null Paavi päästi Suomen katolisen kirkon 72-vuotiaan piispan eläkkeelle – lue liikuttavat jäähyväiset

Emerituspiispa Teemu Sipon eropyyntöön vaikuttivat myös terveydelliset seikat.

Emerituspiispa Teemu Sipon eropyyntöön vaikuttivat myös terveydelliset seikat.

Ajankohtaista

Paavi päästi Suomen katolisen kirkon 72-vuotiaan piispan eläkkeelle – lue liikuttavat jäähyväiset

Piispan eropäätös kypsyi kohtalokkaan tapaturman ja pitkän sairausloman myötä.

Katolisen kirkon piispa Teemu Sippo vapautetaan pyyntönsä mukaisesti Helsingin hiippakunnan piispan virasta. 72-vuotias Sippo pyysi paavi Franciscukselta pääsyä eläkkeelle, ja paavi suostui pyyntöön. Vatikaanin lehdistöosasto julkaisi maanantaina 20.toukokuuta 2019 kello 12 Italian aikaa seuraavan tiedonannon:

”Paavi Franciscus on myöntänyt hänen ylhäisyydelleen monsignore Teemu Sipolle SCJ tämän pyytämän eron Helsingin hiippakunnan piispan virasta.”

Paavi Franciscus ilmoitti päätöksestään Vatikaanin lehdistöosaston välityksellä maanantaina kello 12 Italian aikaa.

Paavi Franciscus ilmoitti päätöksestään Vatikaanin lehdistöosaston välityksellä maanantaina kello 12 Italian aikaa.

Sippo on ennättänyt tehdä tähän mennessä mittavan uran. Paavi Benedictus XVI nimitti isä Teemu Sipon Helsingin piispaksi kesäkuussa 2009, ja saman vuoden syyskuussa Sippo vihittiin piispaksi Turun tuomiokirkossa. Piispa Teemu Sippo otti hiippakunnan haltuunsa Pyhän Henrikin katedraalissa 6. syyskuuta 2009.

Nykyinen emerituspiispa Sippo puhuttelee koskettavassa tervehdyksessään hiippakuntansa jäseniä seuraavasti:

”Olen pyytänyt pyhältä isältä päästä eläkkeelle ja hän on suostunut siihen. Olen 72-vuotias, osittain sairas. Olen joulunpyhinä saanut lisäksi osakseni päävamman kaatuessani liukkaalla pihalla. Kolmen kuukauden mittainen sairaalassaolo ja sairausloma sekä väsymystila kypsyttivät ajatuksen virasta vetäytymisestä.”

Sippo viittaa joulun aikaan Helsingissä tapahtuneeseen tapaturmaan. Tuolloin hän kaatui ja loukkasi päänsä, mistä aiheutui pitkä sairaalajakso.

"Sairausloma sekä väsymystila kypsyttivät ajatuksen virasta vetäytymisestä."
– Emerituspiispa Teemu Sippo

Jäähyväisviestistä kuultaa haikeus ja kiitollisuus.

”Vaikka päätöstä eläköitymisestä ei ole ollut helppoa tehdä, tunnen siitä kuitenkin vapautusta ja ajatellen hiippakuntaa on varmaan hyvä, että saadaan nuorempi piispa, joka voi tarmokkaasti tarttua asioihin. Olen nyt yli 40 vuoden ajan palvellut hiippakuntaa eri tehtävissä. Olen kiitollinen näistä vuosista. Toisaalta tunnen myös heikkouteni ja laiminlyöntini ja pyydän niitä anteeksi. Eläkkeelläkin voin toki toimia eri tehtävissä, jos pyydetään ja voimat riittävät. Kiitän varsinkin kaikkia niitä, jotka ovat tukeneet minua! Toivotan teille Jumalan runsasta siunausta, iloa uskossa, kestävyyttä toivossa ja kaikessa rakkautta!”

Eläköityvästä piispasta tulee paavin hyväksymisen jälkeen oman hiippakuntansa emerituspiispa. Samalla päättyvät myös yleisvikaarin virka ja sen valtuudet. Pastoraalineuvosto ja pappienneuvosto lakkaavat toimimasta. Tästä hetkestä alkaen piispan nimeä ei myöskään mainita eukaristisessa rukouksessa, samoin kuin ei mainita hiippakunnan asiainhoitajan nimeä.

Ellei Pyhä istuin päätä toisin, papeista vihkimykseltään vanhin kutsuu koolle hiippakunnan neuvonantajakollegion, joka valitsee hiippakunnalle asiainhoitajan. Tämän valinnan on tapahduttava kahdeksan päivän sisällä piispanistuimen täyttämättä jäämisestä. Kun valittu hyväksyy valintansa, hänellä on samat velvollisuudet kuin hiippakunnan piispalla, kuitenkin monin rajoituksin.

Käytännössä hiippakunnan ja seurakuntien elämä jatkuu tämän jälkeen jokseenkin ennallaan. Piispanistuimen jäätyä tyhjäksi käynnistyy samalla uuden piispan valinta. Apostolinen nuntius selvittää hiippakunnan tilannetta ja tarpeita. Tämä vaihe kestää muutamasta kuukaudesta jopa vuoteen tai ylikin. Lopulta paavi nimittää uuden piispan, mitä seuraa piispanvihkimys sekä hiippakunnan haltuunotto.

Lähteet: Katolinen kirkko Suomessa, Katolinen hiippakuntalehti Fides

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.