null Ex-jalkapalloilija Mikael Forssell on Etelä-Helsingin mies, joka astuu kirkkosaliin kuin kotiinsa

Hyvä elämä

Ex-jalkapalloilija Mikael Forssell on Etelä-Helsingin mies, joka astuu kirkkosaliin kuin kotiinsa

Upean jalkapalloilijan uran lopettanut Mikael Forssell elää lapsiperheen arkea ja valmistautuu valmentajan työhön.

Mikael Forssell seisoo Johanneksenkirkon edessä Korkeavuorenkadulla.

– Tämä on kaupungin siistein katu. Täällä on pikkuputiikkeja, leipomoita, kahviloita ja persoonallisia ravintoloita. Lasten kanssa viihdymme erityisesti rennossa Lungi-ravintolassa, entinen jalkapalloilija kertoo.

Sisälle Suomen suurimpaan kivikirkkoon Forssell astuu kuin kotiinsa.

– Taasko sä olet täällä? kirkkoherra Johan Westerlund kysyi, kun törmättiin vähän aikaa sitten tuossa käytävällä. Kavereiden häiden ja ristiäisten takia täällä tulee käytyä aika usein, sanoo ensimmäiselle penkkiriville istuutuva kahden pienen lapsen isä.

Viime keväänä ammattilaisuran lopettanut Forssell vaikuttaa tyytyväiseltä.

– Aamu on selätetty! Lasten kanssa oleminen on ihanaa, mutta kuten jokainen vanhempi tietää, kiireisenä tai väsyneenä homma käy hermoille. Nostan hattua vanhemmalle, joka onnistuu kasvattamaan lapset ilman uhkailua, kiristystä tai lahjontaa.

Euroopan jalkapalloliiton A-valmentajalisenssiä suorittava ja nuorten hyökkääjien kanssa HJK-Akatemiassa työskentelevä Forssell poimii lasten kanssa olemisesta vinkkejä valmentamiseen.

– Samoilla säännöillä pelataan molemmissa. Myös pelaajille pitää asettaa rajoja ja heitä pitää motivoida empatian ja sympatian keinoilla.

37-vuotias Forssell on uuden edessä. Ammattilaisuran aikana kertyneen opin siirtäminen eteenpäin valmentajana tuntuu luonnolliselta jatkolta.

Jalkapallouran tienestejä on nyt sijoitettu kiinteistöihin

– Lopettaminen on pitkän aikaa pelanneelle kuin kuolema. Sen jälkeen elämä on epävarmaa, Forssell pohtii.

Hänen mukaansa maailmassa on aivan liian paljon ex-jalkapalloilijoita, joiden elämä on luisunut sivuraiteelle lopettamisen jälkeen.

– Tyhjää oloa on helppo täyttää alkoholilla, huumeilla ja uhkapelillä. Kun niiden päälle tulevat vielä huonot sijoitusneuvot ja avioero, niin saadaan tilasto, jonka mukaan jopa 60–80 prosenttia ex-jalkapalloilijoista ajautuu henkilökohtaiseen konkurssiin viiden vuoden sisällä lopettamisesta.

Forssell on itse sijoittanut ammattilaisuran tienestejä muun muassa Etelä-Helsingin kiinteistöihin.

– Olen pyörinyt pienen ikäni näillä kaduilla ja hyppinyt aitojen yli pihoille, joten tunne joka ikisen kadunpätkän ja suurimman osan rakennuksista. Jos joku sanoo, että osta Miklu kämppä tuosta talosta, tiedän heti, onko pihalla meteliä tai onko asunto suurimman osan päivästä pimeä.

Vanhoista rakennuksista ja antiikista kiinnostunut Forssell innostuu erityisesti 1800-luvun arkkitehtuurista. Hän ihastelee vuonna 1888 rakennetun tsaarin salaisen poliisin eli Ohranan talon onnistunutta remonttia

– Helsingissä on aika vähän 1800-luvulla rakennettuja taloja. Ne eivät ole ehkä kaikkein käytännöllisimpiä, mutta niissä on historian havinan lisäksi huikean korkeat katot.

Pallon kanssa kulkeva poika oli tuttu näky Rööperissä

Matala ei ole Mikael Forssellin lempikirkkokaan. Kun ruotsalaisen arkkitehdin Adolf Emil Melanderin suunnittelema uusgoottilaista tyyliä edustava kirkko valmistui vuonna 1891, sen koillispäädyn tornit kohosivat 74 metrin korkeuteen.

Niitä torneja kirkon viereisellä Johanneksen kentällä jalkapalloa pelannut pieni poika katseli.

– Olin jo pienenä uskossa ja liitin yhteen jalkapallon ja Jumalan. Unelmien toteuttaminen oli koko ajan mielessä, ja aika usein tuli rukoiltua ja kerrottua Jumalalle tavoitteista.

Jumala oli pientä poikaa suurempi voima, jolle oli helppo uskoutua.

Forssell ei muista, milloin hän tuli Johanneksenkirkkoon ensimmäisen kerran.

– Joulukirkossa kävimme, mutta perhe ei ollut muuten erityisen uskovainen.

Pallon kanssa kulkenut Forssell oli tuttu näky Rööperin kaduilla. Kovassa pakkasessa ja sankassa lumisateessa hän treenasi Iso Roobertinkatu 35–37:n porttikongissa.

Isä Bengt Forssell kannusti kuusivuotiaana Pallo-Pojissa pelaamisen aloittanutta Mikaelia ja tämän seitsemän vuotta vanhempaa Christina-siskoa.

