null Päivystävä pappi ei kaihda vaikeitakaan aiheita

Espoon seurakunnissa papin tavoittaa esimerkiksi päivystysnumeroiden kautta. Tapiolan seurakunnassa kappalaisena työskentelevän Ossi Tervosen mielestä on tärkeää, että halutessaan seurakuntalaiset saavat pappiin helposti yhteyden.

Espoon seurakunnissa papin tavoittaa esimerkiksi päivystysnumeroiden kautta. Tapiolan seurakunnassa kappalaisena työskentelevän Ossi Tervosen mielestä on tärkeää, että halutessaan seurakuntalaiset saavat pappiin helposti yhteyden.

Ajankohtaista

Päivystävä pappi ei kaihda vaikeitakaan aiheita

Seurakunnissa arkipäivisin päivystää pappi, jonka kanssa voi keskustella kasvokkain tai puhelimitse kaikista aiheista. Pappia sitoo vaitiolovelvollisuus.

Seurakunnan päivystävä pappi on henkilö, jonka kanssa voi keskustella luottamuksellisesti asioista maan ja taivaan väliltä.

– Keskusteluissa nousee asioita, jotka liittyvät esimerkiksi seurakunnan toimintaan, uskonelämän pohdintoihin ja henkilökohtaisiin huoliin, kappalainen Ossi Tervonen Tapiolan seurakunnasta kertoo.

Papin tavoittaa Espoon ja Kauniaisten seurakunnissa muun muassa päivystävän papin numeron kautta. Puhelinpäivystyksen käytäntöjä rukattiin kesäkuun ensimmäisenä päivänä Espoon seurakuntien palvelukeskuksen osalta.

Palvelukeskuksessa paikallaoloa vaativista pappien päivystysvuoroista luovuttiin. Osin sen vuoksi, että henkilökohtaisia tapaamisia päivystysvuoroilla on ollut varsin vähän. Paikallisseurakuntia sitoneista palvelukeskuksen päivystysvuoroista luopuminen helpottaa erityisesti kesän rippikoulusesongin ja loma-aikojen työntekijäjärjestelyitä.

Pidän henkilökohtaisesti tärkeänä, että pappiin saa mahdollisimman helposti yhteyden.

- Tapiolan kappalainen Ossi Tervonen

– Papin saa yhä päivystysnumeron kautta kiinni, mutta Espoon keskuksessa Kirkkokatu ykkösessä pappi ei enää ole paikalla, Ossi Tervonen kertoo.

Nykyinen palvelukeskuksen päivystävän papin numero säilyy entisenä. Siihen tulleet puhelut yhdistetään paikallisseurakuntien numeroihin. Mikäli soittaja haluaa sopia tapaamisajan papin kanssa, se järjestyy tarpeen mukaan.

– Pidän henkilökohtaisesti tärkeänä, että pappiin saa mahdollisimman helposti yhteyden. Jokaisella papilla on päivystysnumeroiden lisäksi henkilökohtainen virkapuhelin ja sähköpostiosoite, Ossi Tervonen toteaa.

Keskusteluja ja esirukousta

Päivystävänä pappina keskusteluiden aiheet ovat olleet kaikkea mahdollista. Keskustelujen teemoina ovat olleet esimerkiksi eettiset kysymykset, seurakuntien toiminta, uskonelämän pohdinta ja henkilökohtaiset huolet. Papin puoleen käännytään niin ikään hautajaisjärjestelyiden yhteydessä.

– Ihmiset myös antavat palautetta kirkollisista päätöksistä. Kuuntelen toisen esittämät näkemykset, mutta pyrin keskustelun aikana avaamaan päätöksenteon taustalla vaikuttavia linjauksia laajemmin. Koska esimieheni kirkkoherra Päivi Linnoinen on kirkolliskokousedustaja, soittajan luvalla olen joskus kertonut puhelimitse tulleet terveiset hänelle, Ossi Tervonen kertoo.

Usein ihmiset pyytävät papilta esirukousta haastavissa elämäntilanteissa.

– Jos soittaja on pyytänyt rukousta, olen rukoillut yhdessä hänen kanssaan tai sitten vien soittajan toiveen mukaan esirukouspyynnön seurakunnan jumalanpalvelukseen.

Keskustelut papin kanssa ovat luottamuksellisia. Tästä johtuen ihmiset menevät nopeasti vuorovaikutustilanteissa suoraan asiaan.

– Välillä soittaja toivoo tapaamista. Esimerkiksi Jumalan pyhyydestä on helpompi keskustella kasvokkain kuin puhelimessa, Ossi Tervonen toteaa.

Ossi Tervosesta tuli pappi melkein vahingossa

Kajaanin Vuolijoelta lähtöisin oleva Ossi Tervonen on työskennellyt Tapiolan seurakunnassa pappina vuodesta 2003 lähtien, jolloin hänet vihittiin papiksi. Aikoinaan hän hakeutui Helsingin teologiseen tiedekuntaan opiskelemaan sattumalta. Ykköstoive oli päästä lukemaan historiaa.

– Historian pääsykoepäivänä olin 40 asteen kuumeessa. Tuli hätä, sillä johonkin piti päästä opiskelemaan. Niinpä hain lukemaan teologiaa. Suunnitelmani oli vaihtaa tiedekuntaa, mutta toisin kävi, Ossi Tervonen muistelee.

Ossi Tervonen kokee pappina osallistuvansa Jumalan läsnäolon välittämiseen. Rooli myös haastaa hänet painiskelemaan jatkuvasti hengellisen todellisuuden kanssa.

– Pappina voin rohkaista ihmisiä tässä hetkessä, että he uskaltavat luottaa Jumalan läsnäoloon. Pappeus on ikään kuin polun päiden osoittamista Jumalan luokse.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.