null Päätoimittajalta: Turvallisuus, inhimillisyys ja oikeusvaltio – tästä kolminaisuudesta täytyy pitää kiinni

Puheenvuorot

Päätoimittajalta: Turvallisuus, inhimillisyys ja oikeusvaltio – tästä kolminaisuudesta täytyy pitää kiinni

Päätös sulkea itäraja oli oikea. Käyty keskustelu sen sijaan sisältää huolestuttavia piirteitä. Meidän täytyy pitää kiinni arvoistamme. Ne erottavat meidät Venäjästä.

Suomen itäraja suljettiin kokonaan tämän viikon torstaina. Raja pysyy kiinni ainakin 13. joulukuuta asti. Jos Venäjä jatkaa turvapaikanhakijoiden ja siirtolaisten tuomista raja-asemille, sulkua voidaan jatkaa. Siihen tarvitaan toki uudet päätökset.

Hallitus teki päätöksensä vastauksena tilanteeseen, jonka se tulkitsi Venäjän hybridivaikuttamiseksi. Nato-jäsenyydestä ja Suomen tuesta Ukrainalle suivaantunut Venäjä tekee kaikkea mahdollista kiusaa, kuten odottaa sopi. Vaikka rajalle tulijoita ei ollut vielä aivan valtavaa määrää, enimmillään kymmeniä päivässä, suunta oli selvä. Samoin kuin se, ettei kyse ole aidosta tilanteesta, vaan Venäjän masinoimasta operaatiosta.

Kyse on suurvaltapelistä, jolla aiheutetaan hämmennystä.

Kyse on suurvaltapelistä, jolla aiheutetaan hämmennystä ja vastakkainasettelua länsimaissa. Tähän kytkeytyy Venäjällä myös kirkko. Patriarkka Kirill piti Venäläisen kansan maailmanneuvoston istunnossa puheen, jossa hän kehui presidentti Vladimir Putinia. Samalla hän vaati tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa. Venäjällä onkin parhaillaan käynnissä siirtolaisratsioita, joissa tarjolla on karkotus tai lähtö Ukrainan sotaan. Mikään tästä ei Venäjällä tapahdu valtiojohdon tietämättä.

Hallitus teki siis oikean ratkaisun. Sen kääntöpuolena on, ettei aito turvapaikanhaku ole nyt mahdollista niillekään Venäjältä tulijoille, jotka sitä todellisuudessa tarvitsevat. Siksi on oikein, että päätökselle vaadittiin oikeudellisia perusteluja ja että se on rajallinen. Näin toimii oikeusvaltio.

Laillisuusvalvojana toimivan apulaisoikeuskanslerin arvostelu meni henkilöön ja oli asiatonta.

Turvallisuus on tärkeää, mutta samalla on tärkeää muistaa kaksi muuta asiaa: oikeusvaltio ja inhimillisyys. Ne erottavat Suomen Putinin johtamasta Venäjästä. Ikävä kyllä rajatilanteesta käydyssä keskustelussa näitä on pidetty painoarvoltaan aivan liian vähäisinä. Tämä koskee etenkin sosiaalista mediaa, mutta myös joitakin poliitikkojen kannanottoja. Esimerkiksi virkansa puolesta hallituksen laillisuusvalvojana toimivan apulaisoikeuskanslerin arvostelu meni henkilöön ja oli asiatonta.

Järkyttävimpiä ovat sosiaalisessa mediassa esitetyt epäinhimilliset ja rasistiset puheenvuorot, joissa on jopa toivottu maahan pyrkivien jäätyvän pakkaseen, samoin kuin kommentit, joissa arvostellaan viranomaisten tärkeänä tukena toimivia Punaisen ristin vapaaehtoisia. Heihin liittyen on ollut liikkeellä jopa tekoälyllä väärennettyjä kuvia, joissa on ollut naispuolisia vapaaehtoisia syöttämässä turvapaikanhakijoita. Maan johtavien poliitikkojen pitää puuttua tällaiseen painokkaasti ja puolustaa auttajia.

Mediassa olleiden haastattelujen perusteella tänne nyt tulleissa on niitä, jotka eivät hae turvaa, vaan parempaa elämää. Se on toki ymmärrettävää. Turvapaikkajärjestelmä ei kuitenkaan ole heitä varten, vaan niitä, joita vainotaan kotimaassaan etnisen alkuperän, uskonnon, kansallisuuden, tiettyyn yhteiskunnalliseen ryhmään kuulumisen tai poliittisen mielipiteen vuoksi. Nyt rajan ylittäneissä lienee heitäkin, ja heidän asiansa on tutkittava.

Ei ihmisiä voi jättää mereen hukkumaan tai hankeen kuolemaan.

Ongelmallista tässä tilanteessa on se, että turvapaikanhakijoiden ohjaaminen polkupyörillä rajalle oli selkeästi Venäjän viranomaisten johtamaa toimintaa, valtiollista ihmissalakuljetusta. Siksi siihen oli nyt pakko ripeästi puuttua. Toivottavasti ennen joulua voidaan palata normaaliin.

Tämäntapaiset operaatiot ja myös Välimeren yli tuleva siirtolaisten virta ovat siitäkin ongelmallisia, että ne vaarantavat koko turvapaikkajärjestelmän. Jotta se toimisi, on pystyttävä entistä paremmin ja nopeammin erottamaan toisistaan ne, jotka hakevat parempaa elämää, niistä, joiden on kerta kaikkiaan pakko paeta kotimaastaan.

Samalla on huolehdittava inhimillisyydestä: ei ihmisiä voi jättää mereen hukkumaan tai hankeen kuolemaan.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.