian keinoin oli Tampereen luterilaisten seurakuntien ja Kristittyjen Elokapinan yhteinen ponnistus.

Ja siinähän kävi sitten niin, että ilmastomessu järjestettiin, mutta ilman surusaattoa. Saatto päätettiin jättää väliin, kun ahkerasti tubettava kansanedustaja Sebastian Tynkkynen (ps) uhkasi lähteä Tampereelle häiritsemään tilaisuutta. Seurakuntiin alkoi sataa niin aggressiivisia viestejä, että ne päätyivät perumaan surusaaton. Raskaiden tunteiden kanavoimisen edellyttämä rauha ja turva olivat mennyttä.

Huoli seurakuntalaisten turvallisuudesta ei ole turha.

Voisi ajatella (ja itsekin olen siihen päin kallellani), että olisivat Tampereella antaneet mennä vaan. Antaneet koirien haukkua ja pitäneet karavaanin liikkeessä. Kirkon ei missään tapauksessa pidä taipua poliittiseen ohjailuun tai painostukseen, ei yhdenkään puolueen eikä minkään eturyhmän edessä.

Toisaalta, huoli seurakuntalaisten turvallisuudesta ei ole turha. Äärioikeistolaisen terrorin uhka on Suojelupoliisin mukaan kasvanut myös Suomessa, ja sitä ruokkii ennen kaikkea verkossa levitettävä propaganda.

Elokapina jakaa mielipiteitä. Kirkolta se saa enimmäkseen ymmärrystä. Tampereen surusaaton perumisen jälkeen sekä Tampereen piispa Matti Repo että arkkipiispa Tapio Luoma julkaisivat sosiaalisessa mediassa kieli keskellä suuta kirjoitetut päivitykset, joiden rivien välistä voi lukea tuen ilmaisun ilmastoaktivisteille. Elokapinan nimeä he eivät kuitenkaan rohjenneet turhaan lausua. Sen sijaan Helsingin istuva piispa Teemu Laajasalo ja emeritus Eero Huovinen ovat selkein sanoin ilmaisseet tukensa Elokapinan tavoitteille.

Kirjoittaja on Kirkko ja kaupungin päätoimittaja
jaakko.heinimaki@kirkkojakaupunki.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.