null Pari­suhteen ajo­koulu tarjoaa verkossa lisätukea suhteeseen – ”Kiireisessä lapsiperheessä ei jää voimia parisuhteen hoitamiseen” 

– Verkkosivullamme 20.9. avautuva parisuhteen ajokoulu ei keskity vain ongelmiin, vaan sieltä nousevat esiin myös parisuhteen vahvuudet, Petra Klemettinen-Sakki sanoo. Hän toimii perheneuvojana Espoon seurakuntien perheasiain neuvottelukeskuksessa.

– Verkkosivullamme 20.9. avautuva parisuhteen ajokoulu ei keskity vain ongelmiin, vaan sieltä nousevat esiin myös parisuhteen vahvuudet, Petra Klemettinen-Sakki sanoo. Hän toimii perheneuvojana Espoon seurakuntien perheasiain neuvottelukeskuksessa.

Hyvä elämä Ajankohtaista

Pari­suhteen ajo­koulu tarjoaa verkossa lisätukea suhteeseen – ”Kiireisessä lapsiperheessä ei jää voimia parisuhteen hoitamiseen” 

Syyskuussa avautuvalla verkkosivustolla käsitellään muun muassa arkitaitoja, läheisyyttä ja seksuaalisuutta sekä kommunikointia ja haaveita.

Ensin ajatus oli tarjota työkaluja nuorille pareille, jotka vasta harjoittelevat yhdessä elämisen taitoja. Sitten idea laajeni kaikenikäisiin espoolaisiin, jotka kaipaavat lisätukea suhteeseensa. Lopputuloksena on Parisuhteen ajokoulu -verkkosivusto, jonka Espoon seurakuntien perheasiain neuvottelukeskus avaa 20.9. Samana päivänä neuvottelukeskus täyttää 50 vuotta.

– Etenkin kesäloman jälkeen elokuussa ja joulun jälkeen tammikuussa meillä on ruuhkahuippu, emmekä pysty vastaamaan kaikkeen kysyntään. Pyrimme palvelemaan mahdollisimman monia espoolaisia, mutta kaikki eivät meille mahdu. Emme jätä soittajia tyhjän päälle vaan ohjaamme heitä eteenpäin, sanoo Espoon perheasiain neuvottelukeskuksen perheneuvoja Petra Klemettinen-Sakki.

– Juhlavuotemme merkeissä halusimme tarjota työkaluja niille, jotka joutuvat odottamaan omaa vastaanottoaikaansa tai muuten kaipaavat lisätukea. Verkkokoulu on lahjamme espoolaisille.

Klemettinen-Sakki kuuluu työryhmään, joka on toteuttanut Parisuhteen ajokoulu -verkkokoulun.

– Verkkokoulua ei ole suunnattu kriisipareille. Heitä pyrimme auttamaan ilman pitkää odottelua. Verkkokoulun tavoite on auttaa espoolaisia lisäämään ymmärrystä itsestä ja toisesta.

Vinkkejä arjen elämään

Parisuhteen ajokoulun verkkosivulle ei tarvitse kirjautua. Siellä on osioita eri teemoista kuten arkitaidoista, arjen haasteista, läheisyydestä ja seksuaalisuudesta, kommunikoinnista sekä haaveista. Osiot koostuvat johdannosta, tehtävistä ja testeistä. Lisäksi sieltä löytyy linkkejä elokuviin ja kirjoihin.

– Sivustolla on konkreettisia vinkkejä esimerkiksi siihen, miten kommunikaatiota voi parantaa arjessa. Huutamisella ei useinkaan saa viestiä perille, koska silloin toisen korvat voivat sulkeutua kokonaan, Klemettinen-Sakki sanoo.

Työssäni kohtaan pareja, joiden välille on syntynyt syytösten kehä, jossa kumppanin odotetaan muuttuvan.

Parisuhteen ajokoulu on suunniteltu pareille, mutta sen voivat käydä läpi myös ne, joiden puoliso ei halua osallistua siihen tai jolta puuttuu parisuhde. Sen voi suorittaa kokonaan tai siitä voi suorittaa vain osan.

– Työssäni kohtaan pareja, joiden välille on syntynyt syytösten kehä, jossa kumppanin odotetaan muuttuvan. Verkkokoulussa suunnataan katse myös omaan itseen ja tarkastellaan sitä, millainen olen kumppanina, onko lähelläni hyvä olla ja olenko vastaanottavainen.

Lapsiperheiden vanhemmat ovat tiukoilla

Petra Klemettinen-Sakin mukaan lapsiperheiden vanhemmat ovat tiukoilla ja tuntevat hartioillaan hyvän vanhemmuuden paineet. Työelämä vaatii heiltä paljon, samoin lapset harrastuksineen. Lisäksi moni kokee esimerkiksi sosiaalisesta mediasta ja verkkomaailmasta kumpuavan odotuksia ja vaatimuksia. Perheiltä voi puuttua läheinen tukiverkosto, ja isovanhemmat saattavat asua kaukana.

– Kaiken keskellä parisuhteen hoitamiselle ei jää aikaa eikä voimia. Usein oma stressi ja paha olo puretaan suodattamatta kumppanille, kun sille ei ole muuta osoitetta. Se on inhimillistä.