– Kotona oli hyvällä tavalla tiukka kuri. Faija opetti, että jalkapalloilija oppii paremmaksi toistoilla. Häneltä opin, että kannattaa vain yrittää uudelleen, kunnes jossain vaiheessa homma sujuu.

Rukoileminen ei kysy aikaa eikä paikkaa

Isän tuki oli tärkeä jalkapalloon intohimoisesti suhtautuneelle pojalle, mutta merkittävä oli myös äidin muutto Lontooseen Mikaelin kanssa vuonna 1998.

Siitä alkoi 17-vuotiaan hyökkääjän ura, joka toi Forssellille rahaa ja paljasti huippu-urheilun raakuuden. Nuori mies näki, miten kaukana haaveiden jalkapalloromantiikka oli todellisuudesta, jossa ihminen kutistuu pelinappulaksi.

Uskoa tarvittiin, kun loukkaantuminen esti pelaamisen.

– On hienoa, että on Jumala, joka kuuntelee huolia. Olin tosi iloinen ja kiitollinen, kun pystyin taas pelaamaan.

Innostumisen mukanaan tuomaa jäätävää energiaa kannattaa arvostaa.

Yksi Forssellin uran järkyttävimmistä käänteistä tapahtui, kun joukkueen kapteeni heittäytyi junan alle Hannoverissa.

– Sama kaveri, joka istui hetki sitten vieressäni kopissa, oli kuollut. Silloin ajattelin, että ehkä jalkapallo ei ole ihan kaikki tässä elämässä.

Itsemurhaan johtanut vakava masennus oli jäänyt joukkuekavereilta huomaamatta. Käynnissä ollut kausi jatkui surusta huolimatta.

– Hoidimme järkytystä puhumalla. Se oli kova paikka kaikille, ja joihinkin pelaajiin järkytys jätti ison arven.

Jumala on aina Forssellin mukana.

– Uskossa hienointa on se, ettei rukoileminen kysy aikaa eikä paikkaa. Voin rukoilla kaikkialla, Forssell sanoo.

Hengellisyys on fyysisyyden ja henkisyyden luonteva jatke. Forssell antaa mahdollisuuden myös mystisille kokemuksille.

– Niitäkin sattuu, vaikka insinöörikaverit niille nauravat.

Elämän onnen hetkiä ovat häät ja kahdet ristiäiset

Elämän kokonaisuudessa Mikael Forssellille tärkeimpiä asioita ovat intohimo, hyvyys ja erilaisuuden rikkaus.

– Innostumisen mukanaan tuomaa jäätävää energiaa kannattaa arvostaa. Uskon vetovoiman lakiin. Jos haluaa sisimmässään todella kovasti jotain, niin elämä alkaa viedä sitä kohti. Uskon myös, että onnistumiseen vaikuttaa oma asenne. Ja jos on ystävällinen muita kohtaan, niin maailma maksaa hyvyyden takaisin.

Pohtiessaan hyvyyttä Forssell kääntyy katsomaan Eero Järnefeltin vuonna 1932 maalaamaan alttaritauluun. Taivaallinen näky, jossa apostoli Paavali kääntyy kristinuskoon Damaskoksen tiellä, on todistanut Forssellin elämän onnenhetkiä: neljä vuotta sitten häitä ja myöhemmin kahden lapsen ristiäisiä.

Erilaisuus puolestaan merkitsee monikulttuurisuuteen jo maailmalla pelatessa tottuneelle Forssellille ennen kaikkea rikkautta.

– Vastustan rasismia sen kaikissa muodoissa. Erilaisten kulttuuristen taustojen ymmärtämisestä on apua myös valmentajan työssä. Ymmärtämällä ihmistä hänestä saa parhaan mahdollisen irti kentällä.

Jo aikanaan kotiseurakuntansa rippileirillä Forssell halusi tutustua myös sellaisiin ihmisiin, joiden kanssa hän ei muuten ollut tekemisissä.

– Yksi poika virkkasi metallilangasta haarniskaa larppaamista varten. Menin kysymään häneltä, mitä ihmettä hän oikein tekee. Hän oli hyvin varma omasta jutustaan. Se teki vaikutuksen. On tär­keää tajuta, että vaikka olemme kaikki ihan erilaisia, haarniskan kutominen on tasan yhtä arvokasta kuin jalkapallon pelaaminen.

Kuka?

Mikael Forssell, 37, asuu Etelä-Helsingissä vaimonsa bloggaaja Metti Forssellin kanssa. Parilla on kaksi lasta, nelivuotias Lilia ja kaksivuotias Lucas.

Mitä?

Pallo-Pojissa uransa aloittanut Forssell teki ensiesiintymisensä HJK:n edustusjoukkueessa 16-vuotiaana. Vuoden 1998 lopulla Forssell siirtyi englantilaisseura Chelseaan, josta hän oli lainassa Crystal Palacessa, Boruassia Mönchengladbachissa ja Birmingham Cityssa.

Hän on pelannut myös Hannover 96:ssa, Leeds Unitedissa, HJK:ssa ja VfL Bochumissa. Uransa hän päätti HIFK:ssa. Suomen maajoukkueessa Forssell pelasi vuosina 19992014 yhteensä 87 A‑maaottelua ja teki 29 maalia. Forssell oli pelipaikaltaan hyökkääjä. Hänellä on korkeakoulututkinto urheilujohtamisesta.

Motto

Toteuta unelmasi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.