null Paha Pastori: Milloin on ok lähetellä kuvia omasta vehkeestään?

Puheenvuorot

Paha Pastori: Milloin on ok lähetellä kuvia omasta vehkeestään?

Kun on heitellyt typeriä kaksimielisiä vitsejä, on turha selitellä. Mies ottaa vastuun tekemisistään ja pyytää anteeksi.

Törmäsin menneen viikonlopun ja alkaneen viikon aikana sosiaalisessa mediassa todella surulliseen asiaan tai ilmiöön, miksi sitä nyt ikinä haluaakaan kutsua. Facebookissa ja Twitterissä lukuisat naispuoliset käyttäjät olivat jakaneet hashtagia #MeToo, "minä myös".

Ihmettelin hetken tätä voimakkaasti trendaavaa hashtagia ja sen tarkoitusta, kunnes muutaman postauksen luettuani ymmärsin mistä on kyse. Ja lopputulema oli surullisen huolestuttavaa.

Jäljet johtavat sylttytehtaalle, joka tässä tapauksessa on Hollywood ja siellä vuosikymmeniä operoinut megaluokan menestyselokuvia tehnyt elokuvamoguli Harvey Weinstein. The New York Times -lehden tekemä juttu paljasti, kuinka Weinstein on vuosikymmeniä käyttänyt asemaansa hyväksi ja ahdistellut sekä jopa raiskannut naisnäyttelijöitä.

Weinstein sai uhkailun, kiristyksen ja lahjonnan avulla pyöritettyä omaa casting couchiaan vuosikymmenten ajan, kunnes sille onneksi tuli stoppi. Miksi se oli saanut jatkua vuosia ja taas vuosia, vaikka Weinsteinin sikailujen kohteina oli maailman tunnetuimpia ja ehkä vaikutusvaltaisimpia naisia? Koska pelko. Pelko roolien ja sitä kautta kaiken muun ympärillä olevan romuttumisesta.

Myönnän, että olen syyllistynyt kaksimielisiin ja vihjaileviin läppiin, jotka ovat saaneet naiset tuntemaan olonsa kiusaantuneeksi. Pyydän sitä anteeksi.

Kyllä, Weinstein, ja tuoreimpien raporttien mukaan myös Oliver Stone, on syyllistynyt seksuaaliseen häirintään. Aivan kuten Donald Trump, jonka "grab 'em by the pussy" -toimintaa paheksuttiin, vaikka SEKIN kohu jäi muiden kohujen jalkoihin. Mutta ongelma ei ole ainoastaan toimitusjohtajatasolla, vaan ihan päivittäisessä ruohonjuuritasolla tapahtuvassa kanssakäymisessä.

Surullisinta Facebookiin ilmestyneessä #MeToo-kampanjassa on tajuta se, kuinka laajasti seksuaalinen häirintä koskettaa naisia. Tavallisia naisia, ei pelkästään malleja, laulajia tai näyttelijöitä. Naisia, joita kouritaan yökerhojen tanssilattialla. Naisia, joiden perään huudellaan raksoilta. Naisia, joille vihjaillaan "pilke silmäkulmassa" tavallisella Alepa-reissulla.

Joidenkin naisten auki kirjoittamista tarinoista on käynyt ilmi, kuinka heitä on ahdisteltu ensimmäisen kerran heidän ollessaan vasta 10–12-vuotiaita. Pureskelepa hetki tuota. 10–12-vuotiaita, ja vihjailujen takana oli aikuisia ukkoja.

Huolestuttavaa oli myös lukea, kuinka iltapäivälehden aiheesta kertoneen jutun kommenttiosiossa lukuisat miehet sönköttivät omilla nimillään ja kasvoillaan yrittäen ikään kuin puolustella "läpän heittoa" siirtäen samalla vastuun loukkaantumisesta naisille selitellen, että "kyllä meitä miehiäkin ahdistellaan". Syylliset selittelevät. Jos olet mies, otat vastuun tekemistäsi. Myönnän, että olen syyllistynyt kaksimielisiin ja vihjaileviin läppiin, jotka ovat saaneet naiset tuntemaan olonsa kiusaantuneeksi. Pyydän sitä anteeksi.

Tulevaisuudessa jokaisen miehen kannattaisi miettiä, että miltä tuntuisi, jos oma äiti, vaimo tai tytär joutuisi kuuntelemaan sitä samaa sontaa, mitä oma suu suoltaa tuntemattomalle naiselle.

Loppuun vielä retorinen kysymys: milloin on ok lähettää tuntemattomille naisille kuvia omasta vehkeestään? Vastaus: Ei koskaan. Niin simppeliä se on.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Paha Pastori: Miehiä suurempi uhka naisille on media

Puheenvuorot

Stringikuvia levittelevien viihdetoimittajien pitäisi ymmärtää, että heillä on vastuu siitä, miten ihmiset näkevät itsensä.





Paha Pastori: Elätkö vai suoritatko?

Puheenvuorot



Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.