null Sirpa Pietikäinen: Katolisen kirkon lobbarit vastustavat naisten oikeuksia EU:ssa

Katolisen kirkon lobbareiden tavoitteena on erityisesti tasa-arvoa, seksuaalivähemmistöjen asemaa ja lisääntymisterveyttä parantavan lainsäädännön jarruttaminen EU-parlamentissa.

Katolisen kirkon lobbareiden tavoitteena on erityisesti tasa-arvoa, seksuaalivähemmistöjen asemaa ja lisääntymisterveyttä parantavan lainsäädännön jarruttaminen EU-parlamentissa.

Ajankohtaista

Sirpa Pietikäinen: Katolisen kirkon lobbarit vastustavat naisten oikeuksia EU:ssa

Europarlamentarikko Sirpa Pietikäisen mukaan konservatiivisia arvoja ajavien lobbareiden työskentely Brysselissä on määrätietoista ja tehokasta.

Taustaltaan katolilaiset lobbarit vaikuttavat aktiivisesti EU-parlamentin päätöksentekoon. Kirkollisten vaikuttajien poliittinen agenda on konservatiivinen ja usein myös kansallismielinen, sanoo europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok).

Katolisen kirkon lobbareiden tavoitteena on erityisesti tasa-arvoa, seksuaalivähemmistöjen asemaa ja lisääntymisterveyttä parantavan lainsäädännön jarruttaminen. Pietikäinen mainitsee myös maahanmuuttokysymykset, joissa kirkollisilla konservatiiveilla ja Euroopan populistisilla liikkeillä on yhteisiä näkemyksiä.

Pietikäisen mukaan poliittinen vaikuttaminen on varsin määrätietoista ja tehokasta. Esimerkiksi perinteistä perhemallia ajava katolilainen ryhmä järjestää päättäjille poliittisia aamupaloja jokaisella täysistuntoviikolla.

Lobbaamiseen osallistuu myös selvästi tunnustuksellisia kirkollisia tahoja, jotka valvovat erityisesti Italiasta, Puolasta ja joistakin Itä-Euroopan maista tulevien parlamentin jäsenten työtä.

– Tausta-aineistoissa kerrotaan usein nimeltä mainiten, ketkä jonkin jäsenmaan mepit ovat äänestäneet oikein kirkon suositusten mukaan ja ketkä väärin. Puolassa ja Italiassa media uutisoi näihin aineistoihin perustuvia hyvis- ja pahislistoja, Pietikäinen kertoo.

Tausta-aineistoissa kerrotaan nimeltä mainiten, ketkä ovat äänestäneet oikein kirkon suositusten mukaan ja ketkä väärin."

Sirpa Pietikäinen

Yhteenliittymä läntisiä arvoja vastaan

Pietikäinen nosti katolisen kirkon lobbareiden toiminnan esiin paneelikeskustelussa, joka järjestettiin maanantaina 21. elokuuta Kirkon yhteiskuntapäivillä Vantaalla.

Samaan paneelikeskusteluun osallistunut kirkkohistorian dosentti Mikko Malkavaara kertoi, että Vatikaani ryhtyi jo 1990-luvulla kokoamaan konservatiivisten valtioiden yhteenliittymää, joka tavoitteli poliittista vaikutusvaltaa. Niin sanotun Anti choice -liikkeen tarkoituksena oli vastustaa liian liberaaleiksi katsottuja läntisiä arvoja.

– Uskontorajat ylittävään "epäpyhään allianssiin" liittyi arabimaita, Afrikan valtioita ja konservatiivia Etelä-Amerikan maita, joita yhdistää kaiken ydinperheestä poikkeavan vastustaminen liian liberaalina, Malkavaara kertoi.

Malkavaaran mukaan Vatikaanin rooli Anti choice -liikkeessä ei ole ollut keskeinen enää viime vuosina. Uusia taustavoimia on löytynyt Venäjältä ja Yhdysvaltojen raamattuvyöhykkeeltä. Malkavaaran mukaan Vatikaanin rooli konservatiivisten voimien kokoajana käy ilmi tutkija Elena Zacharenkon tekemästä selvityksestä, jonka tilasi europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr.).

Joutuuko Jumala politiikan käsikassaraksi?

Sirpa Pietikäisen tapaamisissa Vatikaanin ja katolisen kirkon edustajien kanssa lobbaaminen on ollut molemminpuolista. Pietikäinen kertoo tiedustelleensa toistuvasti kirkonmiehiltä, miksei katolinen kirkko kiellä alaikäisten tyttöjen avioliittoon vihkimistä. Lapsiavioliitot ovat vakava ongelma monissa kolmannen maailman maissa, joissa katolisella kirkolla on vahva asema.

– En ole koskaan saanut heiltä vastausta tähän kysymykseen, Pietikäinen sanoo.

Pietikäinen korostaa, että hän ei halua tuomita toisella tavalla ajattelevien uskonkäsityksiä. Sellaista uskonnollista normatiivisuutta europarlamentaarikko kuitenkin vierastaa, jossa Jumala joutuu "politiikan käsikassaraksi".

Katolisen kirkon poliittinen profiili ei kuitenkaan ole yhdenmukainen. Toisenlaisia äänenpainoja Pietikäinen löytää esimerkiksi Paavi Franciscuksen twiiteistä. Vieraillessaan Brysselissä katolisen kirkon johtaja puhui parlamentaarikoille suvaitsevaisuuden puolesta.

– Paavi Franciscuksen kirkko ei tunnu olevan sama katolinen kirkko, joka lobbaa Brysselissä. Paavin puheet suvaitsevaisuudesta taitavat mennä puolalaisten konservatiivipappien ohi kuin vesi hanhen selästä, Pietikäinen arvioi.

Kirkon yhteiskuntapäivillä kysytään, mihin suuntaan suomalainen yhteiskunta kääntyy ja ketkä ovat mukana päättämässä suunnasta.

Kirkon yhteiskuntapäivillä kysytään, mihin suuntaan suomalainen yhteiskunta kääntyy ja ketkä ovat mukana päättämässä suunnasta.

Ensimmäiset Kirkon yhteiskuntapäivät

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen vieraili 21. elokuuta Kirkon yhteiskuntapäivillä Vantaalla.

Yhteiskuntapäivien keskusteluissa ja tapahtumissa pohditaan, mihin suuntaan monen murroksen keskellä elävä suomalainen yhteiskunta kääntyy ja mikä on kirkon rooli muutoksessa.

Kolmepäiväisessä tapahtumassa vierailevat muun muassa Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen, Työ- ja elinkeinoministeriön tutkimusjohtaja Heikki Räisänen sekä Vihreiden varapuheenjohtaja, köyhyystutkija Maria Ohisalo.

Ensimmäistä kertaa järjestettävät Kirkon yhteiskuntapäivät pyrkii avaamaan kirkon yhteiskunnallisen työn näkökulmia aiempaa laajemmalle joukolle.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Lasten hyväksikäyttö tuomitaan Vatikaanin kirjeessä — ”Paavi on ymmärtämässä ongelman vaikeuden”

Ajankohtaista

Kirkkohistorian dosentin Mikko Ketolan mukaan Paavin kannanotto on poikkeuksellinen.






Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.