null Tämä kolahti: Näin väkivaltaa kaihtavasta koomikosta kasvoi Ukrainan rohkea ja suorapuheinen sodanjohtaja

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kasvot näyttivät Butšassa kaiken sen, mitä hän venäläisten tekemien joukkomurhien, raiskausten. kidutusten ja tuhon vuoksi tunsi. “Nämä ovat sotarikoksia, ja maailma tulee tunnustamaan tämän kansanmurhaksi”, hän sanoi. Kuva: Ronaldo Schemidt/AFP/Lehtikuva.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kasvot näyttivät Butšassa kaiken sen, mitä hän venäläisten tekemien joukkomurhien, raiskausten. kidutusten ja tuhon vuoksi tunsi. “Nämä ovat sotarikoksia, ja maailma tulee tunnustamaan tämän kansanmurhaksi”, hän sanoi. Kuva: Ronaldo Schemidt/AFP/Lehtikuva.

Hyvä elämä

Tämä kolahti: Näin väkivaltaa kaihtavasta koomikosta kasvoi Ukrainan rohkea ja suorapuheinen sodanjohtaja

Ukrainan presidentistä Volodomyr Zelenskyistä tuli todellinen kansansa palvelija Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Hän on maan puolustustaistelun henkinen johtaja.

Kun koomikko, televisiokasvo Volodymyr Zelenskyi asettui Ukrainan presidenttiehdokkaaksi, moni piti tätä vitsinä. Kun hänet valittiin presidentiksi ylivoimaisella ääntenenemmistöllä, 72 prosenttia äänistä, tulosta pidettiin ennen kaikkea protestina Ukrainan vallanpitäjille, korruptiolle ja oligarkkien vallalle.

Tosin Zelenskyilläkin oli omat oligarkkiyhteytensä, joihin hän on presidenttinä joutunut tekemään pesäeroa. Hän on myös televisiourallaan rikastunut miljonääri, jolla on omaisuutta veroparatiiseissa. Kun Zelenskyi astui virkaansa, hänellä ei ollut poliittista kokemusta, ei kansainvälisen diplomatian osaamista eikä varsinaista ideologiaa.

Hän oli hyväntahtoinen populisti, jolla oli kansaan meneviä tavoitteita. Yksi niistä oli rauhan aikaansaaminen vuodesta 2014 jatkuneessa sodassa, jota Ukraina kävi Donbassin ja Luhanskin alueiden separatisteja ja niitä tukevaa Venäjää vastaan. Tähän Zelenskyi pyrki – ja samaan aikaan piti monien yllätykseksi kiinni siitä, ettei Ukrainalta viedä suvereenin valtion asemaa Minskin sopimukseen liittyvissä neuvotteluissa.

Ranskalaiset toimittajat Régis Genté ja Stéphane Siohan ovat seuranneet Ukrainan tapahtumia, ensin mainittu vuodesta 2004 ja toinen vuodesta 2013. He ovat toimineet suurten ranskalaisten mediatalojen kirjeenvaihtajina. Nyt he ovat muutamassa kuukaudessa kirjoittaneet kirjan Volodymyr Zelenskyi – Sodan sankari (Otava 2022).

Kirja kertoo siitä, miten koomikosta kasvoi presidentti ja väkivaltaa kaihtavasta ja rauhaa rakastavasta miehestä sota-ajan johtaja, jonka rohkeus ja peräänantamattomuus herättävät ihailua ympäri maailmaa. Vaikka joskus varmasti julkaistaan syväluotaavampiakin henkilötarinoita, niin tämä vajaa 200-sivuinen teos on hyvä alku. Ammattilaisten journalistinen osaaminen vie lukijan nopeasti olennaisten asioiden äärelle.

Kun muut presidenttiehdokkaat vetosivat vielä kerran äänestäjiin, Volodymyr Zelenskyi piti vaalitilaisuuden, jossa hän nauratti ihmisiä Kvarlal 95-ryhmänsä kanssa. Sodan aikana koomikko on joutunut johtamaan maataan syvän tragedian keskellä. Kuva: Genya Savilov/AFP/Lehtikuva. 

Kun muut presidenttiehdokkaat vetosivat vielä kerran äänestäjiin, Volodymyr Zelenskyi piti vaalitilaisuuden, jossa hän nauratti ihmisiä Kvarlal 95-ryhmänsä kanssa. Sodan aikana koomikko on joutunut johtamaan maataan syvän tragedian keskellä. Kuva: Genya Savilov/AFP/Lehtikuva. 

Todellisuus vastaan myytit

Volodymyr Zelenskyin tausta, kotiseutu ja ammattiura olisivat kirjoittajien mukaan voineet tehdä hänestä Vladimir Putinin ihannoiman ”venäläisen maailman” puolustajan.

Zelenskyi on kotoisin Keski-Ukrainasta, Kryvyi Rihin teollisuuskaupungista, jonka väestöstä enemmistö puhuu venäjää. Zelenskyin äidinkieli on venäjä ja hänen Kvartal 95 -teatteriryhmänsä on tehnyt ison osan urastaan tavoitteenaan pelkkää Ukrainaa laajempi venäjänkielinen yleisö.

