null Kirkolliskokousedustajat vetoavat Gazan tulitauon puolesta

Hamasin hyökkäyksestä alkanut Gazan sota kylvää joka päivä tuhoa ja kuolemaa. Kirkolliskokousedustajat vetoavat rauhan puolesta.

Hamasin hyökkäyksestä alkanut Gazan sota kylvää joka päivä tuhoa ja kuolemaa. Kirkolliskokousedustajat vetoavat rauhan puolesta.

Ajankohtaista

Kirkolliskokousedustajat vetoavat Gazan tulitauon puolesta

Runsas kolmannes luterilaisen kirkon kirkolliskokouksen jäsenistä julkaisi perjantaina vetoomuksen Gazan tulitauon ja rauhan puolesta.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ylin päättävä toimielin, kirkolliskokous, on kokoontunut tällä viikolla Turussa. Kirkolliskokouksen 37 jäsentä haluaa vedota tulitauon puolesta.

Heidän mukaansa Gazan rauhanprosessi on aloitettava heti, sillä tie oikeudenmukaiseen rauhaan ja yhteisymmärrykseen on pitkä. Tekojen lisäksi tarvitaan myös yhteistä rukousta.

Gazan pommitukset ja Hamasin terroriteot järkyttävät syvästi vetoomuksen allekirjoittajia. Pitkään jatkunut konflikti on kärjistynyt sodaksi ja silmittömäksi väkivallaksi. Yli 10 000 ihmistä on kuollut, valtaosa heistä Gazassa, josta ei ole päässyt sotaa pakoon. Lähes puolet heistä on lapsia.

Tilanne on siviilien kannalta kestämätön. Ruokaa, puhdasta vettä ja lääkintätarpeita ei saada perille. Geneven sopimusta humanitäärisen oikeuden noudattamisesta ja siviilihenkilöiden suojelemisesta täytyy vetoomuksen tekijöiden mukaan noudattaa.

Kirkolliskokousedustajat vaativat välitöntä tulitaukoa alueelle. Heidän mukaansa se mahdollistaisi humanitäärisen avun pääsyn Gazaan, pysäyttäisi laittomat hyökkäykset ja mahdollistaisi neuvottelut panttivankien vapauttamiseksi. Myöskään riippumatonta sotarikostutkintaa ei voida käynnistää ennen voimassa olevaa tulitaukoa.

”Tunnemme itsemme voimattomaksi Gazan konfliktia seuratessa. Kristittyinä voimme kuitenkin aina turvautua kaikkivaltiaaseen Jumalaan. Rukouksen voimaa ei kukaan voi viedä meiltä pois”, todetaan vetoomuksessa. Sen ensimmäiset allekirjoittajat ovat Viivi Ali-Löytty ja Katri Korolainen Helsingin hiippakunnasta.

Vetoomuksessa lainataan Suomen ekumeenisen neuvoston sivuilta löytyvää Jordanian ja Pyhän maan luterilaisen kirkon emerituspiispan Munib Younanin rukousta.

Jukka Helteen kääntämässä rukouksessa rukoillaan muun muassa näin: “Me rukoilemme kaikkien nykytilanteen epäoikeudenmukaisuuden ja väkivallan uhrien puolesta. Me rukoilemme niiden puolesta, jotka ovat vastuussa epäoikeudenmukaisuudesta ja väkivallasta kaikissa muodoissaan. Me rukoilemme, että avaisit maailman, israelilaisten ja palestiinalaisten silmät näkemään oikeuden ja sovituksen. Auta meitä näkemään, että yhden ihmisen turvallisuus ja vapaus riippuu muiden turvallisuudesta ja vapaudesta.”

Kirkolliskokousedustajia ovat piispat ja 96 hiippakunnittain valittua edustajaa, joista 32 on pappeja ja 64 maallikoita. Lisäksi kirkolliskokoukseen kuuluvat valtioneuvoston määräämä edustaja, kenttäpiispa ja saamelaisten edustaja. Edustajia on yhteensä 109.

Päivitetty 13.11. klo 8.50: Kirkolliskokouksen 37 jäsentä vetoaa tulitauon puolesta aiemman 32 jäsenen sijaan.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.