– Miten arjessa voi helpottaa omaa ja toisen elämää? Mikä auttaa meitä jaksamaan? Parisuhteen ajokoulun kysymysten kautta ratkaisuja on hyvä miettiä oman perheen lähtökohdista ja unohtaa se, miten muut toimivat.

Petra Klemettinen-Sakin mielestä apua kannattaa hakea etenkin, jos itsellä on huoli jostakin asiasta. Pikkulapsiperheessä apua on syytä hakea ajoissa ja matalalla kynnyksellä.

– Auto on katsastettava säännöllisesti ja korjattava, jos siihen tulee vikaa. Sama peri­aate pätee parisuhteeseen. Syyskuussa avautuvasta Parisuhteen ajokoulusta voi saada osviittaa oman suhteen tilaan. Ajokoulu ei keskity ainoastaan ongelmiin, vaan sieltä nousevat esiin myös parisuhteen vahvuudet ja suunta, jota kohti ollaan menossa, Petra Klemettinen-­Sakki sanoo.

Tarjolla treffejä ja neuvontaa pareille

Espoon seurakuntien perheneuvonta täyttää tänä syksynä 50 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi perheneuvojat tarjoavat espoolaisille ja kauniaislaisille konsertin, kertaluonteisia tapaamisia ja verkkokoulun. Myös Espoon seurakunnat järjestävät pareille niin neuvontaa kuin treffi-iltojakin.

Parien tueksi – Espoon seurakuntien perheneuvonta:

Älkää unohtako toisianne – ­Samuli ­Putro ti 20.9. klo 18 Tapiolan kirkko. Rakkauslauluja kaikille! Putron kappaleissa vilisee yksinhuoltajaäitejä, vanhoja pariskuntia, rakastuneita, lapsia ja teinejä. Jokainen voi löytää kappaleista itsensä. Konsertti on 50 vuotta täyttävän Espoon seurakuntien perheneuvonnan lahja espoolaisille ja kauniaislaisille. Vapaa pääsy.

Mitä meille kuuluu? Kertatapaaminen perheneuvojan kanssa. Lokakuusta alkaen voit varata yksin tai yhdessä kumppanin kanssa tunnin mittaisen tapaamisen perheneuvojan kanssa. Tapaaminen toteutetaan verkossa Teamsin välityksellä. Voit miettiä etukäteen yhden aihepiirin, josta haluat tapaamisessa keskustella.

Parisuhteen ajokoulu. Parisuhteen verkkokoulu avautuu syyskuussa perheneuvonnan uusilla verkkosivuilla. Verkkokoulussa voit pohtia ja arvioida suhdetaitojasi ja -osaamistasi yksin tai kaksin.

Parien tueksi – Espoon seurakunnissa:

PariAsiaa-luennot: tule yksin tai yhdessä pysähtymään hetkeksi vuorovaikutustaitojen äärelle. PariAsiaa-luennot keskiviikkoisin klo 18 Leppävaaran kirkossa. 21.9. Avaimia parisuhteen vuorovaikutukseen, 28.9. Oivalluksia parisuhteen tunnetaitoihin, 5.10. Kipinöitä parisuhteen kosketukseen ja 12.10. Perustyökaluja parisuhteen ristiriitoihin.

Kehitysvammaisten parisuhde­päivä la 8.10. klo 9.30 Suvelan kappeli. Miten tutustun toiseen? Millainen on unelmien parisuhde? Tarjolla aamupala, lounas ja päiväkahvi. Päivä on maksuton.

Rakkauden ilta ti 11.10. klo 17–19 Soukan kappeli. Anna hetki parisuhteelle ja vetäydy puolisosi kanssa arjen kiireen keskeltä. Päivällinen 10 e / pariskunta.

Rakkausilta, lempeä lauantai la 29.10. klo 17 Espoon tuomiokirkon seurakuntatalo. Tervetuloa nauttimaan kumppanisi kanssa hyvästä musiikista, illallisesta ja viihtyisästä ohjelmasta. Verestä muistoja seurusteluajoista ja ensimmäisistä treffeistänne. Illalliskortin hinta 10 e /henkilö. Illan päätteeksi mahdollisuus osallistua rakkausteemaiseen messuun Espoon tuomiokirkossa.

Solmuja parisuhteessa. Ohjausta ja neuvontaa riitoihin, kriisissä oleville tai eroa harkitseville pareille. 8–10 tapaamista, hinta 100 e /pari. Tiedustelut ja ilmoittautumiset: Espoon tuomiokirkkoseurakunnassa: ­outi.­wenell@evl.fi, 040 547 4146 tai ­kirsi.­kanerva@­evl.­fi, 050 511 0165. Espoonlahden seurakunnassa: ­tanja.routama@evl.fi, 050 441 9154.

Rakastava valinta -viikonloppuseminaari 14.–16.10. Hvittorpissa. Seminaari soveltuu kaikille omasta suhdestatuksesta riippumatta. Voit siis osallistua yhdessä rakkaasi kanssa tai ihan itseksesi. Seminaarissa on mahdollisuus tutkia omaa tapaansa toimia parisuhteessa. Kurssin pohjana on amerikkalaisen psykologin Bruce Fisherin oppi parisuhteen käsikirjoituksesta ja mahdollisuudestamme vaikuttaa siihen. Viikonlopun työskentelyosuudet koostuvat luento-osuuksista, pienryhmätyöskentelystä ja toiminnallisista harjoituksista. Seminaarin hinta on 60 e / henkilö.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.