Samalla Zelenskyi on jotain aivan muuta kuin ne myytit, joilla Putin sotaansa puolustaa. Hän on itsessään esimerkki siitä, että venäjänkielisiä ei Ukrainassa sorreta. Hän on juutalainen, jonka sukulaisia natsit teloittivat toisessa maailmansodassa. Hänen edeltäjänsä aikana maan pääministeri oli juutalainen.

Hän ajaa asioita, joita Vladimir Putin pelkää: oikeusvaltiota, demokratiaa, ihmisoikeuksia ja suuntautumista länteen.

Näin siis maassa, josta Venäjä sanoo kitkevänsä fasistit ja natsit.

Zelenskyi on kirjan tekijöiden mukaan myös joustava, uusia ideoita kuunteleva poliitikko, joka ajaa kansansa etua ja asioita, joita ylivoimainen enemmistö ukrainalaisista tukee. Sen vuoksi hän ajaa asioita, joita Vladimir Putin pelkää: oikeusvaltiota, demokratiaa, ihmisoikeuksia ja suuntautumista länteen.

Zelenskyin tähdittämä televisiosarja Kansan palvelija kertoi tarinan Vasyl Holoborodkosta, historianopettajasta, josta tulee hämmästyttävästi presidentti. Zelenskyistä tuli toden teolla kansan palvelija samana yönä, jona Venäjä käynnisti suurhyökkäyksensä Ukrainaan.

Kun sota alkoi, Zelenskyi loi nahkansa

Vielä hetkeä ennen Venäjän hyökkäystä Volodomyr Zelenskyi vetosi venäjäksi suoraan naapurimaansa kansalaisiin: ”Kuunnelkaa järjen ääntä. Ukrainan kansa haluaa rauhaa. Emme tarvitse sotaa. Me emme hyökkää, puolustaudumme kyllä.” Hän yritti soittaa Putinille, joka ei vastannut. Tämä oli tehnyt päätöksensä jo aikaa sitten.

Sota alkoi yöllä. Aamulla Zelenskyi ilmestyi ruutuihin solmio riisuttuna, paidankaulus auki ja kasvoilla raivo. Ydinviesti oli selvä: ”Putin on julistanut sodan Ukrainalle ja koko demokraattiselle maailmalle. Hän haluaa tuhota minun maani… Minä osoitan nyt sanani kaikille ukrainalaisille ja erityisesti ukrainalaisille sotilaille: te olette urheita, murtumattomia, te olette ukrainalaisia”. Se oli kirjan toimittajien mukaan hetki, jolloin Zelenskyi loi nahkansa.

Zelenskyi on johtanut maataan persoonallaan ja niillä mediataidoilla, joita hän uransa varrella ehti hankkia. Hän on luonut ukrainalaisiin taisteluhenkeä ja tuonut maailmalta Ukrainalle myötätuntoa ja konkreettista apua. Sen takana on ehkä myös ripaus huonoa omaatuntoa siitä, miten kauppasuhteet ovat saaneet lännen ummistamaan silmänsä Venäjän toimilta, ja miten Minsk II -sopimus olisi toteutuessaan käytännössä merkinnyt Ukrainan tuhoa. Venäjä olisi sen avulla saanut Ukrainassa pysyvän jalansijan.

Kaikki ukrainalaiset ovat sankareita

Siitä, miten henkilökohtaista poliittinen voi joskus olla, kirja tuo esiin kiinnostavia esimerkkejä. Kuten sen, miten Putinia ärsytti kolmen Venäjän propagandaa Ukrainassa tukeneen tv-kanavan sulkeminen. Nämä kanavat olivat ukrainalaisen liikemiespolitiikko Viktor Medvedtšukin omistuksessa. Hän on Putinin läheinen ystävä ja Putin on tämän lapsen kummi. Nyt Medvedtšuk on syytteessä maanpetoksesta ja se harmittaa kummisetää, joka johtaa maataan mafiatyyliin.

Volodymyr Zelenskyistä on puolestaan sodan aikana kasvanut johtaja, joka johtaa kansaansa edestä. Toisin kuin Putin, hän on käynyt rintamalla tapaamassa sotilaitaan. Hän on käynyt sairaaloissa ja sodan järkyttävien rikosten tapahtumapaikoilla, kuten Butšassa. Sodan alussa, jolloin Putinin murharyhmät yrittivät kolmesti tappaa Zelenskyin, hän julkaisi videon, joka todisti, että hän ja hänen johtoryhmänsä jäsenet olivat kaikki Kiovassa, eivätkä paenneet maasta. Hän ei pelännyt, kuten Putinin propagandakoneisto väitti.

Zelenskyitä on varsinkin englanninkielisessä lehdistössä verrattu jo Winston Churchilliin. Kirjan toimittajat tosin toteavat terävästi, että Zelenskyin persoonan sankarillinen puoli korostuu lännessä, koska täällä ei ole totuttu näkemään, että demokraattisesti valittu valtion päämies joutuu tekemään päätöksiä, joista riippuu hänen maanmiestensä henki.

Zelenskyi itse pitää sankareina niitä, jotka panevat henkensä alttiiksi Ukrainan puolesta. Jokailtaisissa videoissaan hän välittää viestin: ”Me kaikki olemme sankareita.”

Kirjoittajan fiilikset:Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.