null Pääkirjoitus: Kirkon pitäisi toivottaa kaikki kihlaparit yhtä tervetulleiksi vihille

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Kirkon pitäisi toivottaa kaikki kihlaparit yhtä tervetulleiksi vihille

Ehdotus pappien omantunnonvapaudesta vihkimisten suhteen on kovin pappiskeskeinen. Häissä keskuksena on kuitenkin vihkipari ja heidän toiveensa saada siunaus liitolleen.

Kirkollisesta muutosvauhdista kertoo se, että kirkossa pidetään Turkua edelleen pääkaupunkina: siellä ovat Suomen kansallispyhättö ja arkkipiispanistuin. Siellä kokoontuu myös Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ylin päättävä elin, kirkolliskokous.

Viime viikolla Turussa kokoontunut kirkolliskokous keskusteli jälleen samaa sukupuolta olevien kihlaparien kirkollisesta vihkimisestä. Toisissa seurakunnissa se kun on mahdollista, toisissa ei.

Merkille pantavaa keskustelussa oli se, että vihkimiseen myönteisesti suhtautuvat edustajat perustelivat kantojansa järjestään asiallisesti ja maltillisesti, kun taas monet vastustajien puheenvuorot vilisivät suoranaisia asiattomuuksia.

Yksi kirkolliskokousedustaja kertoi lukeneensa paljon Raamattua ja pelkäävänsä, että samaa sukupuolta olevien parien vihkimisen hyväksyminen johtaa moniavioisuuden hyväksymiseen. Tuollainen yleensä päättelyvirheenä pidetty kaltevan pinnan argumentti oli varsinkin tässä keskustelussa erikoinen, sillä moniavioisuus on Raamatussa ihan hyväksytty avioliiton muoto.

Pitää löytää keinot elää erimielisinä yhdessä.

Piispat ovat tähdentäneet, että yksimielisyyttä avioliittokäsityksessä tuskin tullaan saavuttamaan. Pitää löytää keinot elää erimielisinä yhdessä. On ehdotettu mallia, jossa papit voisivat halutessaan vihkiä myös samaa sukupuolta olevia pareja, vaikka kirkko yleensä ottaen pitäytyisikin käsityksessä, että avioliitto on yhden miehen ja yhden naisen välinen.

Tällainen malli on onnettoman pappis- ja organisaatiokeskeinen. Avioliittoon vihkimisen keskushenkilöt ovat se kihlapari, joka pyytää liitolleen Jumalan siunausta ja toivoo kirkkohäitä. Kirkon viestin heille pitää olla selkeä ja sama kaikkialla: onneksi olkoon ja tervetuloa, me vihimme teidät.

Jos joku pappi ei vakaumuksensa vuoksi halua vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja, häntä ei varmaan – jo ihan seurakuntalaisten kuluttajansuojan vuoksi – kannata siihen pakottaa.

Aivan ongelmatonta ei tosin ole se, että kirkossa on työntekijöitä, jotka eivät henkilökohtaisten mielipiteidensä tai katsomuksensa vuoksi voi tehdä ­kirkon töitä.


Kirjoittaja on Kirkko ja kaupungin päätoimittaja
jaakko.heinimaki@kirkkojakaupunki.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.